Sitijevih 12 mečeva do istorije

Može li Mančester siti do triple krune, podviga koji je do sada u Engleskoj napravio samo njegov ljuti gradski rival Junajted

5014 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od mnogih majstora Sitija: Rijad Marez, Foto: Reuters
Jedan od mnogih majstora Sitija: Rijad Marez, Foto: Reuters

Bili su to dani Dejvida Bekama, Pola Skolsa, Roja Kina... Mančester junajted sa velikim ser Aleks Fergusonom 1999. postao je prvi engleski klub koji je u jednoj sezoni osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup - ispostaviće se do sada i jedini.

A ove sezone tripla kruna (famozni "treble") ponovo je kao nikada ranije na putu ka sjeveru Englesku, ponovo ka Mančesteru, ali ovog puta ka njegovom neboplavom dijelu...

Nakon duge i naporne sezone, poslije mnogo utakmica, dobijenih bitaka pred Mančester sitijem je ostalo još samo 12 utakmica u kojima se sve odlučuje i kojima se sezone "lomi"... U kojima će momci Pepa Gvardiole pokušati da tim sa "Itihada" zauvijek upišu među besmrtne.

"Građani" sve drže u svojim rukama pred rasplet sezone - čak i stvari u Premijer ligi, gdje su dugo gledali u leđa Arsenalu, a kojeg će sjutra veče (srijeda, 21h) dočekati na svom terenu. Trenutno je Siti na "minus pet", ali ima i dva meča manje od londonskih "tobdžija".

Haland
Halandfoto: Reuters

Jedno je čini se jasno - ukoliko Kevin de Brujne, Erling Haland i drugovi sjutra savladaju Arsenal, teško da će ih neko do kraja zaustaviti na putu do devete engleske titule, a sedme u posljednjih 11 godina. Nakon derbija sezone u prvenstvu ih očekuju ih još dueli sa Fulamom, Vest Hemom, Lidsom, Evertonom, Čelsijem, Brajtonom i Brentfordom.

Kada je u pitanju Liga šampiona, tu "građane" čeka dosta teži posao, s obzirom na to da ih prije svega očekuju pakleni polufinalni dueli sa aktuelnim vladarom Evrope Real Madridom, a potom i eventualno finale sa nekim od milanskih velikana. Uz sve to, klub sa istoka Mančestera nikada ranije bio bio prvak Evrope.

Ipak, revanš sa Realom Siti igra na svom terenu, a i željan je osvete nakon šokantnog ispadanja od istog rivala u prošlogodišnjem polufinalu.

Na kraju sezone, ukoliko Siti već pokori Englesku i Evropu, posljednju šansu da ga zaustavi u pisanju istorije imaće klub sa početka priče - veliki gradski rival Mančester junajted.

Dva Mančestera u posljednjem meču sezone 3. juna igraće u finalu FA kupa - prvom mančesterskom u istoriji ovog velikog takmičenja.

Osvajači triple krune u Evropi

  • Seltik - 1966/67
  • Ajaks - 1971/72
  • PSV Ajndhoven - 1987/88
  • Mančester junajted - 1998/99
  • Barselona - 2008/09 i 2014/15
  • Inter - 2009/10
  • Bajern - 2012/13 i 2019/20

Bonus video: