Liga Evrope - nekom utjeha, nekom džekpot

Drugo po snazi evropsko takmičenje nastavlja se danas. Dva meča osmine finala, Inter - Hetafe i Sevilja - Roma, te četvrtfinala, polufinala i finale igraju se u četiri njemačka grada

9901 pregleda 0 komentar(a)
Igrači Hetafea an treningu, Foto: Reuters
Igrači Hetafea an treningu, Foto: Reuters

Petomjesečna pauza u evropskim fudbalskim takmičenjima je završena - revanš mečevima osmine finala večeras se nastavlja Liga Evrope.

Vjerovatno su mnogi i zaboravili kada se posljednji put igralo pod okriljem Uefe. Bilo je to u prvoj polovini marta, a sve je stalo nakon 12. marta pošto je odigrano šest od osam mečeva osmine finala. Sada je vrijeme za završnice koje će se igrati u drugačijem formatu - učesnici Lige šampiona će se od 12. do 23. avgusta nadmetati u Lisabonu, a Lige Evrope u četiri njemačka grada (Gelzenkirhen, Keln, Duisburg i Diseldorf) i trajaće od 10. do 21.

DEVEDESET MINUTA DO ČETVRTFINALA

Dva para osmine finala Lige Evrope, Inter - Hetafe i Sevilja - Roma, nisu ni stigla da odigraju prve mečeve u martu, jer je sve stalo zbog pandemije koronavirusa. Umjesto po dva duela, pomenuti timovi će odigrati samo po jedan.

Ta dva okršaja osmine finala se organizuju na njemačkom tlu, dok će revanš utakmice preostalih šest duela biti odigrane po prvobitnom planu - na terenima domaćina, ali bez prisustva publike.

Inter će tako protiv Hetafea igrati u Gelzenkirhenu, dok je derbi između Sevilje i Rome organizovan u Duisburgu.

- Liga Evrope je važno takmičenje za nas. Došli smo u Njemačku da u njoj i ostanemo što je duže moguće, to znači da prođemo Hetafe i okrenemo se narednom rivalu. Želim da damo sve, da ne žalimo nakon utakmice - rekao je trener Intera Antonio Konte.

foto: Graphic News

Njegova budućnost na klupi milanskog kluba nije jasna nakon sukoba s upravom, ali Konte o tome nije želio da priča na konferenciji za medije. Konte je prije dva dana smirio situaciju, ali da li ostaje biće jasno nakon što se završi Liga Evrope.

- Naša forma se popravila u posljednja tri kola u Seriji A, kada smo i morali da branimo drugo mjesto na tabeli. Očekujem od ekipe da bude još bolja u Ligi Evrope, da pokažemo da imamo kontinuitet - dodao je Konte.

Hetafe je kroz špansku Primeru ostao bez Evrope za narednu sezonu, a i nije mogao bolje da prođe nakon što je u post-korona šampionatu slavio samo jednom u 11 utakmica. Adut mu je možda odmor u odnosu na Inter jer je prvenstvo završio dvije sedmice ranije (19. jula).

- Hetafe nije atraktivna, već tvrda ekipa. U Španiji je znao da namuči velike timove - poručio je Konte.

„VUČICA” SANJA TROFEJ I PUT U LIGU ŠAMPIONA

Inter, Mančester junajted i Sevilja - tri favorita u Ligi Evrope - kroz domaća prvenstva su osigurali plasman u Ligu šampiona naredne sezone, s te strane i nemaju pritisak pred završnicu u Njemačkoj. To se ne može reći za Romu, koja je u Seriji A bila petoplasirana i Liga Evrope joj je šansa da dođe do evropske elite i tako dobije finansijsku injekciju za sezonu 2020/2021. Prvi ispit, protiv Sevilje, ujedno je i jedan od težih...

- Znamo dobro snagu Sevilje i to koliko joj leži Liga Evrope posljednjih godina. Napredovali smo u finišu prvenstva, vjerujem da možemo to da pokažemo i u duelu sa Špancima. Poštujem sve što radi Sevilja, kao i njen trener Đulen Lopetegi - rekao je trener Rome Paulo Fonseka.

Da bi ispunila cilj Roma mora da ispiše istoriju, jer je jedini evropski trofej koji je osvojila Kup samajskih gradova prije 50 godina...

Pred Mančester junajtedom je večeras rutinski revanš meč osmine finala. Na „Old trafordu” će ugostiti LAKS, kojem je 12. marta u Austriji dao pet golova (5:0). „Đavoli” će u četvrtfinalu igrati s boljim iz duela Kopenhagen - Bašahšehir (prva utakmica 0:1), a u eventualnom polufinalu s pobjednikom mečeva Sevilja/Roma - Vulverhempton/Olimpijakos (prvi duel u Pireju je završen 1:1).

Bonus video: