Uefa potvrdila: Barsa može u Ligu šampiona

Mjesto Barse moglo je da bude ugroženo zbog slučaja "Negreira"

3999 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska fudbalska unija (Uefa) potvrdila je učešće Barselone u predstojećoj Ligi šampiona, iako je saopštila da bi istraga o plaćanju sudijskih zvaničnika mogla da bude ponovo otvorena ako se pojave novi dokazi.

Mjesto Barse u grupnoj fazi Lige šampiona moglo je da bude ugroženo zbog slučaja "Negreira".

Sudski dokumenti su pokazali da je Barselona platila 7,3 miliona eura od 2001. do 2008. godine kompaniji Hose Marije Negreire, bivšeg potpredsjednika fudbalskog sudijskog komiteta.

Tužioci u Španiji su optužili katalonski klub za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Međutim, od kada je Uefa u martu otvorila ovu istragu, nisu se pojavili jasni dokazi o namještenim utakmicama ili sudijama koje su uticale na ishod mečeva.

Pravila Uefa nalažu da timovi budu uklonjeni iz evropskih takmičenja ako su umiješani u namještanje bilo koje domaće ili međunarodne utakmice od aprila 2007. godine.

Uefa je saopštila da je Barsi "privremeno dozvoljeno da učestvuje" u Ligi šampiona, iako je "promjena odluke o isključenju još uvijek moguća".

Barselona je dosljedno negirala sve optužbe i istakla da je platila tehničke izvještaje o sudijama, ali da nikada nije pokušala da utiče na njihove odluke na utakmicama.

Bonus video: