Vučinić mi je rekao: Kad daš prvi gol, tim će igrati za tebe

Nikola Krstović za “Vijesti” o prvim danima u Lećeu, golu na debiju protiv Fiorentine, očekivanjima u Seriji A

24269 pregleda 167 reakcija 4 komentar(a)
Nikola Krstović slavi gol za remi protiv Fiorentine, Foto: Anza e Marco Lezzi/uslecce.it
Nikola Krstović slavi gol za remi protiv Fiorentine, Foto: Anza e Marco Lezzi/uslecce.it

Kada nekoga izabere čovjek koji je Italiji otkrio talente poput Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Havijera Ševantona i Valerija Božinova, iz Serije C pogurao Fabricija Mikolija ka zvijezdama, a 2000. umalo sa fenomenalnim Nikšićaninom upario tada 19-godišnjeg Dimitra Berbatova, onda je jasno da vrijedi.

Pantaleo Korvino je tokom decenija izgradio izuzetnu reputaciju na “čizmi” i kada je on insistirao na dolasku Nikole Krstovića, italijanski ljubitelji fudbala nisu imali dilemu da je čuveni operativac povukao pravi potez. I onda, baš u duelu dva kluba gdje je Korvino ostavio neizbrisiv trag, Krstović je za veoma kratko vrijeme dokazao da mu je mjesto u Seriji A - na Lećeovom gostovanju Fiorentini, 23-godišnji crnogorski reprezentativac je ušao u igru u 72. minutu, a već u 76. pobjegao defanzivcima “viole” i udarcem glavom donio veliki bod timu sa juga (2:2).

Bivši napadač Zete i Crvene zvezde, koji je među “đalorose” stigao kao prvi strijelac slovačke Fortuna lige iz DAC Dunajske Strede za četiri miliona eura, večeras bi trebalo prvi put da nastupi na stadionu “Via del Mare”, gdje će gostovati Salernitana. Možda i kao starter...

- U gradu živi manje od 100 hiljada ljudi, a na svaku utakmicu dođe preko 30.000. Stadion je uvijek pun, a navijači idu i na gostovanja, tako da ne možete da izađete napolje da neko ne poželi da se fotografiše sa vama. Ovdje sam 10-ak dana i prezadovoljan sam koliko sam se brzo adaptirao. Mislio sam da će mi biti potrebno vremena da se prilagodim, ali igrači imaju temperament sličan našem i sjajno su me prihvatili. Ekipa je najmlađa u Seriji A, treća po tome u Evropi, ali imamo mnogo dobrih igrača. Odlična je stvar što sam dao gol, to mi je podiglo samopouzdanje i dalo do znanja da mogu u ovoj ligi. Samo da nastavim da se trudim - rekao je Krstović na početku razgovora za “Vijesti”.

Taj gol na “Artemio Frankiju” je stigao ranije nego što je i crnogorski internacionalac očekivao.

- Odradio sam samo jedan pravi trening sa ekipom prije meča, pitao sam se kako ću se snaći. Ali, kako je počelo, mislim da će sve biti dobro. Želim da se još malo razvijam i onda da napravim nešto veliko, a mislim da sam na dobrom putu.

Neizbrisiv trag u regiji Pulja ostavio je Vučinić, koji je 2000. stigao kao 16-godišnjak iz Sutjeske, u sezoni 2004/2005. dao 19 golova u Seriji A, a 2006. za 19 miliona eura otišao u Romu. Poređenja Krstovića sa njim su neminovnost, a i klub je želio da istakne tu vezu, dajući novom napadaču da nosi “devetku”.

- Želio sam da nosim broj 45, sa njim sam u karijeri puno napravio i mnogo mi znači, ali su iz kluba “skočili” i rekli mi da moram da uzmem devetku, koju je nosi Mirko - ističe Krstović.

Iako je imao nekoliko ponuda, kontakti sa sportskim direktorom Lećea su ga ubijedili da stigne u Italiju.

- Najveći uticaj na moj dolazak je imao Korvino, dva razgovora sa njim su mi unijela sigurnost i prelomila me da izaberem Leće. Imao sam i drugih opcija, ali nisam ni razmišljao šta da radim kad sam shvatio da će takav čovjek stajati iza mene. Znam i da je Mirko ostavio veliki trag ovdje, da se od mene puno očekuje, a želja da opravdam Korvinova očekivanja su mi dodatni motiv.

A Vučinićevi savjeti bi mogli puno da mu koriste i u Lećeu, baš kao što mu znače u reprezentaciji, u kojoj je 39-godišnji Nikšićanin pomoćnik selektor Miodraga Radulovića.

- Nisam htio ranije da mu se javim, da ne bude da sam zbog njega potpisao, da ne krivim ikoga ako nešto ne krene dobro. Zvao me je kada je čuo da dolazim u Leće i rekao mi da bi bilo dobro da što prije dam gol, jer će ekipa tada početi da igra za mene. Čestitao mi je i poručio mi je da mogu da mu se javim šta god da mi je potrebno. Vidio sam se i sa novinarom koji je radio u “Gazeti delo sport” 46 godina, zajedno smo pričali on, Mirko i ja. Iskreno, sa Vučinićem baš volim da sarađujem, još mi je draže da budem u reprezentaciji otkada je on tu. Ne priča mnogo, ali kad kaže nešto, to mi mnogo znači i poštujem sve što mi je rekao - istakao je Krstović.

Za dvije godine u DAC-u, koji ga je od Zvezde kupio za 400.000 eura, svojevremeno najmlađi igrač u istoriji CFL (16 godina i 18 dana zaigrao protiv Iskre) je imao nekoliko ponuda, ali je ostao i odlučio da ode ovog ljeta. I Leće bi mogao da mu bude usputna stanica ka još većem transferu.

- Vidjećemo šta će se dešavati. I prošlog ljeta sam bio na prodaju u DAC-u, i zimus sam se pakovao, ali nisam želio da odem i ostavim klub na cjedilu. Potpisao sam novi ugovor da osiguram DAC, a dogovorili smo se da je ovo pravi trenutak da odem. Možda Leće nije bio najbolji klub koji me je tražio, ali je najbolji za moje napredovanje. Ovo je prava sredina za mlade igrače, kojima treneri daju šansu i mislim da je ovo prava odluka - zaključio je Krstović.

Ako smo pravi, dobićemo Litvaniju i Bugarsku

Čim završi utakmicu sa Salernitanom, Krstović će se zapakovati i krenuti ka Podgorici, kako bi se priključio reprezentaciji. Već u četvrtak je gostovanje Litvaniji u Kaunasu, tri dana kasnije je pod Goricom duel sa Bugarskom, protiv koje je pobjedu u Razgradu donio upravo 23-godišnji napadač.

- Mi ako smo pravi, a mislim da jesmo, pobijedićemo Litvaniju, a onda i Bugarsku, kako bismo na posljednje dvije utakmice tražili prolazak na Evropsko prvenstvo. Normalno, potrebno nam je i malo sreće. Dokazali smo da možemo da igramo protiv svih. Srbija nas je dobila, a zna se kakve smo šanse imali na 0:0, kao i protiv Mađarske - kaže Krstović.

“Hrabri sokoli” su u junu remizirali sa Mađarima (0:0), igrač Lećea je uvjeren da je ekipa sada u boljem stanju.

- Sada može mnogo više da se očekuje od nas, jer svi imamo kontinuitet. Kad dođe odmor, svi smo “glavama” van fudbala. Trenirao sam svakodnevno kad je sezona završena, ali nije isto kad radiš s ekipom i odvojeno. Cilj je da uzmemo tri boda u Litvaniji, odmorimo se i u nedjelju potom savladamo i Bugare kod kuće.

Mnogo vremena se posvećuje taktici, tempo je veoma jak

Poznato je da su italijanski treneri fanatično posvećeni taktici, izuzetak nije ni šef struke Lećea, Roberto D’Aversa.

- Osjetio sam već italijanski rad, jer su u Zvedi, u stručnom štabu Dejana Stankovića, bili Italijani i znao sam koliko se radi u teretani i na trčanju. I u Slovačkoj se radilo dosta na snazi, ali ovdje je sve na drugom nivou. Minimalno na terenu provedemo po dva sata, toliko nisam nikad u DAC-u. Mnogo se vremena posvećuje taktici, cilj je da sve bude perfektno pripremljeno, a tek poslije toga se odrađuje glavni dio na terenu - ističe Krstović.

Razlika je i u tempu kojim se igra u Seriji A.

- Ovdje se igra sa puno više intenziteta, igrači mnogo trče. Svi dobro taktički stoje, bez trčanja ne može da se igra u Seriji A. U Slovačkoj sam mogao uvijek da malo stanem, da me ekipa podrži, a ovdje moram da pomažem saigračima i da se povučem makar u blok, da koliko god mogu olakšam ekipi.

Na vatrenom “Via del mareu” bi trebalo da debituje večeras protiv Salernitane.

- Kada igramo kod kuće, uvijek očekujemo pobjedu, poraz ne dolazi u obzir. Lacio je ovdje vodio do kraja, ali smo preokrenuli. Želimo da imamo dobar skor na svom terenu, jer svi ovdje igraju dobro kod kuće i teško je uzeti bodove na strani. Primarni cilj Lećea je opstanak, ali u klubu očekuju sredinu tabele i da nekoliko godina budu konstantni u Seriji A, pa da se u budućnosti možda napravi i nešto više.

Bonus video: