Carević: Nisam dobio šansu u Barsi, samo sam slušao lažna obećanja direktora

"Velika je razlika u odnosu koji imaju prema domaćim i stranim igračima. Gurali su svoje golmane, zbog čega sam se i razočarao", kaže Lazar Carević

20000 pregleda 28 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Crnogorski golman Lazar Carević je juče potpisao trogodišnji ugovor sa Vojvodinom.

Stigao je iz Barselone B i vjeruje da nije pogriješio u izboru.

"Bolje Superliga Srbije nego Treća liga Španije. Ko god misli da je to korak unazad, taj ne zna mnogo o fudbalu. Mnogo jače se igra i trenira u Vojvodini nego u Barseloni B, tako da dolazak ovdje može da bude samo korak naprijed", poručio je Carević u intervjuu za beogradski Mozzart sport.

Pričao je i o dolasku u Barsu, gdje je bio od 2017.

"Pošao sam na probu uz pomoć porodičnog prijatelja i bivšeg rukometaša Damira Radončića. Sredio mi je da odem sedam dana na probu, ali su u Barseloni bili zadovoljni viđenim i pitali su me da ostanem još sedam dana. Produžilo se to na čitav mjesec, nakon čega su mi dali ponudu. Velika je stvar kada ti u tim godinama klub kakav je Barselona kaže da te želi u svojim redovima i bez razmišljanja sam prihvatio", kaže mladi čuvar mreže.

Za pet godina je u Barsi sakupio 25 nastupa u B timu Katalonaca, imao je i tešku povredu.

"Taj podatak najbolje govori kakvu su mi šansu dali. U prosjeku pet utakmica po sezoni. Uvijek sam radio najviše, bio pristojan prema svima, iako nisu svi to zaslužili. Nisam im dao za pravo da kažu bilo šta loše o meni, jer nije u meni bio problem. Ja sam maksimalno radio i pokušavao da se izborim za priliku da branim, ali nisam je dobio".

Problem je očigledno postojao...

"Velika je razlika u odnosu koji imaju prema domaćim i stranim igračima. Gurali su svoje golmane, zbog čega sam se i razočarao. Vjerujem da bih mogao da pokažem da mi je mjesto u Barseloni samo da su mi dali pravu priliku, da branim makar desetak utakmica. Rekao sam to i njima, da sam imao španski pasoš bila bi druga priča. Ali, i sa svim tim poteškoćama sam se zadržao pet godina, što nije mala stvar. Mnogo puta sam pričao sa raznim ljudima, sportskim direktorima, ali išlo se iz laži u laž. Obećaju mi da ću braniti, a onda opet budem na klupi. Mogu da ih razumijem, ali samo je trebalo da mi to kažu odmah, a ne da me drže dvije-tri godine ne dajući mi da odem", navodi 23-godišnji Carević.

Trenirao je i sa prvim timom Barse, sjedio i na klupi, ali nije dobio šansu.

"Sjedio sam sedam-osam puta na klupi prvog tima, a svakodnevno trenirao sa njima. To su veliki igrači i sam trening sa njima mnogo znači. Velika je čast braniti šuteve Dembeleu, Feranu Toresu, Obamejangu..., posebno za mladića koji dolazi iz Crne Gore. Ponosan sam na to jer sam bio uporan i nisam dao na sebe. Takođe, upoznao sam Ter Štegena i Neta, koji su fantastični golmani i još bolje osobe. Mogao sam da vidim gdje sam u odnosu na njih, što mi je značilo za samopouzdanje. Detalji prave razliku da se postane vrhunski golman".

A kakav je Lionel Mesi?

"Sasvim normalan tip. Nisam primijetio neku lošu reakciju prema mlađim igračima. Otvoren je za razgovor i šalu".

Prije odlaska u Barselonu, Carević je bio i u Bajernu, i to kao 15-godišnjak.

"Mnogo mi je pomoglo što sam već tada vidio kako se radi u svijetu. Dok sam bio tamo, njemačka reprezentacija je trenirala u Bajernovom centru pa sam uspio da se slikam sa svim igračima, među kojima je bio i Nojer, moj omiljeni golman. Sigurno da to mnogo znači kada si mlad igrač", zaključio je Carević, bivši kapiten mlade reprezentacije Crne Gore, koji je do sada upisao jedan nastup za seniorsku selekciju.

Bonus video: