„Plavi” traže u Aziji prvi veliki evropski rezultat

Budućnost u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (16 sati po našem vremenu) u Almatiju igra protiv prvaka Kazahstana Astane

9531 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti slave gol protiv Ludogoreca, Foto: Savo Prelević
Fudbaleri Budućnosti slave gol protiv Ludogoreca, Foto: Savo Prelević

Šest sati leta trebalo je fudbalerima Budućnosti da se dočepaju naredne “evropske” destinacije, koja se u stvari nalazi u srcu Azije - prvak Kazahstana Astana testiraće tim Mladena Milinkovića večeras u utakmici 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope (20 sati).

Trijumf bi donio plasman u 3. kolo, gostovanje Sarajevu na “Koševu”, što bi bilo u rangu najvećeg uspjeha podgoričkog sastava na evropskoj sceni do sada (i 2009. Budućnost je dogurala do 3. kola i dvomeča sa Brondbijem, i to nakon što je odmarala u prvom, a u drugom eliminisala Baku zahvaljujući trijumfu službenim rezultatom u gostima).

U slučaju poraza - bilo bi to još jedno obično evropsko ljeto, na kakva su već navikli navijači podgoričkog sastava. Budućnost će, zbog toga, pokušati u Kazahstanu da napravi nešto što još nije na evropskoj sceni u minulih 13 godina - da iznenadi rivala, eliminiše na papiru boljeg od sebe.

- Nismo imali sreće na žrijebu - dobili smo najtežeg rivala i prešli dugačak put da bismo odigrali utakmicu. Moramo da izvučemo najbolje iz sebe. Pokazali smo protiv Ludogoreca da vrijedimo, bez obzira na poraz. Treba da igramo kao protiv bugarskog tima od 20. minuta. U tom slučaju imali bismo više izgleda da ostvarimo pozitivan rezultat - rekao je Igor Ivanović, napadač Budućnosti.

Jedna utakmica, nema revanša - odluka nakon 90, 120 minuta, ili penala. Budućnost tu promjenu u odnosu na sve prethodne godine, kada su se igrala po dva meča, nije iskoristila protiv Ludogoreca, pokušaće protiv Astane.

- Svjedoci smo da su neke amaterske ekipe u prethodnim kolima eliminisale ozbiljnije i jače protivnike. Zato i mi imamo pravo da se nadamo. Mislim da nam odgovara to što se igra jedan meč. Može svašta da se desi - dodao je Ivanović.

Fudbaleri Budućnosti uoči treninga u Almatiju
Fudbaleri Budućnosti uoči treninga u Almatijufoto: FK Budućnost

Najveće evropske rezultate do sada, zapravo, Budućnost je napravila u jednom meču - pobjede protiv Genka pod Goricom, Slaska u Vroclavu, Polonije u Varšavi, dobra igra uz remi sa Partizanom prije dvije godine... nisu bili dovoljni za plasman u narednu rundu.

Jedna dobra utakmica sada bi mogla da donese 3. kolo.

- Ponosan sam na sve titule i trofeje koje sam osvojio u dresu Budućnosti, ali sada bih volio da konačno uradimo veliku stvar i na međunarodnoj sceni. Evropske mečeve bolje igramo u gostima i nadam se da ćemo proći Astanu - kaže golman Miloš Dragojević, šampion sa “plavima” 2017. i 2020, pobjednik Kupa 2019.

U prilog podgoričkom timu ide i nešto slabija forma prvaka Kazahstana, koji je primio šest golova od bjeloruskog Dinamo Bresta u 1. kolu kvalifikacija za LŠ. Iako se rival Budućnosti malo povratio pobjedama u domaćem prvenstvu - to definitivno nije ona Astana koja je u prethodne četiri sezone igrala grupnu fazu Lige Evrope, koja je 2015. u grupnoj fazi Lige šampiona zaustavila i Atletiko Madrid.

- Skautirali smo ih na pravi način. Imaju dosta vrlina, internacionalnog iskustva takođe, ali i nedostataka koje ćemo pokušati da iskoristimo. Tražimo šansu u nešto sporijoj odbrani, što im je definitivno najslabija tačka - dodaje Dragojević.

Osim suspendovanog Draška Božovića, koji odrađuje drugi od čak pet evropskih mečeva suspenzije, trener Milinković računa na sve fudbalere. “Plavi” su juče nakon napornog leta i promjene četiri vremenske zone trenirali na stadionu “Almati Ortalik”.

- Uslovi su izvanredni, počev od travnate podloge, preko vremena. Siguran sam da će igrači imati volju i želju da nakon eliminacije od Ludogoreca pokušaju da naprave iskorak - kazao je Milenković.

Meč počinje u 20 sati po lokalnom, odnosno 16 po srednjoevropskom vremenu.

Almati - Stadion "Almati Ortalik". Igraće se bez prisustva publike. Sudija: Dumitri Muntean (Moldavija).

ASTANA: Nepogodov, Šimunović, Postikov, Radaković, Šomko, Ebong, Maevski, Sigurjonson, Rotariu, Sotiriu, Barsegjan.

BUDUĆNOST: Dragojević, Vukčević, Ćuković, Adžić, Sekulić, Mirković, Raičković, Terzić, Ivanović, Grbić, Moraitis.

Bonus video: