Premijer liga: Ko će sa ekipama iz Mančestera u Ligu šampiona

Velika borba vodiće se do kraja sezone za preostala dva mjesta koja vode u Ligu šampiona naredne sezone

4409 pregleda 2 komentar(a)
Mogu li do istorijskog plasmana u Ligu šampiona? Fudbaleri Vest Hema, Foto: Reuters
Mogu li do istorijskog plasmana u Ligu šampiona? Fudbaleri Vest Hema, Foto: Reuters

Do kraja sezone u Premijer ligi ostala su još tri kola - pitanje je dana kada će Mančester siti i zvanično biti šampion, dok bi Fulam večeras mogao da se pridruži Šefildu i VBA i preseli se u Čempionšip.

I dok su šampion, te ekipe koje će igrati u nižem rangu poznate, ono što nije poznato jeste - ko će igrati u Ligi šampiona naredne sezone. Poznato je da će Premijer ligu u tom takmičenju predstavljati Siti i Junajted, dok će se za preostala dva meča voditi borba do posljednjeg kola.

Kandidati za preostale dvije pozicije su Čelsi, Lester, Vest Hem, Liverpul, dok su čudu nadaju Totenhem i Everton.

Čelsi je možda i u najboljoj, kako poziciji, tako i formi pred finiš šampionata. Ekipa Tomasa Tuhela je treća na tabeli sa 64 boda. Tim iz Londona je zabilježio četiri pobjede na posljednjih pet mečeva u svim takmičenjima, a u subotu je u 35. kolu Premijer lige nakon preokreta savladao Mančester siti, protiv koga će igrati u finalu Lige šampiona 29. maja.

Do kraja sezone u Premijer ligi Čelsi na domaćem terenu igra sa Arsenalom i Lesterom, protiv koga za vikend igra u finalu FA kupa. U posljednjem kolu Čelsi gostuje Aston Vili.

Četvrtoplasirani Lester ima 63 boda i u lošoj je formi, a ima i paklen raspored do kraja lige. "Lisice" su u petak neočekivano na domaćem terenu izgubile od Njukasla 4:2 i dovele u pitanje plasman u Ligu šampiona naredne sezone. U istoj situaciji tim Brendana Rodžersa bio je i prošle sezone kada je u posljednjem kolu nakon poraza od Mančester junajteda ostao bez plasmana u elitu.

Vardi i saigrači do kraja lige gostuju Mančester junajtedu i Čelsiju, dok u posljednjem kolu dočekuju Totenhem.

Šansu za istorijski plasman u Ligu šampiona ima i petoplasirani Vest Hem. "Čekićari" su najprijatnije iznenađenje ove sezone, imaju 58 poena i jedno vrijeme bili su i u zoni Lige šampiona, ali su u malom padu forme - izgubili su tri od četiri posljednja susreta i skliznuli na peto mjesto.

Do kraja sezone Vest Hem gostuje Brajtonu i VBA i dočekuje Sautempton.

Šansu ima i Liverpul (57 bodova), ali prošlogodišnji šampion mora da pobjeđuje sve redom do kraja sezone. "Redsi" za razliku od konkurencije imaju četiri meča do kraja - u gostima protiv Junajteda, VBA i Barnlija, dok u posljednjem kolu dočekuju Kristal Palas.

Šansu, makar teoretsku, još uvijek imaju Totenhem i Everton. Totenhem je sedmi sa 57 bodova i do kraja sezone igraće sa Vulverhemptonom, Aston Vilom i Lesterom, dok Everton (55 bodova) kao i gradski rival, Liverpul ima utakmicu manje, pa će do kraja šampionata odmjeriti snage sa Aston Vilom, Šefildom, Vulverhemptonom i Mančester sitijem.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: