Italija praktično već ima finalistu Lige šampiona; Da li je Inzagi konačno utišao kritičare

Posljednji put kada je Italija imala tri predstavnika u četvrtfinalu bilo je daleke 2006, tri godine ranije tri ekipe iz Serije A izborile su polufinale, a posljednji klub koji je osvojio Ligu šampiona bio je Inter 2010. sa Žozeom Murinjom

7012 pregleda 4 komentar(a)
Lautaro, Damfris i ostali "nerazuri" slave trijumf u Lisabonu, Foto: Reuters
Lautaro, Damfris i ostali "nerazuri" slave trijumf u Lisabonu, Foto: Reuters

Možda je Juventus dva puta u posljednjih osam godina igrao (i gubio) finale Lige šampiona, ali prava "renesansa" italijanskog fudbala desila se ove sezone.

Tri tima iz Serije A našla su se među osam naboljih u Evropi, a nakon sinoćnjeg trijumfa Intera u prvom meču četvrtfinala protiv Benfike u Lisabonu (2:0), praktično je već jasno da će Italija imati predstavnika u finalu Lige šampiona na "Ataturk stadionu" u Istabulu, 10. juna.

Ukoliko se ne dogodi veliko čudo u revašnu na "Meaci", Inter će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Milan - Napoli, što znači da su vrata Bosfora otvorena za jednog predstavnika Serije A - prvi put u istoriji za Napoli, za Milan nakon 16 godina ili za Inter poslije 13.

Posljednji put kada je Italija imala tri predstavnika u četvrtfinalu bilo je daleke 2006, tri godine ranije tri ekipe iz Serije A izborile su polufinale, a posljednji klub koji je osvojio Ligu šampiona bio je Inter 2010. sa Žozeom Murinjom.

A upravo od "specijalnog" Portugalca, Inter nije stigao do polufinala - sve bi trebalo (ukoliko Benfika ne napravi čudo) da promijeni toliko kritikovani Simone Inzagi, trener koji je dobio čak 75 odsto nokaut-mečeva koje je vodio.

Možda je nekada manje poznatiji fudbaler od braće Inzagi pogriješio sa dovođenjem Hoakina Koree za 30 miliona eura, možda je ove godine u Seriji A upisao čak deset poraza na 28 utakmica (najlošiji niz od turbulente sezone 2016/17), možda čak i mnoge nervira zbog čestog "izvini" nakon poraza "nerazura"...

Sve će to, ipak, da padne u vodu ukoliko Inzagi odvede Inter među četiri najbolja u Evropi, a tako i otvori vrata finala Lige šampiona.

Nakon trijumfa u Lisabonu, Inzagi nije želio da govori o sebi. Nije pokazivao prstom nikome da treba da ućuti, nije tražio da ga neko poštuje, piše "The Athletic".

"Moje vaspitanje mi ne dozvoljava da se tako ponašam", kratko je poručio Inzagi.

Bonus video: