Crnogorska fudbalska stvarnost: Evropa je na Farskim Ostrvima, Malti, Kosovu, Islandu...

Crna Gora je jedna od tih sedam, uz San Marino, Andoru, Gibraltar, Vels, Albaniju i Gruziju, u kojima se u avgustu neće igrati evropski mečevi

24005 pregleda 57 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Od 55 članica Uefe, njih 48 imaće predstavnike u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencija.

Ili, u 48 zemalja u avgustu će se igrati evropski mečevi.

Crna Gora je jedna od tih sedam, uz San Marino, Andoru, Gibraltar, Vels, Albaniju i Gruziju, u kojima neće, jer JE sinoć i Budućnost završila kratku evropsku avanturu, nakon koje je crnogorski klupski fudbal zapečatio pretposljednje mjesto na Uefinoj rang listi.

Slabije od CFL, zvanično, samo je prvenstvo San Marina.

1
foto: Printscreen

I ovdje bi trebalo da se završi sva priča, jer je odavno i poznato na kakvim je granama naš najpopularniji sport i kakvu reputaciju ima u evropskim okvirima.

Od crnogorskih klubova nikada se nisu očekivala čuda u Evropi, ali najporaznije je to što su iz godine u godinu i učinak i utisak sve slabiji.

I što to nema nikakve veze sa veličinom zemlje, brojem stanovnika, malom bazom... Možda, reći će neki, ima sa finansijama, ali nije valjda da su klubovi sa Farskih ostrva, Malte, Jermenije, Letonije, Estonije, Islanda... toliko finansijski jači od crnogorskih ili bolje plaćaju svoje igrače, a mogu da dovedu mnogo kvalitetnije strance.

Malta je manja od Crne Gore, pa ima tri predstavnika u 3. rundi kvalifikacija, Farska Ostrva još manja, pa šampion Klaksvik održi 160 minuta lekciju Sutjesci i dođe na korak od plej-ofa za Ligu konferencija, gdje ga čeka predstavnik Kosova, klub sa Islanda sinoć eliminiše Budućnost, koja vjerovatno jeste dala sve što je imala na terenu – ali, nije bilo dovoljno, što, takođe, govori dosta...

Mnogo je još primjera, poput makedonskog prvaka, izvjesnog Škupija, koji utjera strah zagrebačkom Dinamu (2:2 u Zagrenu), ili kosovske Drite, koja odigra hrabrih 0:0 sa belgijskim Antverpenom u gostima, dok crnogorski klubovi lagano ispadaju od bugarskih, albanskih i farskih, nešto teže od islandskih... Ni ne dođu u priliku da igraju sa klubom iz neke atraktivne lige.

Ko se sjeća kada je u Crnoj Gori posljednji put gostovao tim iz zapadne Evrope, gdje se, realno, igra najbolji fudbal? Genk, 2016.

I sada im opet ostaje borba za lokalnu “slavu” na mečevima, terenima i stadionima (objektima) lošeg kvaliteta, uskoro će, vjerovatno, početi i saopštenja klupskih čelnika o greškama sudija, zaboraviće se i ovo ljeto.

Do sljedećeg, u kome će Crna Gora umjesto četiri imati tri predstavnika u Evropi, a šampion će umjesto od prvog kola kvalifikacija nastup početi na pretkvalifikacionom turniru...

Bonus video: