Španija prekinula veliki niz Italije, San Siro pao prvi put u istoriji

U četvrtak (20:45 sati) u Torinu se igra drugi polufinalni meč, a sastaju se Francuska i Belgija

7998 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi finalista Lige nacija je Španija koja je na San Siru sa 2:1 pobijedila Italiju, evropskog prvaka.

U finalu će Španci igrati protiv pobjednika dvoboja Francuska - Belgija.

Španija se tako revanširala „azurima“ za poraz u polufinalu Eura, ali je ujedno prekinula dugi, rekordni pobjednički niz Italije koja je izgubila nakon čak 37 susreta bez poraza.

Ovo je Italijanima bio prvi poraz u istoriji na San Siru.

Prva je zaprijetila Italija, u 5. minutu je udarac isprobao Kjeza, ali španski golman Unai Simon nije imao problem da ga zaustavi.

Kao i uvijek kada igra Španija, tako je i ovoga puta „furija“ dominirala posjedom i vrlo brzo počela da kontroliše situaciju na San Siru i da prijeti.

Prvo je u šansi bio Ojarzabal, a onda je isti igrač asistirao, a Feran Tores majstorski okončao akciju u 17. minutu za 1:0.

Tada su počeli da se bude i evropski prvaci koji su u 34. i 35. minutu imali dvije sjajne šanse za izjednačenje, preko Bernardeskija i Insinjea.

U završnom dijelu prvog poluvremena Italija je dodatno potonula. U 42. minutu je Bonući, zbog udaranja laktom Busketsa, dobio drugi žuti karton, a u nadoknadi je opet proradila veza Ojarzabal - Feran Tores za 2:0.

S istim brojem igrača Španija je držala loptu u svojim nogama, a sve im je bilo još lakše s igračem više u nastavku susreta.

Uspavala je igru, mada su Italijani pokazali da i brojčano inferiorni mogu iz kontranapada opasno da zaprijete. No, i u takvom odnosu snaga gosti su imali najbolje šanse. U 63. minutu Ojarzabal glavom tukao pored stative, da bi 15 minuta kasnije meč-loptu imao Alonso, ali je fantastično reagovao Donaruma.

U 83. minutu Italija je smanjila, sve je pokrenuo sjajni Federiko Kjeza koji je na sredini terena ukrao loptu, istrčao kontru, a dobro ga je pratio Lorenco Pelegrini koji je završio akciju za 1:2.

Do kraja je Italija ipak bila daleko od potencijalnog izjednačenja i produžetaka.

U četvrtak (20:45 sati) u Torinu se igra drugi polufinalni meč, a sastaju se Francuska i Belgija.

U nedjelju se igra utakmica za treće mjesto (15 sati), kao i finale (20:45 sati).

Bonus video: