Belgijance čeka paklen put, Njemcima i Englezima se sve otvara nakon „klasika”

Čak pet od šest najbolje rangiranih evropskih reprezentacija nalazi se u istoj polovini žrijeba nokaut faze Eura 2020: Belgija, Francuska, Portugal, Italija i Španija

14835 pregleda 4 komentar(a)
Belgijanci igraju sa Portugalom, poslije ih moguće čekaju Italijani, a onda možda i Francuzi, Foto: Reuters
Belgijanci igraju sa Portugalom, poslije ih moguće čekaju Italijani, a onda možda i Francuzi, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dva dana odmora na Evropskom prvenstvu, velika evropska „seoba navijača” i novi spektakl koji se sprema - utakmice osmine finala kontinentalnog šampionata ponudiće dva velika derbija, jedan super-klasik i pet zanimljivih susreta.

U Sevilji igraju Portugal i Belgija, aktuelni prvak Evrope i jedan od najozbiljnijih i najmoćniji izazivača. Španija i Hrvatska - barem u ovim izdanjima, možda nisu u top pet kandidata za titulu, ali njihov sudar u Kopenhagenu obiluje intrigama. Kada se, na kraju, na velikom takmičenju sastanu Engleska i Njemačka, i to na hramu fudbala Vembliju, teško će se pronaći duel koji u sebi sadrži više mistike - tradicije, istorije i svega što prati, najčešće posrtanja selekcije Albiona u sudarima sa „elfom”.

Euro 2020
foto: Graphic News

Većina neutralnih navijača će, s druge strane, navijati za Dansku protiv Velsa kada se dva tima sastanu u Amsterdamu, ali „zmajevi” za to nisu krivi - zbog traume sa Kristijanom Eriksenom i načina na koji su Danci prošli - emotivno, sa samo jednom pobjedom u grupi, uticao je na to da „dinamiti” prigrabe milione fanova pred nokaut-rasplet na EP.

Francuska je veliki favorit protiv Švajcarske u Bukureštu - prije sedam godina na SP u Brazilu, sa Dešanom na klupi i Benzemom u vrhu napada, „trikolori” su pet puta zatresli mrežu „sajdžija” (5:2). Ne može se uvijek suditi na osnovu istorije i prošlih mečeva, ali je utisak da svjetski prvaci sada djeluju još moćnije i da tim Vladimira Petkovića, s druge strane, nije imao sreće u raspodjeli protivnika, a sve u namjeri da prvi put u istoriji prođe jednu prepreku u nokaut fazi velikog takmičenja.

Još jedna utakmica osmine finala igraće se na Vembliju, a kako su se Italijani sa Robertom Manćinijem na klupi predstavili u grupi, najveća moguća fudbalska pozornica stigla je kao nagrada - „azuri” su veliki favoriti da danas u Londonu pobijede Austriju i plasiraju se među osam najboljih na Starom kontinentu.

„Igramo na Vembliju da bi se vratili na Vembli”, napisala „Gazeta delo sport”, aludirajući na to da se polufinalni i finalni susret igraju na najčuvenijoj evropskoj fudbalskoj areni.

5,5 je, po kladionici Betfair, koeficijent da će Francuzi svjetskoj tituli pridodati evropsku. Drugi favoriti su Englezi (7,6), koji bi polufinale i finale igrali na domaćem terenu, a kojima bi se otvorio žrijeb u slučaju da pobijede Njemačku u osmini finala. Italija je treći favorit (koeficijent 8,2), četvrti Njemačka (8,4), peti Španija (8,6), šesti Holandija (10,5), a Belgija tek sedmi, zbog paklenog puta koji je čeka (11).

Holandija je završila prvu fazu kao najefikasniji tim na EP - osam puta su „narandžasti” tresli mrežu protivnika, ostvarili su sve tri pobjede kao dobru najavu pred sjutrašnji, sve osim lagan - sudar sa Češkom u Budimpešti. Jer, i Česi su u grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Škotskom pokazali da su izgrađeni od čvrstog materijala.

Posljednji par osmine finala, barem kada je u pitanu atraktivnost, sudar je ekipe koja je možda i najprijatnije iznenadila u grupi - Švedske, i one koja je vjerovatno najviše razočarala i prošla - Ukrajine. Selekcija „tri krune” je favorit u Glazgovu, ali ni tim Andreja Ševčenka nije bez šansi.

„Kostur” nokaut faze Evropskog prvenstva - vidljivo je to odmah, donosi dvije kvalitetom nesrazmjerne polovine. Dešava se to često na velikim takmičenjima, a najfrapantniji je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, gdje su na jednoj strani bile mega-reprezentacije poput Francuske, Brazila, Belgije, Argentine, Urugvaja..., a na drugoj niko jači od Hrvatske i Engleske.

Slično je i na ovom EP - čak pet od šest najbolje rangiranih reprezentacija na listi Uefe nalaze se u istoj polovini žrijeba i moraće da se razračunaju prije finale.

Najgore su, utisak je, prošli Belgijanci - ako žele u četvrtfinale, moraće da eliminišu prvaka Evrope, Portugal, sa najboljim strijelcem u istoriji EP Kristijanom Ronaldom u vrhu napada; ako žele u polufinale, najvjerovatnije će morati da nadjačaju fenomenalnu Manćinijevu Italiju; na kraju, ako žele u finale, svi su izgledi da će morati da preskoče svjetske prvake Francuze. Žrijeb, dakle, nije dobro „sjeo” ni Italijanima, ni Špancima, pa ni reprezentaciji Francuske.

Pogba oduševljava na EP, Benzema se vratio na pravi način
Pogba oduševljava na EP, Benzema se vratio na pravi načinfoto: Beta/AP

Na drugoj strani, imamo Englesku i Njemačku, reprezentacije koje nisu oduševila u grupnoj fazi, ali na koje uvijek mora da se računa - pobjednik njihovog međusobnog duela na Vembliju mogao bi da ima otvoren put do finala, iako bi morao da računa na „mine” poput Holandije, eventualno Danske...

Na SP u Rusiji je, međutim, titulu osvojila reprezentacija iz jačeg dijela „kostura” - Francuska. Bilo bi iznenađenje da se to ne desi i ovoga puta, na Evropskom prvenstvu, iako su bukmejkeri, baš zbog žrijeba, uvrstili Englesku i Njemačku među četiri najveća favorita, uz vodeću Francusku i trećerangiranu Italiju.

Bonus video: