Povratak u prošlost - Bejl Totenhemov čovjek odluke

Velšanin donio trijumf Sparsima za drugo mjesto na tabeli Premijer lige, Zlatan Ibrahimović nastavio šou, veliki povratak Kristijana Ronalda

3567 pregleda 2 komentar(a)
Prvi gol po povratku među Sparse: Garet Bejl, Foto: Reuters
Prvi gol po povratku među Sparse: Garet Bejl, Foto: Reuters

U ljeto 2013. Garet Bejl je napustio Totenhem i prelaskom u Real Madrid napravio veliki iskorak u karijeri. Bilo je majstorskih partija u legendarnom klubu, mnogo trofeja (13, od čega četiri u Ligi šampiona), bilo je i stvari koje kompromituju i njega i „merengese”, pa je prije nekoliko mjeseci Velšanin napravio logičan potez - vratio se u sjeverni London da pokuša da pronađe motiv.

A sada, kada je izašao iz povrede, djeluje da Bejl polako hvata ritam, pa je najzaslužniji što su Sparsi u nedjelju veče savladali Brajton i stigli do drugog mjesta na tabeli Premijer lige.

- Ranije je proces treninga bio ubitačan i tijelo mu je patilo, ali smo mu dali ono što mu je potrebno sa aspekta sportske nauke, medicine... Dali smo mu i podršku i veoma mi je drago što je baš on dao gol za pobjedu - rekao je Žoze Murinjo.

Veterani Kristijano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović prkose godinama, Juventus odnosno Milan ne mogu bez njihovih pogodaka, dok je Hakim Ziješ u samo nekoliko dana, u prva dva meča kao starter, pokazao da je pravo pojačanje za Čelsi.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMANI

Paćeko (Alaves) - Barselona je stvorila dovoljno šansi da slavi u Vitoriji, posebno od momenta kada je ostala s igračem više. Paćeko je sačuvao bod domaćinu, pamtiće se bravura kada je zaustavio šut Lionela Mesija u samom finišu.

Ukiđa (Mec) - posljednja dva meča Mec nije primio gol u Ligi 1, to je najviše zasluga alžirskog čuvara mreže. Za vikend je „odbranio” trijumf na gostovanju Nimu.

ODBRANA

Voker (Mančester siti) - njegov gol je napravio razliku protiv Šefild junajteda, iako je Siti bio mnogo bolji rival na „Bramal lejnu”. Na kraju, za Pepa Gvardiolu je najvažnije da su upisana tri boda.

Humels (Borusija Dortmund) - ne viđa se često da centralni bekovi Borusije postižu golove. Humels je to uradio dva puta u Bilefeldu, pa „milioneri” dijele prvo mjesto na tabeli Bundeslige sa Bajernom.

Spinacola (Roma) - profilisao se u najsigurnije rješenje na krilnim pozicijama u Romi. Iskusni 27-godišnji fudbaler je nezamjenjov kod Paula Fonseke na mjestu lijevog ful-beka.

SREDINA

Parti (Arsenal) - patiće u duelima kada Arsenal mora da dominira u posjedu lopte, ali mečevi kao onaj protiv Mančester junajteda, kada „tobdžije” kreću iz defanzivnog stava, stvoreni su za vezistu iz Gane. Novajlija iz Atletiko Madrida je bez dileme bio najbolji pojedinac u pobjedi nad Junajtedom na „Old trafordu”.

Azar (Real Madrid) - minijatura protiv Ueske i pogodak za 1:0 mogu da raduju Zinedina Zidana, mada je očigledno da je Azar daleko od forme koju zahtijeva današnji fudbal.

Ziješ (Čelsi) - Frank Lampard je s njim dobio snagu više u napadu, koji je ionako dovoljno moćan. Čelsi je s Marokancem na terenu u posljednja dva meča postigao sedam golova.

David Silva (Sosijedad) - omaleni majstor predvodi lidera La Lige, istina uz meč odnosno dva više od Reala i Atletika. Svejedno je - u San Sebastijanu moraju da budu zadovoljni što su nakon osam kola osvojili 17 bodova.

NAPAD

Ibrahimović (Milan) - uvijek on, i samo on... Nova Milanova pobjeda i još jedan meč u kojoj je Ibra demonstrirao moć. Bio je prvo asistent, a onda i strijelac na akrobatski način za tri boda u Udinama.

Žervinjo (Parma) - kao po navici je razigran u duelima sa Interom. Gol za 1:0 (kasnije se upisao i za 2:0, na kraju je bilo 2:2) pokazuje da i u njegovim nogama ima dovoljno klase, koliko god kroz karijeru bio osporavan.

Ronaldo (Juventus) - dočekao je da se vrati na teren i to je proslavio s dva pogotka u mreži Specije. Prvi samo 126 sekundi pošto je zamijenio Paula Dibalu, a drugi „panjenkom” iz penala.

Žoao Feliks (Atletiko Madrid) - dvostruki strijelac protiv Lokomotive u Ligi šampiona, a onda i protiv Osasune u prvenstvu. Serija trijumfa „kolćonerosa” je povezana s formom ekstratalentovanog Portugalca.

Bejl (Totenhem) - ovo je potpuno drugi Bejl u odnosu na onog koji je 2013. otišao iz Totenhema u Real Madrid, ali i ovakav može da bude od koristi Sparsima. Vidjelo se to i u teškoj, ali zasluženoj pobjedi nad Brajtonom.

7 godina i 166 dana je prošlo od posljednjeg gola Gareta Bejla u dresu Totenhema. Prije meča sa Brajtonom, upisao se još u maju 2013. protiv Sanderlenda

Bonus video: