Debakl je kompletiran, Budućnost je srozana, trener ide prvi

I od najgoreg može gore - Budućnost pod Goricom izgubila od HB Torshavna (2:0) i ukupnim porazom 6:0 od poluamatera sa Farskih Ostrva oprostila se od evropske scene

25739 pregleda 187 reakcija 75 komentar(a)
Obezbjeđenje je spriječilo navijača Budućnosti da utrči na teren, Foto: Luka Zeković
Obezbjeđenje je spriječilo navijača Budućnosti da utrči na teren, Foto: Luka Zeković

Debakl je kompletiran, Budućnost je drugi put izgubila od HB Torshavna, nakon blamaže na sjeveru Evrope Farani su crnogorskom šampionu održali lekciju i na njegovom terenu (2:0) i ukupnim rezultatom 6:0 plasirali se u 3. kolo Lige konferencija.

Na četiri evropska meča Podgoričani su primili 13 golova, Faranima na dvije utakmice nisu dali nijedan. Crnogorski fudbal, posebno klupski, već je bio toliko srozan da smo taman pomislili da smo sve vidjeli i doživjeli. A onda su se pojavili “ribari” sa Farskih Ostrva i pokazali da i od najgoreg može gore...

Vrelo i mučno veče na stadionu pod Goricom uglavnom je proteklo u povicima navijača (njih oko 1.200, koji su došli uprkos svemu), na račun igrača, prozivkama uprave kluba, uvredama dijela publike na račun prvog čovjeka kluba Veselina Mijača...

Najvjerniji fanovi podgorčkog kluba bili su bijesni zbog farskih šamara, jedan od njih pokušao je i da uđe u teren krajem prvog dijela, ali se u nastavku sve smirilo, a ljutnja zamijenila ironiju - na kraju, veliki aplauz fudbalerima HB Torshavna...

Navijač Budućnosti
foto: Luka Zeković

Budućnosti slijede promjene, ceh će prvi, izvjesno je, platiti trener Mladen Milinković (Milorad Peković se spominje kao glavni kandidat da ga naslijedi, ali to je priča za naredne dane), ali kako su igrači osvajača duple krune izgledali na terenu, kaliko zaostaju i fizički i taktički, koliko djeluju nemoćno, kako ekipa haotično, pitanje je ima li pomoći. Kratkoročne - vrlo teško...

Milinković je napravio rezove u odnosu na tim koji je počeo meč u Torshavnu, na klupu su se preselili redom, najiskusniji - reprezentativni golman Miloš Dragojević, najbolji igrač domaće lige u posljednje dvije sezone Draško Božović, kapiten Petar Grbić, kao i štoper Vladan Adžić.

Farani, međutim, nisu bili “šokirani” mlađom postavom Budućnosti, kao ni temperaturom od preko 30 stepeni, čak i u 21 sat, bez ikakvih problema, ili panike, odbijali su napade domaćih, koji su bili stihijski.

Fudbaleri Budućnosti, Budućnost - Torshavn
foto: Luka Zeković

Koliko su Podgoričani bili nemoćni najbolje pokazuje to što su prvi udarac ka golu uputili u 22. minutu (Igor Ivanović), a prvi pravi (i jedini u prvom poluvremenu) koji je ugrozio gol gostiju tek u 35, kada se odvažio Raičković.

Beskrvna, neogranizovana, nemoćna Budućnost iziritirala je i navijače, pa su kako se bližio kraj prvog dijela počela pogrdna skandiranja na račun igrača (“fudbal nije za vas”, bilo je najblaže što je skandirano), Mijača i uprave kluba.

Taman negdje tada, Budućnost je primila gol, što je dolilo “ulje na vatru”.

Centarfor Dal gurnuo je loptu beku Moru, koji se ubacio iz drugog plana i bez problema provukao loptu ispod mladog Pavličića, iako je bio u teškom uglu.

Budućnost - Torshavn
foto: Luka Zeković

Podgoričani su toliko “ubijeni u pojam” da nije pomogla ni trostruka izmjena na poluvremenu, ulazak bivših reprezentativaca - Božovića, Grbića i Sekulića, koji se nakon duže povrede vratio na teren.

Bilo je, ipak, nekih šansi, dvije velike (Božović i stativa Kordića), ali Budućnost nije mogla ni do počasnog gola. Bilo je šansi i za Farane, na kraju još jedan gol iz penala - teniskih 6:0, kao potpis na najveću blamažu najvećeg crnogorskog kluba za 96 godina postojanja...

BUDUĆNOST - HB TORSHAVN 0:2 (prvi meč 0:4)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.200. Sudija: Endrju Dejvi (Sjeverna Irska). Strijelci: Mor u 39. i Johanesn (penal) 73. minutu. Žuti kartoni: Kordić, Pavličić, Grbić (Budućnost).

Budućnost: Pavličić - Milić (46. Božović), Vlahović, Baošić, Ražnatović (46. Sekulić) - Raičković, Đuričković - Đukanović (46. Grbić), Ivanović (73. Mrvaljević), Mijović - Kordić.

HB Torshavn: Gestson - Mor (84. Mor), Vardum, Aškam, Johansen - Hansen - Pribilski (74. Jakobsen), Joensen (74. Samuelsen), Petersen (57. Mikelsen), Justinusen - Dal (57. Raosavljević).

Bonus video: