Udovica ubijenog novinara ogorčena zbog prodaje Njukasla: Novac je važniji od svega

Džamal Kašogi ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog princa Mohameda bin Salmana turski i američki zvaničnici imenovali su kao sponzora atentata

4424 pregleda 1 komentar(a)
Slavlje navijača Njukasla nakon prodaje kluba, Foto: Reuters
Slavlje navijača Njukasla nakon prodaje kluba, Foto: Reuters

Preuzimanje Njukasla od strane saudijskog fonda "sramota je za engleski fudbal", direktno prkoseći "ljudskim pravima" i "pravdi", kazala je u petak Hatidže Čengiz, vjerenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Zaista sam tužna jer vidim da je novac važniji od svega u ovom životu", rekla je Čengiz za Skaj, dan nakon što je slavni engleski klub preuzeo konzorcijum na čelu sa saudijskim investicionim fondom PCP Capital.

Džamal Kašogi ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog princa Mohameda bin Salmana turski i američki zvaničnici imenovali su kao sponzora atentata.

Britanski mediji procijenili su preuzimanje kluba sa sjevera Engleske, koji je 14 godina bio u vlasništvu britanskog biznismena Majka Ešlija, na oko 300 miliona funti (333 milijuna eura).

"Kako se igrači, navijači i menadžer Njukasla mogu pomiriti s ovom situacijom?", upitala je Hatidže Čengiz:

"Gdje su vrijednosti, gdje su ljudska prava, odgovornost i pravda za sve? Srce da podsjeti Zapad na ove vrijednosti".

Prije nego što je preuzimanje postalo službeno, "Amnesty International" pozvao je Premijer ligu da pooštri kriterijume koji utvrđuju kako se može doći do vlasništva nad fudbalskim klubom u Engleskoj, "umjesto da dopusti ljudima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava da uđu u engleski fudbal samo zato što su im džepovi puni".

Bonus video: