Gol Mbapea pokrenuo lavinu, Uefa traži promjenu pravila o ofsajdu

"Sudija je donio ispravnu odluku, zasnovanu na postojećem pravilu i njegovom zvaničnom tumačenju", rekao je Roberto Roseti

4422 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Evropska fudbalska unija (Uefa) zalaže se za promjenu pravila vezanog za ofsajd nakon gola koji je Kilijan Mbape postigao za pobjedu Francuske protiv Španije u Ligi nacija.

Žestoko kritikovan u Španiji, engleski sudija Entoni Tejlor je "donio ispravnu odluku, zasnovanu na postojećem pravilu i njegovom zvaničnom tumačenju", rekao je Roberto Roseti, šef sudija u krovnoj evropskoj fudbalskoj organizaciji.

Po riječima Rosetija, pokušavajući da presretne dodavanje Tea Ernandesa, španski defanzivac Erik Garsija je ostavio Mbapea u igri čak i ako je bio dalje od gola od francuskog napadača.

"Ovaj slučaj nam pokazuje da je tumačenje pravila u sukobu sa duhom igre, a to je da se fudbaler spriječi da iskoristi prednosti ofsajd pozicije", rekao je Roseti.

Stav Uefa je, kako je rekao, da je potrebno poboljšati formulaciju pravila koju je doneo Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) zadužen za promjenu fudbalskih pravila, kako bi se prilagodio "duhu igre".

Roseti je rekao da je već kontaktirao Međunarodnu fudbalsku federaciju (Fifa) i IFAB i da će o rješenjima razgovarati na narednom sastanku odbora Tehničko-savjetodavnog vijeća zakazanom za 27. oktobar.

Bonus video: