Španija - Italija: Klasik u hramu fudbala

Italija protiv Španije - večeras od 21 sat se na Vembliju” igra prvo polufinale Evropskog prvenstva. Sjutra na istom mjestu okršaj Engleske i Danske

5576 pregleda 0 komentar(a)
Italija djeluje nepobjedivo, Foto: REUTERS
Italija djeluje nepobjedivo, Foto: REUTERS

Prvog jula 2012. godine Španija i Italija su u Kijevu igrali finale Evropskog prvenstva.

„Furija” je bila ubjedljiva, slavila 4:0 i odbranila titulu osvojenu četiri godine ranije u Austriji i Švajcarskoj.

Taj meč na „Olimpijskom stadionu” u glavnom gradu Ukrajine je bio kruna španskog fudbala - već na narednom Euru ekipa se oprostila od titule, a krajnji domet u Francuskoj bila je osmina finala.

U prvom meču nokaut faze od ekipe sa Pirineja bolja je bila Italija (2:0, golovi Đorđa Kjelinija, koji je i sada u sastavu, te Gracijana Pelea) i tako se revanširala za poraz u finalu 2012.

A devet godina nakon finala u Ukrajini i pet poslije utakmice u Francuskoj, dvije fudbalske velesile akteri su još jednog klasika - u polufinalu ovogodišnjeg prvenstva Evrope, Italija i Španija se večeras (21 sat) na „Vembliju” bore za još jedno evropsko finale.

Iza Italije je sjajan turnir i nekoliko oborenih rekorda. „Azuri” su vezali 32 meča bez poraza, imaju 13 uzastopnih pobjeda, a posljednji trijumf bio je u četvrtfinalu nad Belgijom.

- Protiv Belgije smo postigli dva pogotka, a mogli smo i više. Zasluženo smo se plasirali u polufinale. Naredni protivnik je Španija - što više idemo naprijed, biće nam sve teže - rekao je selektor Italije Roberto Manćini.

U ekipi neće biti Leonarda Spinacole, koji se povrijedio protiv Belgije i pred njim je duga pauza. Zamijeniće ga Emerson Palmijeri i to bi trebalo da bude jedina promjena u odnosu na duel sa Belgijom. „Azuri” su možda i najviše prikazali na prvenstvu, igraju pravi takmičarski fudbal i čini se da je u ovom trenutku samo nebo granica.

Za razliku od Italije, Španija nije dobro počela turnir. Remiji u prva dva kola protiv Švedske i Poljske uznemirili su naciju, a selektor Luis Enrike bio je na meti kritika.

Navijači i mediji zamjerali su mu - prije svega - forsiranje napadača Alvara Morate, koji se tokom dosadašnjeg dijela takmičenja propisno ispromašivao. Ali, Enrike je istrajao u svojim namjerama, čestim rotacijama unio malo svježine i ekipa je konačno zaigrala bolje. U trećem kolu Španija je napunila mrežu Slovačke (5:0), potom u osmini finala dala pet pogodaka i Hrvatskoj, a onda posle penala izbacila i Švajcarsku.

- Ponosni smo, ali ne želimo da se zaustavimo. Bilo bi smiješno pomisliti da smo mi ili ostale ekipe, koje su u polufinalu zadovoljni samim plasmanom u završnicu. Hoćemo titulu - poručio je Enrike, koji večeras ne može da računa na povrijeđenog Pabla Sarabiju.

U penal seriji protiv Švajcaraca blistao je golman Unai Simon - odbranio je dva udarca i odveo „furiju” na meč sa Italijom.

- Uzdignute glave ulazimo u meč. Sada nam preostaje samo da osvojimo turnir - kazao je Simon.

Vjerovatni sastavi -

Italija (4-3-3): Donaruma - Florenci, Bonući, Kjelini, Palmijeri - Barela, Žoržinjo, Verati - Kjeza, Insinje, Imobile;

Španija (4-3-3): Simon - Acpilikueta, Garsija, Laport, Alba - Koke, Buskets, Pedri - Moreno, Morata, Olmo.

Bonus video: