Upoznajte "ludu šumu", rivala crnogorskog prvaka

Klub iz Razgrada, osnovan 1945. godine, bio je na marginama bugarskog fudbala sve dok 2010. godine klub nije preuzeo farmaceutski magnat Kiril Domušijev, koji je okrenuo istoriju

25270 pregleda 29 reakcija 13 komentar(a)
Sa jučerašnjeg meča Ludogoreca protiv Boteva iz Vrace, Foto: Klupski sajt
Sa jučerašnjeg meča Ludogoreca protiv Boteva iz Vrace, Foto: Klupski sajt

"Bugarski Juventus", reklo bi se na prvi pogled kada se vidi da je Ludogorec, baš kao i torinski gigant, devet puta zaredom šampion svoje zemlje.

Tu, međutim, i prestaju sva poređenja, s obzirom na to da je prva titula u velikom nizu Ludogoreca, 2012. godine - bila i prva u istoriji kluba!

Klub iz Razgrada, osnovan 1945. godine, bio je na marginama bugarskog fudbala sve dok 2010. godine klub nije preuzeo farmaceutski magnat Kiril Domušijev, uveo ih u prvu ligu i gotovo naopačke okrenuo istoriju, ne samo tima kojeg zovu "luda šuma", već i cijelog bugarskog fudbala.

Velikani iz Sofije, CSKA i Levski, od tada neprestano gledaju u leđa timu iz Razgrada i nikako ne mogu da mu pariraju - finansijski, posebno ne rezultatima.

Devetom uzastopnom titulom Ludogorec je dostigao rekord bugarskog fudbala koji je držia CSKA (devet vezanih titula između 1954. i 1962.), ali će već ove sezone pokušati da osvoji desetu i ostane sam na vrhu.

Samo godinu nakon osvojene prve titule, Ludogorec je zaigrao u grupnoj fazi Lige Evrope (sezona 2013/14), a već naredne sezone (2014/15) postao je drugi bugarski klub u istoriji koji se plasirao u Ligu šampiona, nakon Levskog, te prvi koji je osvojio neki bod.

U grupi sa Real Madridom, Liverpulom i Bazelom tim iz Razgrada osvojio je četiri boda - pobijedio je Bazel kod kuće, te remizirao sa Liverpulom na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji.

Godinu kasnije Ludogorec je imao možda i najjači tim u istoriji, ispunjen klasnim Brazilcima, lagano je prošao kroz kvalifikacije u kojima je eliminisao našu Mladost (sadašnji OFK Titograd) i Crvenu zvezdu, da bi u grupnoj fazi LŠ, gdje se sastao sa Pari Sen Žermenom, Arsenalom i Bazelom, ostvario tri remija, jednom zakinuvši Parižane i dva puta Švajcarce.

Sa meča Mladost - Ludogorec pod Goricom ljeta 2016.
Sa meča Mladost - Ludogorec pod Goricom ljeta 2016.foto: Filip Roganović

Bio je to drugi, i za sada posljednji nastup Ludogoreca u grupnoj fazi LŠ. Klub kojim i dalje upravlja Kiril Domušijev svakog ljeta pokušava da se dočepa elite, ali ponekad naleti i na neočekivanu "minu".

Prošle sezone je, na primjer, ispao od mađarskog Ferencvaroša već u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, što je bio pravi šok za Bugare, ali utjeha je stigla u Ligi Evrope. Četvrti put u istoriji Ludogorec se dočepao drugog po rejtingu evropskog takmičenja, eliminisavši Maribor u plej-ofu, bio je 2. u grupi u kojoj su bili CSKA, Espanjol i Ferencvaroš, da bi u 1/16 finala eliminisan od Intera.

Ekipu koja će u novi evropskih pohod krenuti utakmicom protiv Budućnosti 19. avgusta, sa klupe predvodi češki trener Pavel Vrba.

On je preuzeo tim tokom posljednje zimske pauze, i to neočekivano - prethodni trener, Bugarin Stojčo Stoev, dobio je otkaz iako je ispunio sve jesenje ciljeve, plasirao se čak u nokaut fazu Lige Evrope.

Vrba je dugo vodio Viktoriju Plzenj, čak osam puta je biran za najboljeg trenera Češke, a sada je prihvatio novi izazov u Bugarskoj.

Ludogorec je loše počeo novu sezonu u prvenstvu, juče je u 1. kolu neočekivano poražen od Boteva Vrace (3:1), a Vrba je nakon meča apostrofirao "evidentne probleme" koje treba riješiti u što hitnijem roku.

Kada je u pitanju igrački kadar, Ludogorec ponovo ima tim prepun internacionalaca, reprezentativaca svojih zemalja, ali i dokazanih bugarskih fudbalera.

Defanzivac Nedjalkov, iskusni vezista Djakov i rođeni Brazilac Vanderson su standardni reprezentativci Bugarske, Grigore, Moti i Kešeru nastupaju za nacionalni tim Rumunije, napadač Jakub Švjercok je reprezentativac Poljske...

Tu je Bernard Tekpetej iz Gane koji je igrao u Bundesligi (Šalke, Fortuna), Žoržinjo iz Gvineje Bisao, nekadašnji igrač Sent Etjena...

Kao i svake godine, Ludogorec ima puno Brazilca, tu su sada Sisinjo, Santana i Oliviera Souza Kauli, nekadašnji igrač Paderborna, koji je juče dao gol.

U svakom slučaju, šarolik tim, sa dosta novih igrača koje Pavel Vrba još nije stigao da uklopi na pravi način.

Tu su i drugi problemi - Vanderson je povrijeđen, tek se operisao, Kešeru i Žoržinjo su pozitivni na koronavirus i izolovani su od ostatka tima.

Ima li Budućnost šansu?

Bonus video: