Sarajevo - Budućnost: Ko zna kada će im se ukazati takva šansa

Treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope - Budućnost gost Sarajeva u Zenici (20 sati), pobjednika u plej-of rundi najvjerovatnije čeka Seltik

25456 pregleda 53 reakcija 12 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti na treningu u Zenici, Foto: FK Budućnost
Fudbaleri Budućnosti na treningu u Zenici, Foto: FK Budućnost

Nismo napravili ništa, koliko tek možemo da napravimo - gotovo uglas poručuju fudbaleri Budućnosti uoči večerašnjeg okršaja sa Sarajevom u Zenici (20 sati), u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Pobjedom protiv Astane podigli su ljestvicu i izjednačili svoj najveći domet u Evropi u posljednjih deceniju i po, napravili neočekivani uspjeh, ali veliki trijumf u Aziji bio bi gotovo zanemarljiv pri onome gdje bi Podgoričane odvelo slavlje na Bilinom polju protiv starog rivala iz bivše Jugoslavije.

Samo jedan meč, samo 90 minuta - toliko bi Budućnost bila udaljena od grupne faze Lige Evrope, bez obzira što bi rival vjerovatno bio veliki Seltik iz Glazgova (danas se sastaje sa Rigom), u meču koji bi se igrao iza zatvorenih vrata stadiona pod Goricom.

U timu Mladena Milinkovića, jasno, ne razmišljaju o Škotima, više ih doživljavaju kao dodatni motiv i podstrek za sve ono što treba večeras da “prežive” protiv jakog Sarajeva, bez sumnje favorita za prolazak u plej-of rundu kvalifikacija za LE.

- Puni smo samopouzdanja poslije trijumfa u Kazahstanu, ali smo svjesni težine utakmice i sigurno ćemo biti silno motivisani. Ukoliko budemo disciplinovani kao protiv Astane, mislim da možemo da prođemo dalje i da sačuvamo ‘nulu’ pozadi - kazao je defanzivac Budućnosti Igor Ćuković.

Budućnost je sačuvala mrežu protiv Astane, dijelom zahvaljujući disciplinovanoj defanzivnoj igri svih linija tima, dijelom zahvaljujući golmanu Milošu Dragojeviću, dijelom i promašajima domaćih fudbalera.

Sudeći po bilansu na startu domačeg šampionata, ne bi se reklo da je odbrana najjači dio tima - sedam primljenih golova na četiri meča oslikavaju sve osim čvrstinu u defanzivi.

Evropske utakmice su, ipak, nešto posebno, nose sa sobom dodatni motiv, dodatnu dozu opreza - mogu li Podgoričani da se odbrane i protiv Sarajeva?

- Ključ je da pokušamo da sačuvamo našu mrežu, jer naši napadači sigurno mogu da daju makar jedan gol, jer imamo taj kvalitet - kazao je Sekulić.

- Analizirali smo Sarajevo, znamo da je pred nama teška utakmica. Vidjeli smo sve vrline i mane protivnika, probaćemo to da iskoristimo. Spremni smo na borbu, jer je ovo za nas velika prilika i nadamo se prolazu u plej-of fazu kvalifikacija za Lige Evrope - istakao je lijevi bek Podgoričana.

Prije osam godina Zeta je u dvomeču 3. kola kvalifikacija za LE eliminisala Sarajevo i plasmanom u plej-of rundu postigla najveći uspjeh koji je ostvario neki crnogorski tim u Evropi od sticanja nezavisnosti.

Prošlo je dosta od tada, dres Sarajeva nosi samo jedan igrač koji je igrao protiv Zete (štoper Dupovac), ali reklo bi se da taj detalj i ne ide Podgoričanima naruku - jer, domaćin će pristupiti meču protiv crnogorskog predstavnika sa još većom dozom opreza.

- Prije Astane su nas svi otpisali, ali sada je i Sarajevo vidjelo da smo dobra ekipa, tako da će protivnik biti oprezan. Što se tiče nas, moramo da ostanemo na zemlji i da od prvog minuta, kao što je to bio slučaj u Kazahstanu, nametnemo igru, da pokušamo da ispišemo najljepšu evropsku stranici u istoriji - rekao je Ćuković.

Čarter letom “Montenegro erlajnza” plavi su juče u prijepodnevnim časovima sletjeli u Sarajevo, gdje su i proveli noć - prije toga, autobusom su se odvezli do Zenice, gdje su u vrijeme odigravanja utakmice (20 časova) osjetili travu stadiona Bilino polje.

Nije domaćinu previše drago što ne može da igra na svom Koševu (nema dozvolu Uefe), ali na tribinama svejedno neće biti publike, a teren u Zenici je u odličnom stanju.

- Osjećamo da možemo. Sarajevo će ući motivisano u meč, odlučiće momenti. Pred nama je borbena utakmica, zato moramo da budemo strpljivi i pametni - kazao je Ćuković.

Navijači ne mogu na tribine, ali su zato nakon povratka ekipe iz Kazahstana na aerodromu dočekali fudbalere. Šta bi tek bilo kada bi Budućnost srušila Sarajevo?

- Euforija među navijačima je normalna nakon pobjede nad Astanom, a na nama je da produžimo taj lijepi osjećaj i napravimo istorijski rezultat. Moramo da budemo čvrsto na zemlji, jer nismo napravili ništa koliko tek možemo da napravimo u Zenici - istakao je Sekulić.

Marinović: Koncentracija - Budućnost zna da igra

Sarajevo osjeća veliku šansu da dođe na korak od grupne faze Lige Evrope, žrijeb im je dodijelio ulogu domaćina u trećem kolu, ali i eventualno u plej-of rundi.

Trener Sarajeva Vinko Marinović vjeruje da je ekipa koju vodi spremna da iz večerašnjeg meča izađe kao pobjednik.

- Pred nama je utakmica od velikog značaja i biće nam potrebna maksimalna koncentracija. Ovakve mečeve odlučuju sitni detalji, ali siguran sam da će moji momci to dobro odraditi. Imam maksimalno povjerenje u njih - rekao je Marinović.

Budućnost je, po njemu, tim koji zna da igra...

- Ovakve utakmice izvlače maksimum. Budućnost je iskusna ekipa koja zna da igra. Skautirali smo mečeve koje su igrali do sada. Dobro su namučili Ludogorec, dok su protiv Astane takođe bili dobri i pobijedili ekipu koja je gotovo stalno učesnik evropskih takmičenja.

Sarajevo je domaćin, ali ne na svom stadionu.

- Sigurno da je hendikep, jer je Koševo naš stadion i tu se najbolje osjećamo - zaključio je Marinović.

Bonus video: