Mečevi u Crnoj Gori samo uz ludu sreću na žrijebu

Budućnost bi mogla da bude domaćin u Podgorici samo pod uslovom da kao domaćin od 17 mogućih rivala za protivnika dobije Sarajevo, izraelski Makabi iz Tel Aviva, gruzijski Dinamo Tbilisi ili azerbejdžanski Karabag

8983 pregleda 2 komentar(a)
Linfild iz Sjeverne Irske ovog ljeta ne bi mogao da dođe u Crnu Goru: Sa prošlogodišnjeg meča sa Sutjeskom, Foto: Savo Prelević
Linfild iz Sjeverne Irske ovog ljeta ne bi mogao da dođe u Crnu Goru: Sa prošlogodišnjeg meča sa Sutjeskom, Foto: Savo Prelević

Crnogorski klubovi morali bi da imaju mnogo sreće na žrijebu da bi neki od mečeva u kvalifikacijama za evropska takmičenja igrali na domaćem terenu, zaključak je nakon jučerašnjeg saopštenja Uefe.

Poljska, Mađarska, Kipar i Grčka određene su kao neutralne lokacije na kojima će “domaće” utakmice igrati klubovi iz zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom, kao i država koje imaju restrikcije u putovanjima. Među njima je i Crna Gora.

Žrijeb 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona (Budućnost) i pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope (Iskra, Zeta), održaće se u nedjelju u Nionu, dok će se dan kasije žrijebati parovi 2. kola kvalifikacija za LŠ i 1. kola kvalifikacija za LE (Sutjeska).

U svim tim rundama igraće se samo po jedna utakmica.

“Postoji mogućnost odigravanja određenog broja mečeva u neutralnim zemljama zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahtjeva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti, uz prezentaciju detaljnog scenarija”, navedeno je u saopštenju Uefe nakon video-konferencije sa generalnim sekretarima članica Evropske fudbalske unije.

Budućnost ima 17 potencijalnih rivala, a među njih samo nekoliko koje bi mogla da dočeka u Podgorici, pred praznim tribinama, zbog raznih državnih regulativa i restrikcija.

Pretpostavlja se da bi Podgoričani mogli da igraju pod kuće ukoliko izvuku Sarajevo, izraelski Makabi iz Tel Aviva, gruzijski Dinamo Tbilisi, kiparsku Omoniju ili azerbejdžanski Karabag.

Fudbaleri iz tih zemalja mogli bi da uđu u Crnu Goru uz negativan test na covid-19.

Ekipe Crvene zvezde, moldavskog Šerifa i kazahstanske Astana mogli da doputuju u Podgoricu ako dobiju specijalne dozovole našeg Nacionalnog koordinacionog tijela, ali je problem sa regulativama njihovih zemalja po povratku - da li bi morali da idu u 14-dnevnu samoizolaciju ili ne.

Ako Budućnost kao domaćin bude morala da igra sa nekom od ekipa iz zemalja koje pripadaju Evropskoj uniji (Seltik, Ludogorec, Legija Varšava, Molde, Kluž, Ferencvaroš, Dandalk, Slovan, Suduva), onda dilema ne postoji - moralo bi da se igra na neutralnom terenu, jer te zemlje ne dozvoljavaju svojim državljanima da se vrate nazad bez karantina ili samoizolacije.

Uefa je za takve slučajeve predvidjela neutralni teren, a klubovi će po pola snositi troškove organizacije utakmica.

“UEFA se zahvaljuje nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra na pomoći i obezbjeđivanju stadiona za odgiravanje mečeva kao i na obezbjeđivanju koridora putovanja timovima koji će za potrebe odigravanja utakmica ulaziti u pomenute zemlje bez ograničenja”, navodi se u saopštenju.

Svi klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima danas će od Uefe dobiti spisak lokacija i termina, koje će morati da odaberu za eventuelne potrebe odigrvanja mečeva na neutralnom terenu. Pretpostavlja se da će svi crnogorski klubovi odabrati Kipar kao alternativu.

Zeta i Iskra, koji kreću od pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope, sve domaće utakmice morali bi da igraju na neutralnom terenu, jer njihovi mogući protivnici (timovi iz Andore, San Marina, Gibraltara i sa Farskih Ostrva) ili pripadaju Evropskoj uniji, ili funkcionišu po regulativama Evropske unije. Samo uz specijalne dozvole njihovih zemalja igrači bi mogli da se vrate iz Crne Gore bez 14-dnevne samoizolacije.

Na kraju, Sutjeska u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ima čak 47 mogućih protivnika, a mogla bi rivala da dočeka u Podgorici samo u varijanti da izvuče protivnika iz Bosne i Hercegovine (Željezničar, Borac Banjaluka), Azerbejdžana (Sumgajit), Gruzije (Dinamo Batumi, Lokomotiva Tbilisi, Saburtalo Tbilisi), eventualno Moldavije (Sfantul, Dinamo-Auto Tiraspol), a još čse ne zna kakva je situacija sa klubovima iz Albanije (Laci, Teuta).č

U svakom slučaju, mnogo zamršenih detalja i jasno je da je pred Uefom najzahtjevniji mogući žrijeb. Neke stvari biće jasnije kada sjutra, dan pred izvlačenje, budu formirane podgrupe, gdje će spisak potncijalnih rivala biti značajno sužen. Valjda će se približnije znati - ko može, ko ne može, gdje se može, gdje ne...

Bonus video: