Niko nije savršen, osim Murinjo i Sevilja u finalima

Sjajno finale Lige Evrope igraće se 31. maja na stadionu “Ferenc Puškaš” u Budimpešti

4309 pregleda 1 komentar(a)
Murinjo slavi uspjeh u Leverkuzenu, Foto: THILO SCHMUELGEN
Murinjo slavi uspjeh u Leverkuzenu, Foto: THILO SCHMUELGEN

Izraz “niko nije savršen” za sada se ne odnosi na Žozea Murinja kada su u pitanju finala Uefinih klupskih takmičenja - dobio ih je pet od pet.

Ne odnosi si se na Sevilju kada su u pitanju finala Lige Evrope, nekadašnji Kup Uefa - dobila ih je šest od šest.

Gledajući iz ta dva ugla, u Budimešti će se 31. maja, na grandioznoj areni “Ferenc Puškaš”, igrati savršeno finale - Murinjova Roma protiv Sevilje.

Neko će morati da izgubi, prvi put - portugalski trener ili španski klub. A neko će nastaviti nevjerovatan niz...

Murinjo je već dva puta osvajao Ligu Evrope - kada se 2003. radovao sa Portom, takmičenje se zvalo Kup Uefa. Onda je ponovio uspjeh sa Mančester junajtedom 2016. U međuvremenu je osvojio dvije Lige šampiona - 2004. sa Portom, 2010. sa Interom, te jednu Ligu konferencija, u njenom prvom izdanju - prošle sezone sa Romom. Nije izgubio finale...

Uprkos ovakvoj istoriji, Specijalni nije mogao da sakrije emocije nakon šestog plasmana u finale evropskog takmičenja, drugog sa Romom. Do njegovog dolaska, “vučica” je čekala 31 godinu, od finala Kupa Uefa 1991. i poraza od Intera.

”Moj cilj nije da ostanem upisan u istorijskim knjigama Rome”, rekao je Murinjo, na ivici suza.

”Moj cilj je da pomognem ovim momcima da fudbalski porastu, da urade važne stvari. Moj cilj je i da pomognem navijačima Rome, koji su mi pružili toliko ljubavi od prvog dana. Neizmjerna je radost proći u još jedno finale”, kazao je Portugalac nakon remija za prolaz u Leverkuzenu.

Murinjo je ponovo to uradio na “svoj” način - nakon pobjede 1:0 u prvom meču, u revanšu se isključivo branio, frustrirajući njemačke fudbalere i publiku. Bajer je na kraju imao 74 odsto posjeda, 23 šuta ka golu, naspram samo jednog Rome, ali uzalud - ostalo je 0:0.

I ne samo što će imati priliku da osvoji šesti evropski trofej, Murinjo će dobiti šansu da uvede Romu u Ligu šampiona, što mu vjerovatno neće uspjeti kroz Seriju A.

Nedavno se pojavila vijest da bi naredne sezone mogao da preuzme Pari Sen Žermen, ali je odbacio spekulacije:

”Ako su me zvali, nisu me pronašli”, odgovorio je Murinjo.

Ipak, poznati novinar Džejms Hornakl kaže za CNN da Portugalac vidi Romu kao način da dobije još jedan veliki posao.

Šta je prava istina? Budimpešta će možda dati odgovor...

Bonus video: