Mijatović za "Vijesti" o Ronaldu: Ne ponaša se kao zvijezda, pokazao je zašto je veliki

Crnogorski reprezentativac, Milan Mijatović, za “Vijesti” sumira utiske nakon meča sa Al Nasrom, čije boje brani Kristijano Ronaldo, a govori i o fudbalu u Saudijskoj Arabiji, nastavku karijere i početku kvalifikacionog ciklusa za Euro 2024

22804 pregleda 3 komentar(a)
Mijatović na utakmici sa Al Nasrom, Foto: Twitter.com/aladalahclub
Mijatović na utakmici sa Al Nasrom, Foto: Twitter.com/aladalahclub

Fudbal u Saudijskoj Arabiji godinama je u ekspanziji, bogati šeici ulažu u infrastrukturu, dovode atraktivna igračka i trenerska imena, a sve u cilju dodatne popularizacije najpopularnije igre.

Koliko je fudbal u ovoj zemlji napredovao najbolje se vidjelo na Mundijalu u Kataru, kada su Saudijci šokirali Argentinu, slavili nakon preokreta (2:1) i, ispostavilo se, jedini savladali “gaučose”.

I dok je trajala euforija oko pobjede nad fudbalskom velesilom, u Saudijskoj Arabiji je završen spektakularan transfer. Al Nasr, jedan od najvećih tamošnjih klubova, je iskoristio sukob Kristijana Ronalda sa Mančester junajtedom i Portugalcu ponudio ugovor do 2025. vrijedan 200 miliona eura po sezoni.

Ronaldo je, do sada, odigrao devet utakmica za Al Nasr, a posljednju u utorak protiv Al Adalaha, na čijem golu je crnogorski internacionalac Milan Mijatović. Al Nasr je taj meč dobio 5:0, a Portugalac je postigao dva pogotka - prvi iz penala, a drugi nakon solo prodora i preciznog udarca lijevom nogom. U razgovoru za “Vijesti” nakon meča, Mijatović je govorio o bliskom susretu sa portugalskim superstarom, ali i o kvalitetu fudbala u Saudijskoj Arabiji.

"Lijepo iskustvo. Igrao sam protiv Ronalda koji je jedan od najvećih fudbalera svih vremena. On u svakom trenutku želi da izvuče maksimum. Mnogo se kreće, traži prazan prostor, ide na svaku loptu, nijednu ne potcjenjuje. To mi je prvi utisak o njemu. Nisam primijetio da se ponaša neobično, kao zvijezda. Bio je korektan i prema saigračima i prema rivalima. Daje maksimum na terenu - tako je igrao tokom čitave karijere i zbog toga je napravio takvo ime", sumirao je Mijatović utiske za “Vijesti”.

Dva puta je Ronaldo savladao Mijatovića
Dva puta je Ronaldo savladao Mijatovićafoto: Al Nasr

Al Nasr je među najvećim saudijskim klubovima, uz Al-Hilal i Al-Itihad. Pet od posljednjih šest titula osvojio je Al-Hilal, dok je Al Nasr najbolji bio 2019. godine. U njihovom društvu je jedno vrijeme bio i Al Ahli, koji je sada u Prvoj diviziji, odnosno Drugoj ligi.

"Al Nasr je veliki klub sa dobrim pojedincima. Tu je bivši igrač Benfike, Brazilac Anderson Taliska, koji je možda i najbolji fudbaler u ligi, zatim bivši igrač Marseja Luis Gustavo, Rudi Garsija je trener. Ozbiljan klub sa ozbiljnim fudbalerima. Igrali smo dobro 40 minuta, bili disciplinovani, agresivni i onda je došao penal. Poslije toga se sve srušilo. U drugom poluvremenu smo izašli više i ostavili im više prostora što su iskoristili. Na kraju možda previsok rezultat", smatra Mijatović.

Al Adalah će se do kraja šampionata boriti za opstanak. Ekipa je na pretposljednjem, 15. mjestu, sa pet bodova manje od Al Vehde koja je u sigurnoj zoni. Do kraja sezone ima još osam utakmica.

"Zadovoljan sam svojim partijama, ali sigurno da može bolje. Al Adalah je prošle godine ušao u Premijer ligu. Razliku prave saudijski igrači. Možda nemamo kvalitetne domaće igrače, koji su igrali dugo godina u eliti. Od svih Saudijaca samo su dvojica igrala u domaćoj Premijer ligi. Ostali su igrali u Prvoj diviziji. Možda smo zbog toga u situaciji da se borimo za opstanak. Iskreno se nadam da ćemo se izvući. Mislim da imamo bolju ekipu od dva-tri tima koja se bore za opstanak. Imamo i bolji raspored", optimističan je 35-godišnji čuvar mreže.

Od plasmana na kraju sezone zavisiće i budućnost Mijatovića u klubu.

"Planovi će se ispuniti ako ostanemo u ligi. Lično, mogu da budem zadovoljan. Sve zavisi od toga da li ćemo izboriti opstanak. Ako uspijemo, vjerovatno ću produžiti ugovor, jer imam neke nagovještaje. Ako ne, onda ćemo da vidimo šta dalje. Plan je da ostanem ovdje još. Vidjećemo da li će biti moguće."

Mijatović je, osim za brojne crnogorske klubove, igrao u Iranu, potom za Levski iz Sofije i MTK iz Budimpešte, odakle je i stigao u Al Adalah.

"Organizacija je mnogo bolja nego u Iranu, ali treba mnogo toga da bi bilo kao u Evropi. Tereni i uslovi za treniranje su idealni. Možda organizacija unutar kluba treba da bude kao u Evropi. Liga je dosta praćena. Naše utakmice kod kuće prati oko 10.000 navijača. Da ne pričam za Al Nasr i Al-Itihad, čije utakmice prati ogroman broj navijača."

Mijatović
Mijatovićfoto: FSCG

Dolazak Ronalda je sve promijenio. Odavno se spekuliše i da će se ka Saudijskoj Arabiji uputiti i Lionel Mesi, koji neće produžiti ugovor sa Pari Sen Žermenom. Navodno mu je Al-Itihad spremio ponudu od 400 miliona eura godišnje.

"Još prije deset godina, kada sam igrao u Iranu, liga Saudijske Arabije je bila među najboljima u Aziji. Sada je sve to na većem nivou - mnogo ulažu, dovode dobre igrače i trenere. Svi smo vidjeli da Svjetsko prvenstvo može da se organizuje na Bliskom istoku. Saudijska Arabija želi organizaciju Mundijala 2030. godine i marketinški čini sve da dobije to domaćinstvo. Na ljeto će biti mnogo velikih transfera, poput ovoga sa Ronaldom - ne samo Mesi, pominju se Luka Modrić i Serhio Ramos. Kada sam ljetos došao i kada se pominjao Ronaldo, mislio sam nema šanse da se to dogodi”.

I način života je drugačiji u odnosu na Evropu.

"Oni imaju svoju kulturu, koju poštuju i drže se toga. Evropa je dosta slobodnija u odnosu na ovaj dio svijeta. Dok sam bio u Iranu, dosta je to bilo zatvorenije. Slušao sam priče o Arabiji, da je bilo rigoroznije, ali kada sam došao vidio sam da je totalna suprotnost od onoga što su mi pričali i govorili. Stranci sasvim normalno žive”, zaključuje Mijatović.

Ako budemo zdravi, sve je moguće

Mijatović je bio na golu reprezentacije Crne Gore na utakmicama sa Bugarskom i Srbijom na startu kvalifikacija za Euro 2024. “Sokoli” su ciklus otvorili pobjedom (1:0) nad Bugarima u Razgradu, ali su protiv Srbije u finišu meča primili dva pogotka i izgubili (2:0).

"Dobro smo krenuli. Utakmica u Bugarskoj je bila teška, ali smo uspjeli da pobijedimo. Protiv Srbije smo bili bolji 75 minuta - nismo iskoristili svoje šanse, a onda su nas kaznili. Na individualni kvalitet Vlahovića su postigli dva gola. Ostaje žal, jer smo sigurno zaslužili više."

Mijatović
Mijatovićfoto: FSCG

Crna Gora sa tri boda čeka naredni meč (18. jun) sa Mađarskom u Podgorici. Fudbal u Mađarskoj je godinama u ekspanziji, zna to i Mijatović, koji je dvije godine bio na golu MTK.

"Na nama je da se fokusiramo na utakmicu sa Mađarima u junu, da pokušamo da ih pobijedimo. Mislim da bismo sa tom pobjedom napravili veliki korak ka Evropskom prvenstvu. Najbitnije je da budemo svi na okupu i da budemo zdravi. Mi nemamo luksuz da nam nedostaje četiri-pet igrača, pa da to možemo da nadoknadimo. Nadam se da ćemo biti svi zdravi, a onda svi kao kolektiv možemo da napravimo mnogo" poručio je reprezentativni čuvar mreže.

Bonus video: