Heroji Eura, oni su spasili jedan život: Ljekari i Simon Kjer primili posebnu nagradu UEFA

Eriksena su nakon što se srušio na terenu desetak minuta oživljavali masiranjem srca i elektroškovima

7417 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Osobe koje su pomogle u spašavanju danskog reprezentativca Kristijana Eriksena koji je na prvoj utakmici Evropskog prvenstva protiv Finske 12. juna u Kopenhagenu doživio srčani udar na terenu u utorak su primili nagradu predsjednika UEFA, objavila je u utorak evropska krovna fudbalska organizacija.

Među devet osoba koje su nagrađene je kapitan danske reprezentacije Simon Kjer koji je Eriksena okrenuo na bok a onda je započeo i oživljavanje, te organizovao saigrače da okruže Eriksena dok mu je pružana ljekarska pomoć.

Nagradu su primili i Mogens Krojcfeld (glavni ljekar), Frederik Flensted (dežurni ljekar na stadionu), Anders Bosen (ljekar na terenu ) i Peter Ersgard (bolničar), zatim dežurni ljekari iz UEFA na stadionu Jens Klajnefeld i Valentin Velikov, ljekarska ekipa danske reprezentacije Morten Skjoldager i Morten Bosen.

Eriksena su nakon što se srušio na terenu desetak minuta oživljavali masiranjem srca i elektroškovima.

Nakon toga je prebačen u bolnicu gdje je bio do 18. juna, a u bolnici mu je pod kožu ugrađen minijaturni defibrilator.

Danas je 29-godišnji vezista Intera u "odličnom stanju", tvrdi italijanski prvoligaš, ali se ne zna hoće li moći nastaviti svoju igračku karijeru.

"Svako zna svoju ulogu i znao je što treba da učini. Ostavili smo naše osjećaje u svlačionici. Nakon udara, naravno, reagovali smo kao što bi svako", izjavio je Mogens Krojcfeld, glavni ljekar za Euro u Kopenhagenu, koji je takođe primio odlikovanje predsjednika UEFA.

"Iskazujem svoje beskrajno divljenje za izvanrednu reakciju i mirnoću koje su pokazali ljekari i cijela ekipa. Te vještine su bile odlučujuće u Kristijanovom preživljavanju", kazao je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin.

"To su istinski heroji Eura", dodao je.

Nagrada predsjednika UEFA, koja je ustanovljena 1998, dodjeljuje se za "izuzetna postignuća, izvanrednu profesionalnost i iznimne lične kvalitete".

Prošle godine dobio ju je Didije Drogba.

Bonus video: