Vinisijus: Rasistima treba zabraniti pristup stadionima

"Ako povrijedite druge ljude, morate platiti. Svi rasisti moraju platiti na neki način", poručio je Brazilac

4472 pregleda 2 komentar(a)
Vinisijus, Foto: Reuters
Vinisijus, Foto: Reuters

Napadač Real Madrida Vinisijus smatra da navijačima koji su proglašeni krivim za rasističko ponašanje treba doživotno zabraniti dolazak na utakmice.

"Ako povrijedite druge ljude, morate platiti. Svi rasisti moraju platiti na neki način. Ako vole da gledaju fudbal, nikada više ne bi trebalo dopustiti da kroče na stadion. To će ih natjerati da snose posljedice i razmisle o svojim postupcima," kazao je mladi brazilski napadač za TV Globo.

Vinisijus je u septembru bio žrtva navijača Atletiko Madrida. Lokalni mediji su tada prenijeli da su se tokom utakmice čuli povici "Vinisijuse, umri".

Atletiko i La Liga osudili su zlostavljanje brazilskog napadača, a iz Atletika su poručili i kako sarađuju s vlastima kako bi identifikovali navijače. Tužilaštvo u Madridu takođe istražuje slučaj.

Vinisijusa je uvrijedio i predsjednik udruženja španskih fudbalskih agenata Pedro Kastro koji je u jednoj emisiji žestoko kritikovao njegov način proslave pogodaka.

"Ako postignete gol i nakon toga plešete sambu, idite na Sambodrom. Na terenu moraš da poštuješ svoje kolege i prestaneš da se ponašaš kao majmun" rekao je u emisiji Kastro.

Vinisijus je potom objavio emotivnu video izjavu kao odgovor na ono što je nazvao "ksenofobnom i rasističkom" uvredom, rekavši da "neće prestati da pleše" i da "sreća crnog Brazilca što je uspješan u Evropi muči" mnoge ljude.

Pele, Nejmar i druge vodeće brazilske ličnosti odmah su mu pružile podršku.

Bonus video: