Šta nas sve čeka na Euru: Ronaldo juri rekorde, Francuzi bi da spoje EP i SP

Još 30 dana ostalo je do početka Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će po mnogo čemu biti jedinstveno

7031 pregleda 1 komentar(a)
Kristijano Ronaldo, Foto: Olivier Matthys
Kristijano Ronaldo, Foto: Olivier Matthys

Još 30 dana ostalo je do početka Evropskog prvenstva u fudbalu - takmičenja, koje će se po mnogo čemu razlikovati od prethodnih.

Prvenstvo se igra u kovid uslovima u 11 gradova od 11. juna do 11. jula, sa ograničenim brojem navijača, a titulu brani Portugal, koji je prije pet godina na “Sen Deniju” golom Edera u 109. minutu savladao tadašnjeg domaćina, Francusku.

Portugal i Francuska ove godine biće u grupi F, a rivali će im biti Njemačka i Mađarska.

RONALDO JURI NEKOLIKO REKORDA

Aktuelnog šampiona i ove godine predvodiće Kristijano Ronaldo. Portugalcu će to biti peti kontinentalni šampionat, po čemu je apsolutni rekorder. Ukupno, na prvenstvima Evrope 2004, 2008, 2012. i 2016. odigrao je 21 meč - nijedan igrač u istoriji nije odigrao toliko utakmica na evropskim šampionatima. Logično je onda zašto je Ronaldo proveo najviše minuta na terenu na kontinentalnim smotrama (1.793).

Takođe, Ronaldo je jedini igrač koji je pogađao na četiri različita prvenstva Evrope. Prvi gol postigao je u prvom kolu 2004. kada je na domaćem terenu samo ublažio poraz njegove selekcije od Grčke (1:2). Te godine postigao je ukupno dva gola, a četiri godine kasnije na šampionatu u Austriji i Švajcarskoj jedan pogodak. Na prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. tri puta je zatresao mrežu, isto koliko i 2016. godine u Francuskoj. Na vječnoj listi strijelaca dijeli prvo mjesto sa Mišelom Platinijem - obojica su postigli po devet golova na evropskim šampionatima, s tim da je Platini svih devet postigao 1984. godine kada je vodio Francuze do titule.

Portugalac ovog ljeta ima priliku da obori još jedan veliki rekord i ispiše blistave stranice, ne samo evropskog, već i svjetskog fudbala. Naime, Ronaldo je u karijeri u dresu Portugala na 173 meča postigao 103 gola, šest manje od svjetskog rekordera, iranske legende Alija Daeija. Ukoliko Portugalac postigne sedam golova prestići će Daeija i postati najefikasniji igrač na svijetu u reprezentativnom dresu. Teško, ne i nemoguće da to Ronaldo uradi na Euru.

Kristijano Ronaldo GRAFIKA
foto: Sofascore

Ronaldo će pokušati da postane rekorder na evropskim šampionatima i kada je riječ o asistencijama. Ima ih šest, dvije manje od rekordera, nekadašnjeg reprezentativca Češke, Karela Poborskog.

FRANCUZI BI JOŠ JEDNOM DA SPOJE EP I SP

Drugog jula 2000. godine Francuska je postala šampion Evrope. “Trikolori” su u uzbudljivom finalu nakon preokreta savladali Italiju 2:1, a gol vrijedan titule postigao je David Trezege u 103. minutu meča. To je bio posljednji put da je šampion Evrope odlučen zlatnim golom, čudnim pravilom, koje nije dugo bilo na snazi. Prije Trezegea, Oliver Birof je zlatnim golom donio titulu Njemačkoj četiri godine ranije u na šampionatu u Engleskoj.

Nakon krunisanja u Roterdamu, Francuska je objedinila evropsku sa svjetskom titulom, osvojenom dvije godine ranije na domaćem terenu. Osim njih jedino su još Zapadna Njemačka (Euro 1972. i Mundijal 1974) i Španija (Euro 2008. i Mundijal 2010, pa Euro 2012.) objedinile evropsku i svjetsku titulu.

Francuska drugi put dolazi na Evropsko prvenstvo sa titulom svjetskog šampiona. Ekipa Didijea Dešana jedan je od favorita za osvajanje Eura, pa bi eventualnim uspjehom i osvajanjem kontinentalne titule postala prva selekcija, koja je dva puta objedinila titule evropskog i svjetskog šampiona.

Pred Francuzima je lov na još jedan rekord - eventualnom titulom izjednačili bi se sa Njemačkom i Španijom, koje su po tri puta bile najbolje na kontinentu.

Kada je riječ o evropskim prvenstvima Francuzi su rekorderi u kategorijama najviše postignutih (86) i primljenih (63) golova. Od prvog prvenstva, 1960. godine zabilježili su 24 pobjede i nalaze se na drugom mjestu vječne liste iza Njemačke, koja ima četiri trijumfa više. Kada je riječ o izgubljenim mečevima na prvenstvima Evrope, Francuska ih ima 14, dva manje od lidera u ovoj kategoriji, Danske. Remizirali su 11 puta (lider je Italija sa 18).

Bonus video: