Vikend velikih odluka: Madriđani za titulu, Francuzi igraju za titulu i LŠ, Liverpul se nada eliti, Juve ne bi da izvisi

Mnogo nepoznanica uoči samog finiša sezone

5189 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje fudbalera Liverpula nakon gola Alisona, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Liverpula nakon gola Alisona, Foto: Reuters

Fudbalska klupska sezona primiče se kraju - u najjačim ligama ostalo je da se odigra još 90 ili 180 minuta (u zavisnosti od lige), a uoči finiša mnogo je nepoznanica.

U Španiji se Real i Atletiko bore za titulu, u Francuskoj će odluka o šampionu takođe pasti u posljednjem kolu, a konkurenti su Lil i PSŽ, dok će se u Italiji i Engleskoj voditi borba za Ligu šampiona. Za razliku od ostalih šampionata, u Premijer ligi su ostala još dva kola do kraja šampionata.

LA LIGA - GRADSKI RIVALI U BORBI ZA TITULU

Atletiko Madrid juče je bio na ivici ambisa, gubio od Osasune 1:0 i bio na korak od gubitka prvog mjesta. Ipak "kolćonerosi" su uspjeli da preokrenu, strijelci su bili Renan Lodi i Luis Suares, pa su tri boda ostala na "Vanda Metropolitano" stadionu.

Kiksu Atletika nadao se Real Madrid, koji je minimalnim rezultatom u gostima savladao Atletik Bilbao. Ekipa Zinedina Zidana slavila je golom Naća i došla do 81. boda ove sezone. Atletiko ima dva poena više.

U posljednjem kolu, u subotu (18.00) Atletiko gostuje Valjadolidu, koji se bori za opstanak, dok je Real domaćin Viljarealu.

Interesantno će biti i u "donjem domu" - osim Valjadolida ispadanje žele da izbjegnu Elće i Ueska, koja je u najboljoj poziciji. Elće će u posljednjem kolu dočekati Atletik Bilbao, a Ueska Valensiju.

Iz lige je ispao Eibar.

LIGA 1 - DA LI ĆE LIL USPJETI DA REŽIRA SENZACIJU?

Nevjerovatan finiš sezone očekuje nas i u Francuskoj. Mimo svih očekivanja lider je Lil sa bodom više u odnosu na PSŽ, koji brani titulu.

Lil je prethodnog vikenda remizirao sa Sent Etjenom (0:0), dok je PSŽ savladao Rems 4:0.

Lil ima 80 bodova, PSŽ 79, a u narednom kolu lider gostuje Anžeu, dok su "sveci" domaćini Brestu (nedjelja 21).

Ali, u Francuskoj nije samo zanimljiva borba za titulu. Do posljednjeg minuta neće biti poznato ko će sve igrati u Ligi šampiona. Trenutno je u najboljoj poziciji Monako, koji se nalazi na trećem mjestu sa 77 bodova i ima bod više od četvrtoplasiranog Liona.

Tim Stevana Jovetića u narednom kolu gostuje Lansu, dok je Lion domaćin Nici.

Monako može da završi i drugi u slučaju da trijumfuje, a PSŽ ne pobijedi.

Svoju računicu ima i Marsej, kojem je na gostovanju Mecu potreban bod da obezbijedi Ligu Evrope.

Zanimljiva je i borba za opstanak - čak šest timova bori se da izbjegne baraž za opstanak. Trenutno, u najgoroj poziciji je Nant, koji zauzima 18. poziciju sa 40 poena. Bod više imaju Lorijen, Brest i Strazbur, a dva poena Bordo i Rems.

SERIJA A - KO ĆE U LIGU ŠAMPIONA?

U Italiji je šampion poznat, ali nije poznato ko će u Ligu šampiona naredne sezone sa Interom i Atalantom. Kandidati su Milan, Napoli i Juventus.

Milan na trećoj i Napoli na četvrtoj poziciji imaju po 76 bodova, dok petoplasirani Juventus ima poen manje.

U narednom kolu (nedjelja, 15.00) Milan gostuje Atalanti, Juventus Bolonji, a Napoli je domaćin Veroni.

Ukoliko dođe do trougla između Milana, Napolija i Juventusa, u najboljoj poziciji biće "rosoneri", dok bi aposolutni gubitnik bio Napoli.

Kada je riječ o putnicima u Seriju B, još uvijek nije poznato ko će se pridužiti Krotoneu i Parmi. Benevento na 18. poziciji ima 32 boda, tri manje od Torina. Ali, Torino ima meč manje (odloženi susret 25. kola protiv Lacija na programu je sjutra) i potreban mu je samo bod u naredna dva meča da osigura opstanak i gurne Benevento u drugu ligu. Upravo se ovi rivali sastaju u Torinu u posljednjem kolu.

PREMIJER LIGA - MOŽE LI LIVERPUL DO LIGE ŠAMPIONA?

Zanimljiva borba za plasman u Ligu šampiona vodiće se i u Engleskoj. U Premijer ligi su do kraja ostala dva kola (37. je na programu sjutra i u srijedu, posljednje u nedjelju u 17 časova), nakon kojih će biti poznato ko će sa rivalima iz Mančestera obezbijediti odlazak u najveće evropsko klupsko takmičenje.

Trenutno je Lester treći sa 66 bodova, Čelsi ima 64, a Liverpul 63.

Čini se da su u najboljoj poziciji "redsi", koji su juče nestvarnim golom golmana Alisona u 95. minutu došli do tri boda protiv VBA - Liverpul u narednom kolu gostuje Barnliju, a u posljednjem na domaćem terenu igra sa Kristal Palasom.

Čelsi i Lester će u utorak odmjeriti snage na "Stamfordu", a onda u posljednjem kolu "plavci" gostuju Aston Vili, dok je Lester domaćin Totenhemu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: