Makedonci slave, Kosovo tuguje: Pandev i društvo na korak od istorije

Sjeverna Makedonija na stadionu "Toše Proeski" pobijedila Kosovo sa 2:1 i izborila finale plej-ofa za plasman na Euro. Rival je Gruzija, meč se u novembru igra u Tbilisiju

12785 pregleda 3 komentar(a)
Makedonska legenda Goran Pandev šutira na gol Kosova, Foto: Ekipa.mk
Makedonska legenda Goran Pandev šutira na gol Kosova, Foto: Ekipa.mk

Sjeverna Makedonija je u Skoplju pobijedila Kosovo 2:1 i došla na korak od istorije - prvog plasmana na završnicu nekog velikog takmičenja.

Makedonce od Evropskog prvenstva dijeli finalna utakmica plej-ofa sa Gruzijom, koja će se igrati u novembru u Tbilisiju.

Kosovo je, s druge strane, propustilo priliku koju su tamošnji mediji nazvali "istorijskom".

Sad, i vjerovatno ko zna kad, Uefa je dala priliku najniže rangiranim reprezentacijama, koje su se takmičile u D Ligi nacija, da izbore plasman u završnicu.

Makedonci, koji su osvojili svoju grupu, poručivali su prije utakmice, preko poruke kapitena Gorana Pandeva, da su "spremni da umru za pobjedu kako bi usrećili svoj napaćeni narod".

Makedonci su na areni "Toše Proeski" poveli autogolom Kokolija u 16. minutu, Kosovari su izjednačili preko Haderđonaja u 29, da bi samo četiri minuta kasnije Velkovski donio veliko slavlje Makedoncima.

Ono je postalo još veće nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

"Mislim da smo utakmicu počeli pod pritiskom, s obzirom na njenu važnost. Ekipa je ipak odigrala odlično, jer protivnik nije stvorio niti jednu priliku, ali svejedno osjećali smo grč. Nismo, ipak, brinuli ni nakon izjednačenja rivala, jer smo dobro znali svoj cilj i to je samo pobjeda. Gladni smo Evropskog prvenstva, želimo da idemo tamo", kazao je Makedonac Enis Bardi, vezista španskog Levantea.

Gruzija je i drugom polufinalu Lige D savladalo Bjelorusiju sa 1:0.

Mađarska je u "stazi A" bila bolja od Bugarske (3:1), pa će u finalu dočekati Island koji je pobijedio Rumuniju (2:1).

Ostala finala su Slovačka - Sjeverna Irska (Liga B) i Srbija - Škotska (Liga C).

Bonus video: