Lisabonski krešendo

U Portugalu sjutra počinje fajnl-ejt Lige šampiona. Prve večeri na terenu će biti Atalanta i Pari Sen Žermen, čija najveća zvijezda Nejmar godišnje zarađuje koliko svi igrači Boginje zajedno

19920 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorac adut Dijega Simeonea u Lisabonu: Stefan Savić, Foto: Beta/AP
Crnogorac adut Dijega Simeonea u Lisabonu: Stefan Savić, Foto: Beta/AP

Najčudnija završnica fudbalske sezone počela je sinoć u Kelnu i Diseldorfu, utakmicama četvrtfinala Lige Evrope nastaviće se večeras u Duizburgu i Gelzenkirhenu, ali to će biti samo zagrijavanje za krešendo - fajnl-ejt Lige šampiona u Lisabonu.

Dan za danom, od srijede do subote, na „Lužu” i „Žoze Alvaladeu” igraće se četvrtfinala koja je malo ko očekivao. Liverpul se oprostio od titule u osmini finala, ispao je i najtrofejniji svjetski klub i vladar od 2016. do 2018. godine, Real Madrid, nema više ni moćnog Juventusa, a žrijeb je „namjestio” da se u četvrtfinalu sudare jedina dva učesnika koja su do sada osvajala „ušati” pehar - Bajern i Barselona.

Spektakl u Lisabonu, koji će se završiti finalom 23. avgusta, otvoriće dva kluba s potpuno suprotnim filozofijama, Atalanta i Pari Sen Žermen. Boginja je najveća senzacija elitnog takmičenja, jer je u prvom nastupu u Ligi šampiona dogurala do četvrtfinala, i to tako što je Valensiji na startu nokaut faze dala osam golova za 180 minuta!

Pred sjutrašnji obračun na stadionu Benfike, inostrani mediji su izvukli zanimljiv podatak - svi igrači tima iz Bergama, grada koji je bio najveće žarište koronavirusa u Evropi, godišnje zajedno zarađuju koliko Nejmar! Prva zvijezda „svetaca”, bez bonusa, inkasira 30 miliona eura neto, a najplaćeniji igrači Atalante su Duvan Sapata, Luis Murijel i Alehandro Papu Gomes, koji godišnje imaju zagarantovano 1,2 miliona eura, plus još mogućih 600.000!

Zarađuje koliko svi igrači Atalante zajedno: Nejmar
Zarađuje koliko svi igrači Atalante zajedno: Nejmar foto: Beta/AP

I pored toga, tim Đan Pjera Gasperinija neće biti bez šansi. U odličnoj je formi, odigrao je mnogo više utakmica od „svetaca” nakon pauze (PSŽ odradio samo dva kup finala), a ima i manje problema s izostancima igrača, jer nema samo Josipa Iličića, koji je pao u depresiju.

- PSŽ je sjajan tim, koji ima mnogo više iskustva. Ali, sigurno je da nije na vrhuncu forme. Izgubio je Kavanija i Menijea, neće biti ni Di Marije, Veratija i Mbapea, a još neki su pod znakom pitanja. Francuski šampionat je okončan u martu i mislim da Atalanta ima svako pravo da ovo četvrtfinale igra sa samopouzdanjem - rekao je selektor Italije Roberto Manćini za „Gazetu delo sport”.

U četvrtak se sastaju Lajpcig i Atletiko Madrid Stefana Savića, koji će biti bez Anhela Koree i Šima Vrsaljka zbog koronavirusa, a u petak je veliki derbi Bavaraca i Katalonaca. Četvrtfinale zatvaraju Mančester siti i Lion u subotu.

- Ne možemo da dočekamo meč. Barselona ima dobar tim, s odličnim fudbalerima, ali kada pogledate posljednjih nekoliko sedmica i naša izdanja, jasno je da u Portugal možemo da idemo s velikim samopouzdanjem - rekao je defanzivac Bavaraca David Alaba.

5 titula prvaka Evrope ima Bajern, isto koliko i Barselona, a nijedan drugi učesnik četvrtfinala nije stigao do najvažnijeg pehara. Kako će se Bavarci i Katalonci sudariti u prvoj rundi turnira u Lisabonu, zna se da će u polufinalu biti tri tima koja nikada nisu bili šampioni Evrope

Najveća opasnost za Mark-Andrea ter Štegena biće fenomenalni Robert Levandovski. Poljak je dao 13 golova u Ligi šampiona ove sezone, a zanimljivo je da je u četvrtfinalu protiv Čelsija bio kreator svih sedam - tri je dao, četiri namjestio, a izborio je i penal koji je realizovao. U preostala četiri meča bi mogao da dostigne rekord Kristijana Ronalda iz sezone 2013/2014, koji je tada tresao mrežu 17 puta.

13 golova dao je Robert Levandovski i jasno je da će biti prvi strijelac Lige šampiona. Drugi na listi je Erling Haland s 10, a od igrača koji su još u takmičenju najbliži Levi su Memfis Depaj (Lion), Gabrijel Žezus, Rahim Sterling (Mančester siti) i njegov saigrač Serž Gnabri sa po šest pogodaka

- To mi nije cilj. Ostalo nam je još nekoliko utakmica u Ligi šampiona i srećan sam da postižem golove i namještam ih. Čeka nas veliki rival, želim samo da pobijedimo, nije bitno ko će zatresti mrežu - istakao je Leva.

Bonus video: