Gvardiolina utakmica života

Liga šampiona, velika utakmica u Mančesteru, “finale prije finala” - Siti napada Real nakon 1:1 u prvom meču u Madridu

7029 pregleda 4 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: JASON CAIRNDUFF
Pep Gvardiola, Foto: JASON CAIRNDUFF

Osvojio je dvije Lige šampiona sa Barselonom, vodeći jednu od najboljih ekipa u istoriji fudbala, dominirao je Njemačkom sa Bajernom, Engleskom sa Mančester sitijem, mnogi ga nazivaju i fudbalskim revoluicionarom - zbog ideja, novina, načina igre kojima je oplemenio “najvažniju sporednu stvar”, metoda rada kojima je igrače obično činio boljim.

Ipak, nakon 15 godina trenerskog rada na top nivou, nakon tri finala Lige šampiona, 10 osvojenih nacionalnih titula, još 20 raznih trofeja, Pep Gvardiola je priznao:

”Ovo je jedna od mojih najvažnijih utakmica”.

I to dovoljno govori kakav je ulog u večerašnjem revanš meču polufinala Lige šampiona između Mančester sitija i Real Madrida na “Etihadu”, nakon 1:1 u prvoj utakmici u Španiji prije osam dana.

Aktuelni prvak i najveći evropski klub - Real Madrid, protiv tima koji igra najbolji i najljepši fudbal na Starom kontinentu, godinama unazad, ali nikako da probije barijeru i stigne do najvećeg trofeja. Kada će, ako ne sada?

Finale prije finala - “izlizana” floskula, ali malo je kada mogla da se primijeni kao što je to slučaj uoči večerašnjeg sudara u Mančesteru.

Težinu ovom duelu daje i činjenica što će pobjednik biti veliki favorit u istanbulskom finalu protiv italijanskog tima. Da li je zaista došlo vrijeme za Mančester siti?

”Ovo je najvažnija utakmica otkada sam ovdje, to ne može da se porekne. Šta sam rekao igračima? Ništa posebno - da izađu na teren i da uživaju. Svi moramo da budemo srećni što smo došli ovdje, što smo dobili ovu priliku. Sad je u našim rukama, i samo treba da dobijemo jednu utakmicu da dođemo do finala”, rekao je Gvardiola.

Spektakularni sudar na “Etihadu” ima još veću posebnost zbog načina na koji je Real elimiminisao Siti u istoj fazi Lige šampiona prošle sezone. Imao je engleski šampion sve u svojim rukama, dva gola prednosti do 90. minuta revanša, a onda - “fatamorgana”. Dva gola Reala u nadoknadi, produžeci i nokaut.

Liga šampiona
foto: Graphic News

To je ta Realova mitska moć u velikim utakmicama, u omiljenom takmičenju, može li Siti da i to prevaziđe? Na sličan način prethodnih sezona Gvardiolin tim je ispadao od Liona, Totenhema, Liverpula... kada se činilo da je igrački neuporedivo jači.

Ako ne uspije još jednom, već može da se govori o nekoj vrsti kompleksa, ali Gvardiola ne mari previše. Makar ne pred utakmicu...

”Fudbal ima stvari koje ne možeš da kontrolišeš. Samo neka igrači budu svoji, to je moja jedina želja za ovaj meč”, dodao je španski trener koji Siti vodi od 2016. godine.

Nadovezao se defanzivac Kajl Voker:

”Prevazišli smo razne situacije, i teške i dobre momente. Pobjeda bi bila šlag na torti, a mi možemo da stavimo svoja imena u istorijsku knjigu kluba”, rekao je Voker.

Real Madrid ima 14 titula prvaka Evrope, Siti je na nuli, ali želi da mijenja istoriju.

”Ovo je ogromna nedjelja za klub. Doveli smo se u prilično dobru situaciju sa remijem u Madridu. Nadam se da sada možemo da ostvarimo rezultat koji nam je potreban”, dodao je 32-godišnji fudbaler.

Siti se pred revanš sa Realom nalazi u odličnoj poziciji da treći put zaredom osvoji Premijer ligu, a do kraja sezone igra i finale FA kupa protiv Mančester junajteda.

Tripl-kruna u najavi?

I za kraj, zastrašujući statistički podatak: Mančester siti je dobio posljednjih 15 utakmica na svom stadionu, u svim takmičenjima, 23 od posljednjih 25.

Anćeloti: Za Real je Liga šampiona posebna

Trener Reala Karlo Anćeloti bio je nervozniji nego obično tokom prvog meča sa Sitijem u Madridu. Uoči revanša je djelovao vrlo opušteno.

Koliko je samo Italijan sličnih utakmica prevalio preko leđa...

”Blizu smo da napravimo nešto važno kao u prošloj sezoni. Vrlo smo motivisani. Znamo da će biti komplikovano, ali to nam pomaže da budemo na našem najboljem nivou. Srećni smo što smo ovdje, ali za klub kao što je Real to je normalno. Od posljednjih 13 sezona, 11 smo bili u polufinalu Lige šampiona. To nije lako i moramo da uživamo u tome”, započeo je Anćeloti, pa nastavio s odgovorima na pitanja:

”Poruka igračima? Želim da ekipa dobro čita utakmicu. Moraju da znaju da ćemo u nekim djelovima patiti, to je normalno u ovakvoj utakmici. A kada se protivnik muči, moraju da ‘grizu’. Neće biti toliko drugačije u odnosu na prvu utakmicu. Želimo da popravimo neke stvari. Siti je u ovom trenutku najbolja ekipa Evrope i biće uzbudljivo.”

Siti je pun zvijezda, ali ima ih i Real.

”Ne razmišljamo samo o Halandu. Tu su i De Brujne, Gindogan, Marez... Teško je. Ono u čemu se slažemo jeste da ako već moraju da nam daju gol, neka ga daju što prije. Onda ćemo imati više vremena da reagujemo. Znamo da je lako moguće da Siti pogodi u prvih nekoliko minuta. Sjećamo se šta se dogodilo prošle sezone”, izjavio je Anćeloti.

Real je moćan u velikim utakmicama...

”Guardiola je rekao da ne zna našu tajnu? Nije to tako lako objasniti. Za Real je Liga šampiona posebna. Još od prvih pet titula pa sve do danas. Možemo da nastavimo tu priču. Ne zaboravljamo našu istoriju”.

Bonus video: