Poketino: U Sitiju sedam godina vjeruju istom treneru, a u PSŽ-u očekuju da čim dođeš osvojiš Ligu šampiona

Istakao je da je PSŽ projekat koji je punih 50 godina bilježio samo neuspjehe

5330 pregleda 2 komentar(a)
Poketino, Foto: Shutterstock
Poketino, Foto: Shutterstock

Nakon 18 mjeseci na klupi PSŽ-a Maurisio Poketino je ovog ljeta dobio otkaz. Argentinac je u januaru prošle godine naslijedio Tomasa Tuhela i sezonu u Ligi 1 završio na drugom mjestu iza Lila, da bi prethodne sezone postao šampion, ali u Ligi šampiona nije napravljen iskorak.

U PSŽ su prethodnog ljeta stigli Donaruma, Vajnaldum, Hakimi, Ramos, a onda i Lionel Mesi. Cilj je bio prvi evropski trofej, ali je ekipa eliminisana već u osmini finala od madridskog Reala.

Nakon sezone za zaborav čelnici PSŽ-a su se zahvalili Poketinu i umjesto njega doveli Kristofa Galtijea. Taj potez zabolio je Argentinca.

„Postoje klubovi kao što su Liverpul ili Mančester siti, koji imaju dugoročne projekte i daju šansu ljudima da ih ostvare. Uvijek ću praviti takva poređenja. Mi u PSŽ-u smo osvojili titulu prvaka Francuske sa 15 bodova više od drugog, ali kada smo ispali od Real Madrida znali smo da će biti problema. Siti je isto izgubio od Reala, primio je tri gola u pet minuta, a sljedeće nedjelje je – kupio Halanda. Dao je priliku svom treneru za novi pokušaj, da nađe rješenja i osvoji prvenstvo Engleske, kao što smo mi uzeli trofej u Francuskoj“, rekao je Poketino u intervjuu za argentinske medije.

Poketino je ogorčen.

„Projekti su različiti. Dok u Sitiju sedam godina vjeruju istom treneru, u PSŽ-u očekuju da čim dođeš, s vrata osvojiš pehar. I to onaj Lige šampiona, ne domaćeg prvenstva. Drugačije je i ja sam to prihvatio. Ovo što sada govorim nije kritika. Kada smo došli u Pariz, znali smo da moramo da probamo da osvojimo Ligu šampiona ako želimo da nastavimo da radimo na našem projektu“.

Istakao je da je PSŽ projekat koji je punih 50 godina bilježio samo neuspjehe.

„To je promašaj od pola vijeka. Ne samo od prošle sezone, jer PSŽ pogotovo otkako ima nove vlasnike ima za cilj osvajanje Lige šampiona. I smatram da će to uspjeti, jer svi potrebni resursi su tu, ali fudbal nekada nije onakav kakvim ga neko zamišlja. Ima dosta faktora koji ne mogu da se kontrolišu. Ali, insistiranje na tom trofeju godinu za godinom će sigurno dovesti "svece" do ostvarenja snova“.

Osvrnuo se Poketino na tri velike zvijezde koje je imao u timu.

„Mesi je najbolji fudbaler na svijetu i tu nema nikakve dileme. Poslije njega ide Mbape, koji je kandidat da naslijedi krunu. Tu je i Nejmar, koji je za mene isto jedan od najboljih igrača na planeti“.

Poketino je i dalje bez angažmana.

„Miran sam, prihvatio sam okolnosti kakve su, moram da živim s tim. Sve smo završili kasno, do raskida govora je došlo pred početak priprema i bilo mi je jasno da će biti teško za mene, jer su svi projekti zatvoreni, tako da moram da se pomirim sa novom situacijom, istovremeno analizirajući sve što se dešavalo u prethodnih godinu i po dana u Pari Sen Žermenu“, rekao je Poketino.

Bonus video: