Vermezović: Mislimo i na Evropu i na narednu sezonu, kao svi ozbiljni klubovi

Samo četiri trofeja od moguća 22, tri titule od mogućih 11 u samostalnoj Crnoj Gori, premalo su za Budućnost - makar za klub onog renomena kojeg Vermezović pamti iz nekadašnje Jugoslavije, noseći dres Partizana.
72 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2018. 11:47h

Fudbaleri Budućnosti, aktuelnog šampiona, počeli su pripreme za nastavak sezone u kojoj će šampionski pehar najvjerovatnije prepustiti Sutjesci, koja ima ogromnih 13 bodova više.

I da, međutim, nije tako, i da je razlika na tabeli mnogo manja, zimske pripreme podgoričkog kluba, sa novim trenerom Vladimirom Vermezovićem, bile bi "višeslojne".

"Pokušaćemo u hodu da se priprememo za ono što nas čeka na proljeće, za ono što nas čeka na ljeto, a to su evropske utakmice, ali i za narednu sezonu. Ozbiljni klubovi tako moraju da razmišljaju, a ja Budućnost doživljavam kao ozbiljan klub", kazao je Vermezović.

Samo četiri trofeja od moguća 22, tri titule od mogućih 11 u samostalnoj Crnoj Gori, premalo su za Budućnost - makar za klub onog renomena kojeg Vermezović pamti iz nekadašnje Jugoslavije, noseći dres Partizana.

Do kraja ove sezone Budućnost ima priliku da popravi bilans, barem u Kupu, gdje se plasirala u polufinale.

"Za Budućnost koju ja pamtim, samo tri titule su premalo. Vjerujem da ćemo u narednom periodu napraviti napredak i doći do nivoa koji Budućnost zaslužuje - do nivoa da svake sezone osvoji barem jedan trofej", ističe Verzemović.

Novi trener Budućnosti zadovoljan je onim što ga je dočekalo u Podgorici, kao i onim što je vidio u minulih 15-ak dana, uglavom putem video-snimaka.

"Energija koju sam zatekao među mladim ljudima u klubu, ali i igrački kvalitet koji posjedujemo na terenu, najovještavaju da možemo da napravimo pozitivan iskorak u svim segmentima. Gledao sam nekoliko utakmica iz prvog dijela sezone, još ne mogu ništa konkretno da kažem jer je gledanje na ekranu jedno, a rad sa momcima na terenu sasvim drugo, ali ova ekipa Budućnosti sigurno ima kvalitet. Dokaz za to su i dva meča sa Partizanom prošlog ljeta - u prvom je ekipa bila malo stegnuta, dok je u revanšu, kada se opustila, pokazala sve što zna. I hvala mojim prethodnicima, koji su napravili dobru selekciju", naglasio je Vermezović.

Prioritet u njegovom radu biće, ipak, rad sa mladim igračima.

"To je jedini izlaz iz fudbalskog sivila u kojem je zapao cijeli region. Osim donekle zagrebačkog Dinama i Rijeke, koja se privatizovala, nijedan drugi klub na prostorima bivše Jugoslavije nije toliko bogat da kupuje igrače koji bi mogli da naprave razliku. Fudbal sve više postaje biznis, sve manje sport, dešava se nonsens da se uspjeh na kraju sezone mjeri novcem, a ne brojem trofeja. Fudbalski klubovi se pretvaraju u preduzeća, a ja kao čovjek iz sporta to ne želim da prihvatim", ističe 54-godišnji trener.

Budućnost je u dosadašnjem dijelu prelaznog roka vratila svog nekadašnjeg velikog talenta, Petra Grbića, koji je igrao samo za mlađe kategorije kluba. Pokušaće da vrati još jednog koji ima sličnu, gotovo istovjetnu fudbalsku "priču" - Simona Vukčevića.

"Svaki igrač koji je kvalitetan je dobrodošao u Budućnost. Nadam se da ćemo do kraja prelaznog roka napraviti barem približno od onog što očekujemo", dodao je Vermezović.

Napadač Alen Melunović je napustio klub, postigao je dogovor sa kineskim Šijažung Ever brajtom. Otišao je i Marko Vukčević, a još je neizvjesna situacija sa Jankom Simovićem, kojem ove zime ističe ugovor.

"Simović je trebalo da se pojavi na prozivci, jer ima ugovor do 15. januara, ali niše došao. Vidjećemo kakva će biti situacija sa igračima koji su i dalje naši članovi - ako neko od nih ode, pokušaćemo da reagujemo i dovedemo zamjenu. Nema nikakvih rokova za dovođenje pojačanja, moramo da damo malo vremena i treneru Vermezoviću, da se upozna sa igračima. Možda se njemu dopadne neki igrač koji nije bio u prvom planu kod prethodnog trenera, tako je to u fudbalu", kazao je sportski direktor Risto Lakić.

Budućnost će početkom februara otputovati u Antaliju na dvonedjelje pripreme, a već je zakazala jake provjere sa ruskim premijerligašima Amkarom i Rostovom, sa protivnikom i Slovačke, kao i sa Sarajevom. Do odlaska u Antaliju igraće 24. januara protiv Iskre i 27. protiv Rudara.

Od Simonovog povratka profitirao bi cijeli crnogorski fubal

Vladimir Vermezović ponovio je svoju želju - da ponovo sarađuje sa Simonom Vukčevićem, kojeg je prije 13 godina trenirao u Partizanu.

Vukčević je u drugom dijelu prve polusezone trenirao sa ekipom Budućnosti.

"Razgovarao sam sa Simonom, a on je i prije mog dolaska razgovarao sa ljudima iz uprave. Nadam se da će doći do saradnje. Simon bi mnogo značio mladim fudbalerima, imali bi od koga da uče, mislim da bi njegovim povratkom profitirao cijeli crnogorski fudbal. Simon ima 31 godinu, a to su lijepe fudbalske godine", kazao je Vermezović.

Galerija

Bonus video: