Četiri karte za EURO: Makedonci spremni "da umru" protiv Kosova, Srbija ide na Halanda

Danas se igraju polufinalni mečevi plej-ofa za plasman na EP - Srbija u Oslu, BiH čeka Sjevernu Irsku, Sjeverna Makedonija protiv Kosova. Finala su na programu u novembru

7516 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Srbije u Oslu, Foto: AP
Fudbaleri Srbije u Oslu, Foto: AP

Posljednja četiri putnika za Evropsko prvenstvo 2020, koje je zbog pandemije koronavirusa pomjereno za naredno ljeto, dobiće se nakon mečeva plej-ofa.

Nekada čuveni “baraž”, u kojem je prije devet godina učestvovala i Crna Gora (legendarni mečevi sa Češkom) prvi put se igra u ovom formatu - polufinala i finala, u četiri odvojene kategorije.

Učesnici plej-ofa ovoga puta nisu dobijeni iz kvalifikacija, već iz premijernog izdanja Lige nacija, koja se igrala prije dvije godine.

Selekcije koje su ostvarile najbolji plasman u Ligi nacija, a koje potom nisu preko regularnih kvalifikacija izborile EP, imaće dodatnu šansu.

Sad, i vjerovatno ko zna kad, UEFA je dala priliku najniže rangiranim reprezentacijama, koje su se takmičile u Ligi D, da izbore plasman u završnicu. Tako će narednog ljeta, prvi put u istoriji, na Evropskom prvenstvu učestvovati jedna od sljedeće četiri reprezentacije: Sjeverna Makedonija, Kosovo, Gruzija ili Bjelorusija.

Makedonci su u današnjem polufinalu domaćini Kosovu na areni “Toše Proeski” u Skoplju, a pobjednik duela će narednog mjeseca putovati u Gruziju ili Bjelorusiju - po kartu za Evropsko prvenstvo!

- Živimo za ovu utakmicu. Spremni smo da umremo na terenu kako bismo usrećili naš narod u ovim teškim vremenima. Iskusni smo, znamo šta nas čeka. Za mene je ovo posljednja šansa da nastupim na nekom velikom takmičenju, zamislite onda koliki je moj motiv - kazao je legendarni makedonski napadač, 37-godišnji Goran Pandev.

Srbija, koja je bila bolje plasirana od Crne Gore u Ligi C, ima šansu da se plasira na EP preko plej-ofa, ali je vjerovatno čeka teže polufinale od eventualnog finala - tim Ljubiše Tumbakovića gostuje večeras Norvežanima u Oslu, a ako pobijedi dočekaće u novembru boljeg iz drugog polufinala Škotska - Izrael.

- Zašto bih otišao sa klupe ako ne prođemo Norvešku? Nismo ni počeli utakmicu, a već razmišljamo da odemo sa klupe. Moramo da mislimo pozitivno. Hajde da smanjimo pritisak - ne zavisi budućnost srpskog fudbala od ove utakmice - odgovorio je Tumbaković na pitanje novinara da li će otići u slučaju poraza.

Norvežani, sa Larsom Lagerbekom na klupi, Erlikom Halandom na terenu, večeras na stadionu “Uleval”, spremni su za sve varijante.

- Vježbali smo i penale - kazao je Lagerbek, nekadašnji selektor Švedske i Islanda.

Bosna i Hercegovina, sa Dušanom Bajevićem na klupi, ima iz Lige B veliku šansu da se plasira na EP, jer je domaćin i u polufinalu i u eventualnom finalu.

Večeras na “Grbavici”, gdje je dozvoljeno prisustvo 2.000 navijača, gostovaće Sjeverna Irska, a u slučaju trijumfa BiH će u novembru u finalu dočekati Slovačku ili Republiku Irsku.

Bonus video: