Njemačka invazija na London, Murinjo se vraća na Ostrvo

Polufinala Lige Evrope i Lige konferencija: Vest Hem - Ajntraht, Lajpcig - Rendžers, odnosno Lester - Roma i Fejnord - Marsej

3082 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Vest Hema na jučerašnjem treningu, Foto: Reuters
Fudbaleri Vest Hema na jučerašnjem treningu, Foto: Reuters

Nakon evropske elite večeras će se odigrati i polufinala u drugom i trećem Uefinom takmičenju - Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Ulog ogroman u Ligi Evrope, gdje trijumf donosi direktno učešće u Ligi šampiona naredne sezone, a odigraće se prvi njemačko - ostrvski polufinalni dueli. Lajpcig dočekuje Rendžers, dok Ajntraht gostuje Vest Hemu (21 h).

Ajntraht je u četvrtfinalu napravio pravi podvig eliminisavši prvog favorita, Barselonu, ali je i Vest Hem pokazao snagu pobjedom u Lionu sa 3:0.

Njemci praktično nisu bili gosti na “Nou kampu”, pošto su navijači iz Frankfurta iskoristili platforme za kupovinu karata sezonskih pretplatnika i bilo ih je preko 30.000. “Čekićari” rade sve da spriječe sličan epilog na Olimpijskom stadionu i među 50.000 gledalaca za goste su izdvojili svega tri hiljade, i to na jednom sektoru.

”Navijači Ajntrahta van gostujućeg sektora će jednostavno biti izbačeni sa stadiona. Za naše navijače koji bi prodali sezonske karte spremili smo kazne u vidu oduzimanja prava i povlastica sve do kraja sezone 2022/2023. Svaka ulaznica primijećena u prodaji na neautorizovanim platformama će biti anulirana”, zaprijetili su u Vest Hemu pred prvo evropsko polufinale nakon 46 godina.

Ta utakmica je naznačena i vioskorizičnom zbog “seviljske predigre”, pošto su u osmini finala oba kluba gostovala u Sevilji - “čekićari” su igrali protiv Sevilje a Ajntraht protiv Betisa. Navijači ta dva kluba sreli su se u jednom kafiću, letjele su flaše i stolice, a eskalaciju sukoba policija je bila prinuđena da zaustavi upotrebom gumenih metaka.

”Budite ubijeđeni da će se naši navijači potruditi da ih bude što više na tribinama. Oni su kreativni i uradiće sve što smatraju da treba. Nema potrebe da išta krijemo”, istakao je portparol Ajntrahta Aksel Helman.

Neizvjesni će biti i polufinala Lige konferencija, a derbi se igra na “King paueru” u Lesteru, gdje će Žoze Murinjo pokušati iskustvo osvajanja trofeja da prenese Romi.

Sticajem okolnosti, Portugalcu se ukazala prilika da postane prvi trener sa sva tri klupska trofeja u Uefinim takmičenjima, ali i “lisice” Brendana Rodžersa, nekadašnjeg Murinjovog pomoćnika u Čelsiju, imaju velike ambicije.

U drugom polufinalu sastaju se Fejnord i Marsej, a prva utakmica je u Roterdamu.

Finale Lige konferencija igra se 25. maja na stadionu “Air Albania” u Tirani.

Bonus video: