Jovićević i Šahtjor oduševljavaju Evropu: Sanjam pun stadion u Donjecku

Godinu nakon ruske agresije na Ukrajinu, Šahtjor se plasirao u osminu finala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja

8331 pregleda 9 komentar(a)
Fudbaleri Šahtjora slave prolaz u osminu finala Lige Evrope, Foto: Reuters
Fudbaleri Šahtjora slave prolaz u osminu finala Lige Evrope, Foto: Reuters

Šahtjor domaće mečeve ne igra u svom Donjecku još od 2014. godine.

Konflikt između ruskih separatista i ukrajinske vojske je primorao “rudare” da se privremeno presele u Ljvov, a kada je 24. februara prošle godine Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu - novi dom su morali da potraže u Poljskoj, u Varšavi.

Dok se podzemni parking ispod njihove, nekada velelepne “Donbas arene” sada koristi kao skladište ruskog naoružanja, fudbaleri Šahtjora slave prolaz u osminu finala Lige Evrope, gdje će se sastati sa holandskim Fejnordom.

Uprkos tome što su ostali bez brzonogog krilnog napadača u januarskom prelaznom roku, Mihaila Mudrika - koji je za 100 miliona eura prešao u Čelsi - ukrajinski tim je eliminisao Ren nakon neviđene penal-drame u Francuskoj.

Ni dva promašena penala Rena, odnosno odbrane golmana Trubina, u drugoj i trećoj seriji, nisu bila dovoljna Šahtjoru za lagodan prolaz - štaviše, Konoplja je u šestoj, dodatnoj seriji, morao da postigne gol kako Ukrajinci ne bi bili eliminisani, a Trubin u sedmoj da odbrani još jedan penal za prolaz dalje.

Ovakva penal-serija je, zapravo, najbolji odraz onoga kroz šta fudbaleri Šahtjora prolaze ove sezone.

”Ovo je jako važno. Pobjedu posvećujemo Ukrajini. Borili smo se do kraja i ovo je nagrada za naš naporan rad. Nijedan tim u Evropi ne mora da radi ono što mi radimo - putujemo sve vrijeme, a vremenom dolazi do akumulacije mentalnog i fizičkog umora”, rekao je trener Šahtjora Igor Jovićević, Hrvat crnogorskog porijekla, sin čuvenog fudbalera zagrebačkog Dinama, Cetinjanina Čeda Jovićevića.

Igor Jovićević
Igor Jovićevićfoto: Reuters

"Nerealno je kroz šta prolazimo. Treniramo, pa mislimo o skloništima i bunkerima, a nakon toga moramo da se usresredimo na Lajpcig", pričao je Jovićević u intervjuu za ESPN prošle godine pred duel grupne faze Lige šampiona.

"Svaka čast mojim igračima, ponosan sam na njih. Sanjam da jednog dana igramo na našem stadionu u Donjecku, da tribine budu ispunjene. Naredna runda nam daje priliku da ih ponovo vidimo, oni su izvor naše snage", kazao je Jovićević poslije trijumfa nad Renom.

Osvajači posljednjeg izdanja Kupa Uefa (2009. godine), prije nego što je takmičenje preimenovano u Ligu Evrope, ulaze u dvomeč sa Fejnordom puni samopouzdanja, vjerujući u plasman u četvrtfinale, gdje bi potencijalni protivnici mogli da budu timovi iz samog vrha evropskog fudbala: Mančester junajted, Arsenal, Juventus...

13

puta je Šahtjor bio šampion države. Rekorder je i dalje Dinamo iz Kijeva, nekadašnji sovjetski gigant, koji je 16 puta bio prvak nezavisne Ukrajine, nakon 1992. godine

Bonus video: