Meridianbet 1. CFL: Derbi u Nikšiću za titulu

U Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi danas mečevi 32. kola - derbi u Nikšiću (20), gdje Sutjeska čeka Budućnost

5071 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Detalj sa derbija u Nikšiću u prvom dijelu sezone, Foto: FSCG
Detalj sa derbija u Nikšiću u prvom dijelu sezone, Foto: FSCG

U Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi danas se igra 32. kolo, a obilježiće ga derbi Sutjeske i Budućnosti u Nikšiću (20).

Sutjeska ima tri boda manje od najvećeg rivala, pa je pobjeda na ovom meču vraća u igru za titulu. Podgoričani, bez obzira na ishod današnje utakmice, imaju bolji međusobni skor (dvije pobjede i remi).

Derbi u Nikšiću igra se pred praznim tribinama

Bez navijača - za navijače

Fudbaleri Sutjeske (od juče - Sutjeske Meridianbet) imaju vjerovatno i posljednju šansu da se vrate u trku za titulu, a raspored kaže da se igra najveći derbi - pobjeda protiv Budućnosti vraća tim Nenada Brnovića u igru, remi samo zadržava kakvu takvu, ne preveliku nadu, poraz vjerovatno znači kraj šampionskih ambicija.

Pet kola prije kraja Nikšićani imaju tri boda manje od najvećeg rivala, ali i slabiji međusobni skor - to znači da za titulu nije dovoljna samo pobjeda, ali je ona neophodna, imperativna.

Budućnost i Sutjeska igraju večeras kraj Bistrice u 20 sati četvrti put ove sezone. Igraće se pred praznim tribinama, što je još jedan hendikep za domaćina, koji je - i pred navijačima - samo jednom pobijedio Budućnost kod kuće na posljednjih devet utakmica, računajući i dva duela u Kupu.

Sutjeska, dakle, napada lidera, igra protiv tradicije, ima imperativ trijumfa, a sve bez navijača - komplikovan, ali ne i nemoguć zadatak za Brnovićev tim.

”Svjesni smo važnosti susreta, ali i kvaliteta protivnika. Igramo na domaćem terenu i žao mi je što nećemo imati podršku navijača koji nam puno znače. Jednostavno, odluka da se jedna od najbitnijih utakmica u sezoni igra bez publike teško može da donese neki boljitak crnogorskom fudbalu”, kazao je Nenad Brnović u najavi susreta.

Sutjeska je u seriji - tri pobjede, računajući i jednu u Kupu.

”Prevazišli smo krizu, vezali nekoliko dobrih partija, povratili stabilnost, samopouzdanje. Očekujem borben meč, potpuno otvoren sa naše strane i vjerujemo u pobjedu”.

1 pobjedu ostvarila je Sutjeska na posljednjih devet utakmica protiv Budućnosti na stadionu kraj Bistrice, računajući prvenstvene i Kup mečeve. U tom periodu doživjela je čak pet poraza od najvećeg rivala, uz dva remija

Holanđanin Tajron Konrad najveći je napadački adut Sutjeske - niko ne može da stigne vještog napadača (21 gol) na vrhu liste strijelaca, može li njegov tim da stigne Budućnost na vrhu tabele?

”Ovo je derbi, oba tima žele tri boda, borimo se za titulu i znamo šta treba da radimo. Pripremali smo se dobro i bićemo spremni”, kazao je Konrad.

Tajron Konrad, najbolji strijelac Sutjeske i cijele lige
Tajron Konrad, najbolji strijelac Sutjeske i cijele ligefoto: FSCG

Sve će biti teže pred sablasno praznim tribinama...

”Igraćemo za navijače, pokušaćemo da pobijedimo za njih, oni su nam mnogo važni i daćemo sve od sebe”, zaključio je Konrad.

Na pobjedu u meču sezone

Tim iz Podgorice pred okršaj sa velikim rivalom iz Nikšića ima tri boda prednosti i jasno je da bi i remi kraj Bistrice bio dobar rezultat. Ipak...

”Nećemo igrati na remi, igraćemo fudbal, pokušaćemo da pobijedimo, ali i neriješeno je rezultat koji nama odgovara i koji bi nam dao za pravo da se pitamo, sve kontrolišemo i koji bi otvorio naš put ka glavnom cilju”, poručio je pred večerašnji duel trener Budućnosti Miodrag Džudović.

Šef struke tima sa stadiona pod Goricom smatra da se u Nikšiću ništa ne rješeva.

”Ponavljam, Budućnost ide na pobjedu, iako sama utakmica neće riješiti pitanje prvaka - bilo ko da pobijedi. Nakon ove runde očekuju nas još četiri kola. Ova liga je pokazala da unaprijed ništa ne može da bude sigurno, tako ćemo ovaj duel doživjeti kao svaki drugi meč”, podvukao je Džudović.

I Budućnost će, kao i Sutjeska, igrati za navijače
I Budućnost će, kao i Sutjeska, igrati za navijačefoto: FSCG

Nakon remija sa Petrovcem i Rudarom, te poraza od Dečića, Budućnost je u prošlom kolu ponovo igrala sa timom iz Pljevalja i konačno slavila.

”Vratili smo se na pobjednički kolosijek i napravili dobru uvertiru za derbi, nadamo se da ćemo ostati na tom putu”, kaže Džudović.

31 pobjedu ostvarila je Budućnost protiv Sutjeske u samostalnoj Crnoj Gori, uz 20 remija i 12 poraza. Podgoričani su pozitivni i na stadionu kraj Bistrice - 13 pobjeda, 10 remija, osam poraza

Nekadašnji štoper reprezentacije Crne Gore otkrio je i da se pojedini igrači vraćaju nakon povreda.

”Imaćemo problema sa sastavom tima, ali sa velikim očekivanjima ulazimo u ovaj meč. Derbi je nepredvidiv, praktično imam malo problema da igrače suzdržim, jer nestrpljivo očekuju ovaj meč”, zaključio je Džudović.

Bajović: Dečić nastavlja seriju

Dečić napokon igra onako kako se najavljivalo pred start ove sezone prvoligaškog karavana. Tuzani su pred današnje gostovanje Rudaru (16 sati) čak devet utakmica bez poraza, a niz je krenuo baš protiv Pljevljaka u 23. kolu, kada su slavili sa 1:0.

Ipak, pred 32. kolo Dečić je četvrti sa bodom iza Arsenala, Rudar se grčevito bori za opstanak, u zoni je baraža sa šet bodova iznad direktne selidbe u Drugu ligu, ali i četiri ispod direktnog opstanka.

”Nalazimo se u dobrom ritmu i želimo da nastavio ovaj pobjednički niz. Ekipu Rudara svakako poštujemo, ali naš cilj u ovoj utakmici su tri boda. Svjesni smo da ćemo naspram sebe imati motivisanog rivala i vjerovatno loš teren, ali znamo naš cilj. Želimo da sa tri boda napravimo lijepu uvertiru za revanš polufinala kupa Crne Gore protiv Sutjeske, koji u srijedu igramo kao domaćini na Starom aerodromu”, naglasio je Andrej Bajović, mladi reprezentativac iz redova Dečića.

Andrej Bajović (Dečić)
Andrej Bajović (Dečić)foto: FSCG

Direktni rivali Dečića u borbi za treće mjesto igraju kod kuće - trećeplasirani Arsenal čeka Iskru, Jedinstvo Franca dočekuje Mornar.

Rudar je, s druge strane, neporažen na tri posljednje utakmice u Pljevljima.

”Znamo praktično sve o ekipi Dečića, koja je u dobroj formi i posjeduje veliki kvalitet. Nama su bodovi prijeko potrebni i daćemo 100 odsto da ostvarimo dobar rezultat. Sigurno da je svima teško kada gostuju u Pljevljima, to smo pokazali i prije dva kola protiv Budućnosti, a nadam se da će publika doći u što većem broju da nas podrži”, mišljenja je Dejan Tumbas, vezista Rudara.

PAROVI - 32. KOLO

Rudar - Dečić (16 h)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Jedinstvo Franca - Mornar (16)

Sudija: Predrag Radovanović Podgorica

Arsenal - Iskra (16)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

Petrovac - Jezero (18)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

Sutjeska - Budućnost (20)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Bonus video: