Kontroverzni penal izazvao bijes u Sjevernoj Irskoj

"Nevjerovatno je da u današnje vrijeme, na ovom nivou, kada su ulozi toliko veliki, dešavaju ovakve stvari", kazao je selektor Sjeverne Irske Majkl O'Nil
0 komentar(a)
Sjeverna Irska, Foto: Reuters
Sjeverna Irska, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2017. 17:28h

Švajcarci su stigli na korak od plasmana na Mundijal u Rusiju - zahvaljujući, malo je reći, kontroverznom penalu protiv Sjeverne Irske u Belfastu.

Lopta je prilikom šuta Šaćirija pogodila u rame Korija Evansa. Rumunski sudija Ovidiju Hategan bio je toliko samouvjeren da je to penal, da je čak i pokazao žuti karton Evansu, koji će zbog toga propustiti revanš u Švajcarskoj u nedjelju.

"Osjećamo se kao žrtve", jadao selektor Sjeverne Irske Majkl O'Nil.

Švajcarci su boli bolji od Sjeverne Irske, ali su do pobjede došli iz penala koji nije trebalo da bude dosuđen.

"Nevjerovatno je da u današnje vrijeme, na ovom nivou, kada su ulozi toliko veliki, dešavaju ovakve stvari", dodao je selektor Sjeverne Irske, čija selekcija traži prvi plasman na Mundijal nakon Meksika 1986.

Da su stigli do pobjede pogrešnom odlukom sudije, jasno je i Švajcarcima.

"Nisam u momentu znao da li je bio penal ili ne. Pokušao sam da šutiram, protivnički igrač me je izblokirao, nisam vidio da li je koristio ruku. Ali, sudija je pokazao na penal. To je fudbal...", kazao je Džerdan Šaćiri.

Da je ovo, na primjer, 2019. godina, Švajcarci ne bi šutirali penal, rezultat bi ostao 0:0.

FIFA još nije odobrila korišćenje video tehnologije kao ispomoć sudijama na utakmicama kvalifikacija za Mundijal. Još je dilema da li će VAR sistem, koji se koristi u nekim ligama, poput italijanske Serije A, njemačke Bundeslige, ili američke MLS, biti korišćen na Mundijalu u Rusiji naredne godine.

"Vrlo je teško komentarisati cijeli slučaj. Umjesto da pričamo o sjajnom bloku odbramnenog fudbalera, mi pričamo o penalu", kazao je brat Korija Evansa, Džoni Evans, nekadašnji fudbaler Mančester junajteda, sadašnji defanzivac Vest Bromič Albiona.

UEFA i FIFA, poznato je, štite svoje sudije, tako da u javnost neće izaći podatak o eventualnoj kazni za rumunskog sudiju. Hategan, međutim, vjerovatno neće suditi na Svjetskom prvenstvu. I da je bio u konkurenciji, detalj iz 52. minuta meča u Belfastu će ga sasvim sigurno skinuti sa liste.

"Ovo boli, ovo zaista boli. Da biste donijeli takvu odluku, morate da budete 100 odsto sigurni da je to penal. Rekao sam to i sudiji u lice, pitao sam ga da li je siguran da je to penal. Ali, bilo je kasno, već je svirao", istakao je Kori Evans.

Uprkos svemu, u Belfastu još vjeruju da Sjeverna Irska može na Mundijal.

"Bilo je šta je bilo, i koliko god to djelovalo neprihvatljivo, moramo da zaboravimo ovaj penal. Ništa nije izgubljeno, imamo i kvalitet i volju da u Švajcarskoj pokušamo da nadoknadimo poraz sa našeg terena", kazao je selektor O'Nil.

Bonus video: