Smjenjuju se velikani, samo je Bufon neprolazan

Bufon će uskoro napuniti 45 godina, a vrhunski napadači i dalje muku muče kako da ga savladaju. Prije dvije noći, 26 godina nakon njegove prve utakmice na “Đuzepe Meaci”, Interu su trebali produžeci da ga “probiju”

2873 pregleda 0 komentar(a)
Đanluiđi Bufon, Foto: twitter/Gianluigi Buffon
Đanluiđi Bufon, Foto: twitter/Gianluigi Buffon

Da, Điđi Bufon i dalje brani! Idol većine današnjih vrhunskih vodećih golmana će 28. januara napuniti 45 godina, ali to je izgleda samo brojka...

Koliko je teško italijanskoj i svjetskoj golmanskoj ikoni dati gol pokazala je utakmica osmine finala Kupa Italije - Inter je na “Đuezepe Meaci” tek nakon produžetaka uspio da eliminiše Parmu (2:1), ekipu iz Serije B. Ali, na golu “mljekadžija” stajao je Bufon.

Godine i decenije prolaze, smjenjuju se fudbalski velikani ali jedno ime je konstanta - Điđi Bufon. U jubilarnoj, 50. utakmici na čuvenom milanskom stadionu, demonstrirao je sve što i tokom karijere - ulogu vođe, savjete, fantastične odbrane, ulivao je sigurnost odbrambenoj liniji. Jedna od odbrana bila je impresivna i naročito važna, pošto je u nadoknadi regularnog dijela uspio da na nevjerovatan način pokaže Edinu Džeku, rasnom napadaču, kako je teško Bufonu dati gol. A bio je to zicer nakon kiksa odbrane i pasa Lautara Martinesa ka Bosancu. I sve je Džeko uradio fudbalski, ali Bufon nije dozvolio da lopta pređe crtu.

A povela je Parma, imala bolje prilike u prvom poluvremenu i samo jedan od tri šuta u okvir gola je zavšio iza leđa Onane, a pogodio je Hrvat Stanko Jurić u 38. minutu. U drugom poluvremenu se probudio Inter, ali je do jedinog gola uspio samo preko Martinesa u 88.

U nadoknadi se ispriječio Bufon. Ipak, veteran na golu Parme nije bio miljenik sreće u jubilarnom nastupu na stadionu dva velikana iz Milana, pa je lopta koju je odbio nakon centaršuta Federika Dimarka završila pravo na glavi Franćeska Aćerbija za pobjedu Intera u 110. minutu.

- Svom snagom smo jurili za svojim snom. Dali smo zaista sve što smo imali, ali to nije bilo dovoljno. Uvijek je teško izgubiti, ali takve večeri nam pomažu da shvatimo koliko zaista vrijedimo. Hvala svima koji su za nas navijali tokom 120 minuta utakmice na San Siru - zahvalio je Bufon na svom Tviteru.

A prije više od 26 godina, Bufon je prvi put stao među stative na kultnom stadionu “San Siro” u decembru 1996. godine, takođe u dresu Parme. Vremešni i popularni Điđi nije bez problema, ali se ne predaje. Do 50. nastupa na “San Siru” on na terenu je tokom sezone proveo svega 270 minuta, pošto se od kraja oktobra oporavaljao od povrede potkoljenice. No, ni nedostatak treninga ili minuta nisu uspjeli da utiču na njegove odbrane i vječitu klasu. A doza samopouzdanja nakon velike igre u Milanu značiće Parmi u nastavku sezone, pošto je 6. na tabeli Serije B i zaostaje tri boda za zonom baraža. Ciljevi Bufona nikada nisu bili mali i sigurno želi povratrak “mljekadžija” u Seriju A.

”Uvijek sam igrao za saigrače, za klub, za sebe i za navijače. Sada izlazim na teren za one koji mi se radošću nazovu ‘dobro jutro’ i traže: ‘Hajde, Điđi, odvedi nas u Seriju A! Računamo na tebe!’ Za mene su ti momenti neprocjenjivi, donose mi radost”, objasnio je trofejni golman motiv da nastavi.

On je odmah pri povratku nakon 21 godinu u Parmu razuvjerio sve skeptike, a protesti ultrasa nakon njegovog povratka iz Juventusa obustavljeni su nakon prve odbrane. A on ih je u prošloj sezoni upisao najviše u Seriji B, imao je najviše odbranjenih zicera i penala...

”I dalje mislim da sam najbolji. U sportu nema granica, samo ih sami namećemo. Na sva pitanja odgovaram na terenu. Ako gledate rezultate ekipe, moj odgovor je jasan”, zaključio je Bufon.

Oduševljeni su i saigrači...

”Za nas je Bufon bio lik iz igrica Fife, igrati sa njim je san. San svakog fudbalera. Ali, pokazalo se da je u stvari samo stariji brat, uvijek spreman na savjet i da nas motiviše”, govorili su pri povratku u Parmu njegovi saigrači.

Čak 20 njih, od 26, nisu bili ni rođeni kada je počeo karijeru.

Bufon je karijeru počeo u Parmi u novembru 1995. godine, u igri bez golova sa Milanom, a strijelac protiv Intera Jurić je rođen u avgustu naredne...

Bonus video: