Brazil, Argentina, Urugvaj... "pojačavaju" Ligu nacija

Deset južnoameričkih reprezentacija moglo bi 2024. da se takmiči u Ligi A i Ligi B, što znači da bi mogle da se sastanu i sa Crnom Gorom

9768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

UEFA je u pregovorima s Južnoameričkom fudbalskom konfederacijom (CONMEBOL) o zajedničkoj Ligi nacija u kojoj bi se reprezentacije poput Brazila i Argentine takmičile u proširenom takmičenju, objavila je UEFA.

UEFA i CONMEBOL su bili protiv planova Fife za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo, a ove sedmice te dvije federacije potpisale su prošireni Memorandum o razumijevanju do juna 2028.

"UEFA radi na brojnim projektima s CONMEBOL-om, uključujući zajedničku Ligu nacija, ali ništa nije precizirano i još nije donešena nikakva odluka", stoji u Uefinom saopštenju.

Potpredsjednik Uefe Zbignjev Bonjek u četvrtak je u interjuu za poljski list "Mejški" rekao da će deset južnoameričkih repretentacija biti dodato takmičenju Lige nacija od 2024. godine.

"Od 2024. CONMEBOL će se pridružiti Ligi nacija. Još ne znamo u kojem obliku... potpisali smo memorandum o saradnji, a od 2024. ove ekipe će igrati u Ligi nacija", rekao je Poljak, dodavši da će šest CONMEBOL reprezentacija pristupiti Ligi A Lige nacija, dok će se ostale četiri pridružiti Ligi B.

Dakle, ako Crna Gora, koja je u Ligi B, zadrži taj status - ukoliko naredne godine izbjegne posljednje mjesto u grupi sa BiH, Finskom i Rumunijom, 2024. bi pod Goricom mogli da gledamo i neku južnoameričku selekciju.

Bonus video: