„Ratovi zvijezda”: Siti, Liverpul ili neko treći?

Počinje nova sezona Premijer lige - Mančester siti brani titulu, Liverpul prvi izazivač. I Crna Gora ima predstavnika - Matija Šarkić je ostao u Vulverhemptonu

14113 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa utakmice Sitija i Liverpula u Komjuniti šildu, Foto: REUTERS
Detalj sa utakmice Sitija i Liverpula u Komjuniti šildu, Foto: REUTERS

Fudbalska sezona u Engleskoj počela je prethodne sedmice utakmicama u nižim ligama i susretom Liverpula i Mančester sitija u Komjuniti šildu, a vrhunac dostiže večeras (21) kada će utakmicom Kristal Palasa i Arsenala u zapadnom dijelu Londona startovati nova sezona Premijer lige.

Aktuelni šampion, Mančester siti je glavni favorit za titulu, Liverpul će pokušati da se popne na tron nakon dvije godine, dok će se Čelsi, Arsenal, Totenhem i Mančester junajted boriti za plasman u Ligu šampiona. U elitu se, poslije 23 godine, vratio Notingem forest, legendarni klub, dvostruki prvak Evrope, koji je međutim uz novajlije Bornmut i Fulam glavni kandidat za ispadanje.

MOŽE LI SITI DA OSVOJI TREĆU TITULU ZAREDOM?

Prvi favorit za titulu je aktuelni šampion Mančester siti. “Građani” su i u ovom prelaznom roku mijenjali i doveli veliku zvijezdu - Erling Haland je u transferu vrijednom 60 miliona eura napustio Borusiju Dortmund i došao u klub za koji zaista navija od malena, kako je izjavio na predstavljanju - dres Sitija je, naime, taman kada je mali Erling rođen, nosio njegov otac Alf-Inge Haland.

Na “Etihad” je iz Lidsa stigao i najbolji zadnji vezni igrač u Premijer ligi - Kalvin Filips, a tu je i argentinski napadač Hulijan Alvares, čiji je transfer iz River Plate ranije realizovan, ali je do kraja prethodne sezone ostao u Argentini.

Otišli su Fernandinjo, Sterling, Zinčenko i Gabrijel Žezus.

Očekuje se da Gvardiola do kraja prelaznog roka dovede jednog beka, a trenutno je prvi pik fudbaler Anderlehta Serhio Peres, koji pokriva lijevu stranu terena.

Siti u prvom kolu, u nedjelju (17.30), gostuje Vest Hemu.

LIVERPUL - PRVI IZAZIVAČ, MOŽDA I VIŠE OD TOGA

Jedina ekipa koja je u prethodnih pet godina osvajala titulu, pored Mančester sitija, je Liverpul. “Redsi” su 2020. bili šampioni, prošle sezone su ostali kratki za bod, a naredne će pokušati da budu ispred velikog rivala.

U međuvremenu su ostali bez Sadija Manea, koji je otišao u Bajern, ali su za 75 miliona eura doveli iz Benfike Darvina Nunjesa.

Nunjes jeste pojačanje, ali nije toliko veliko kao Mohamed Salah koji je ovog ljeta produžio ugovor s klubom. Ugovor je produžio i Diogo Žota.

Jirgen Klop je s Liverpulom makar po jednom osvojio svaki trofej. Jedini koji mu je nedostajao uzeo je prošlog vikenda - Komjuniti šild, pobjedom nad Sitijem (3:1) u meču kojim se tradicionalno najavljuje sezona. Može li taj rezultat protiv velikog rivala nešto da znači pred drugačku sezonu? Njemac je već legenda na “Enfildu”, a taj status bi dodatno zacementirao novom titulom.

Liverpul sjutra (13.30) gostuje Fulamu.

U LONDONU BORBA ZA LIGU ŠAMPIONA

Arsenal, Čelsi i Totenhem vodiće veliku borbu za vrh tabele i plasman u Ligu šampiona.

”Tobdžije” su u ovom prelaznom roku iz Sitija dovele Žezusa, koji se u pripremnom periodu pokazao kao sjajno pojačanje i koji bi mogao da se bori za najboljeg strijelca Premijer lige. Stigli su i Zinčenko, Markinjos (Sao Paulo) i Fabio Vieira.

A Čelsi počinje eru bez Romana Abramoviča. Novi gazda Tod Boli krenuo je jako u prelaznom roku, želio je Kristijana Ronalda, ali je rampu na taj transfer spustio trener Tomas Tuhel. Na “Stamford” su stigli Sterling, Kalidu Kulibali i Karni Čukvuemeka, a očekuje se dolazak Marka Kukurelje.

Biće interesantno vidjeti kako će izgledati Totenhem, kojeg od početka sezone vodi Antonio Konte. Italijan je tokom prošle sezone naslijedio Nuna Espirita Santa i odveo ekipu u Ligu šampiona, što je bio veliki uspjeh.

Sada je imao čitavo ljeto da sređuje tim i dovodi igrače po svom ukusu, pa su u London stigli Rišarlison, Ivan Perišić, Klemen Lengle, Iv Bisuma i Džed Spens.

Totenhem bi mogao da bude najprijatnije iznenađenje ove sezone.

JUNAJTED - SA ILI BEZ RONALDA?

Velika misterija oko Ronalda. Portugalac je tražio da ide iz Junajteda, ali je problem što ga u ovom trenutku niko ne želi.

Ronaldo nije prošao pripreme s ekipom, protiv Rajo Valjekana prethodne nedjelje je odigrao samo 45 minuta i odmah napustio stadion. Zbog toga ga je novi menadžer Erik ten Hag javno kritikovao.

Od Ten Haga se očekuje da donese renesansu na “Old Traford”. Ali pitanje je koliko može s nezadovoljnom zvijezdom u ekipi. Stoga ne treba da čudi da Mančester ponovo bude van top četiri.

”Đavole” su ovog ljeta pojačali Lisandro Martines, Kristijan Eriksen i Tajrel Malasija.

MATIJA ŠARKIĆ - JEDINI CRNOGORAC U PREMIJER LIGI

I Crna Gora će imati predstavnika u najjačoj ligi na svijetu - Matija Šarkić čuvar mreže “hrabrih sokola” ostao je u Vulverhemptonu, nije otišao na pozajmicu i biće u konkurenciji za mečeve u Premijer ligi.

Šarkić je ovog ljeta produžio ugovor s “vukovima” do 2025. godine.

Prethodnu sezonu proveo je na pozajmici u Birmingemu i sačuvao mrežu na 10 od 23 meča u Čempionšipu. Branio je do februara kada je povrijedio rame, ali i pored toga proglašen je za najboljeg igrača Birmingema prethodne sezone.

75 miliona eura je Liverpul izdvojio za dovođenje Darvina Nunjesa. To je najskuplji transfer ovog ljeta u Premijer ligi. Siti je Borusiji za Halanda platio 60 miliona, a dobio je ukupno 108,5 miliona od Čelsija i Arsenala za Sterlinga (56,2) i Žezusa (52,3).

10 puta na 23 utakmice u dresu Birmingema prošle sezone u Čempionšipu je Matija Šarkić sačuvao mrežu. Igrao je sjajno do povrede ramena, pa su ga navijači proglasili za najboljeg igrača

Bonus video: