Real i Atletiko plešu na ivici provalije

Liga šampiona, pakao u grubi B - sva četiri tima vjeruju da mogu u osminu finala uoči posljednjeg kola

7226 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rijetko se kada desi da sva četiri tima iz iste grupe imaju (realnu) šansu da prođu dalje uoči mečeva posljednjeg kola.

Pravi “pakao” vlada u grupi B Lige šampiona, gdje se i Real Madrid, i Inter, i Borusija Menhengladbah, i Šahtjor nadaju da mogu u osminu finala!

Real i Inter bili su favoriti uoči početka takmičenja, ali pred završne mečeve gledaju u leđa njemačkom i ukrajinskom sastavu, koji će na gostovanjima u Madridu i Milanu pokušati da kompletiraju senzacije.

“Kraljevski klub” nikada u istoriji nije eliminsan u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja - neće ni večeras ako pobijedi Borusiju Menhengladbah kod kuće.

- Sami smo sebi zagoračali život, ali imamo šansu da pobijedimo i tako izbjegnemo sve kalkulacije i neprijatnosti. Biće teško, ali ovo je prava prilika da pokažemo koliko vrijedimo. Razmišljamo samo o tri boda - kazao je trener Reala Zinedin Zidan, koji rizikuje smjenu u slučaju ispadanja.

- Ja sam fokusiran na utakmicu, a ne na svoju budućnost na klupi Reala. Ako se dogodi eliminacija, klub će uraditi ono što mora da uradi, ali ja, kao i uvijek, razmišljam samo o igri - dodao je Francuz.

Zidan i Real mogu, međutim, da “prežive” i remijem - potrebno je još da Inter u Milanu pobijedi Šahtjor.

To je i scenario kojeg se žestoko pribojavaju u taboru italijanskog tima, jer remi vodi i Real i Borusiju Menhengladbah u osminu finala u slučaju da Inter pobijedi Šahtjor.

foto: Graphic News

Italijani su još davno skovali termin za remi koji odgovara i jednom i drugom timu u međusobnom susretu - popularni “biskvit” je riječ koje se Interisti plaše.

- Remi u Madridu? Ovo je Liga šampiona, govorimo o velikim klubovima, a ne o igranju u parku - komentarisao je trener Intera Antonio Konte.

- Uopšte me ne brine šta će se desiti u Madridu, ne razmišljam o drugim mečevima. Nadam se da se ni mediji neće previše fokusirati na glasine o obostrano korisnom rezultatu, jer sve su to nagađanja. Depresivno je i slušati o tome - kazao je Konte.

Nije, međutim, baš sve tako jednostavno.

Remi sa Menhengladbahom bio bi beskoristan Realu u slučaju da Inter ne pobijedi - tada bi dalje prošao Šahtjor, kome treba barem bod, kao i pomoć Menhengladbaha.

- Mi igramo sa Šahthorom i ja sam na to koncentrisan - pričamo o timu koji je dva puta pobijedio Real, koji ima sjajnog trenera - dodao je Konte.

Ovo su kalkulacije, ukratko:

Real će proći sigurno u slučaju pobjede protiv Menhengladbaha, a remi mu odgovara samo ako Inter bude bolji od Šahthora.

Borusiju Menhengladbah remi ili pobjeda u Madridu u svakoj varijanti vode dalje, a poraz samo u slučaju da Inter i Šahthor odigraju neriješeno.

Šahtjor će proći dalje ako pobijedi u Milanu, a remi ga vodi u osminu finala samo ako Real ne pobijedi Menhengladbah. U slučaju poraza sigurno ispada. Konačno, Inter će proći dalje ako pobijedi Šahtjor, a Real i Menhengladbah ne odigraju neriješeno. U svakon drugoj varijanti “nerazuri” ispadaju.

Tako je u grupi B, dok je u grupi A “jednostavno” - Atletiko Madrid ne smije da izgubi u Salcburgu ako želi u osminu finala. Domaćin će proći u slučaju trijumfa.

- Zaslužili smo da ostvarimo koju pobjedu više, time ne bismo došli u ovu situaciju, ali to je fudbal - čeka nas klasična nokaut utakmica, protiv hrabrog tima kakav je Salburg - kazao je Dijego Simeone, trener Atletika.

Još jedan meč odluke u grupi D, a igraju ga Ajaks i Atalanta u Amsterdamu - Holanđanima pobjeda donosi plasman u nokaut fazu, Italijanima je dovoljan i bod.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: