Klasik u Minhenu - Kejn "istjeruje đavole"

Bajern i Mančester junajted na "Alijanc areni" igraju derbi druge večeri 1. kola Lige šampiona, u centru pažnje sjajni napadač koji je bio i na meti velikana sa "Old traforda". Mali-veliki Union u eliti debituje protiv najvećeg kluba na planete

6731 pregleda 1 komentar(a)
Kejn na treningu Bajerna pred meč sa Junajtedom, Foto: FC Bayern München (X)
Kejn na treningu Bajerna pred meč sa Junajtedom, Foto: FC Bayern München (X)

Bajern Minhen i Mančester junajted - dva imena, toliko istorije, trofeja, velikih fudbalskih priča... A već 1. kolo nove sezone Lige šampiona donijeće još jednu stranicu ovog klasika - večeras od 21 sat pod svjetlima “Alijanc arene”.

Pored svega što prati njemačkog i engleskog giganta, jedan momak ovog puta, ipak, biće u centru pažnje - kapiten Gordog Albiona, napadač koji je postavio mnoge rekorde na Ostrvu - Hari Kejn.

Legenda Totehnema ovog ljeta je nakon 14 godina napustila London i pojačala Bajern, iako se tokom prelaznog roka pominjao i odlazak upravo u Junajted. Mnogi engleski mediji tvrde da je upravo menadžer Junajteda Erik ten Hag “najzaslužniji” što su “đavoli” odustali od ovog transfera.

- Očigledno je bilo razgovora sa mnogim klubovima tokom ljeta, ali je Bajern bio jedini za koji sam bio zainteresovan. Kad se on pojavio, više nije bilo drugih opcija da negdje odem. Mančester junajted je veliki klub, ali srećan sam što sam sada ovdje - poručio je Kejn na presu pred ovaj meč.

Kada su u pitanju međusobni dueli Bajerna i Mančestera, prva asocijacija je nezaboravno finale Lige šampiona 1999. u Barseloni i preokret engleskog kluba u sudijskoj nadoknadi (2:1).

Nakon toga u Ligi šampiona uglavnom je dalje prolazio Bajern, a "crveni đavoli" su danas daleko od klase momaka Aleksa Fergusona - godine mučenja nastavili su i na startu nove sezone kada ne blistaju u Premijer ligi.

19

mečeva odigrao je Hari Kejn protiv Mančester junajteda, a u duelima sa “đavolima” je “samo” pet puta bio strijelac. Njegove omiljene “žrtve” na Ostrvu su bile Lester (20 utakmica, 20 golova) i Arsenal (19 mečeva, 14 pogodaka)

- Bajern je favorit za osvajanje Lige šampiona i jasno je da u Minhenu moramo da budemo veoma dobri. Šta nam je potrebno za dobar rezultat? Karakter, vjera, čvrstina i odlučnost - rekao je Ten Hag, koji je sa svojim timom za vikend poražen od Brajtona (3:1) na “Old trafordu”.

Osim klasika na sjeveru Minhena, drugo veče 1. kola Lige šampiona neće donijeti još neki veliki derbi, ali hoće nekoliko potencijalno sjajnih duela - poput okršaja u San Sebastijanu između Real Sosijedada i viceprvaka Evrope Intera, zatim Arsenala i PSV-a, te Brage i Napolija.

Mali-veliki Union protiv najvećeg na planeti

Prije četiri godine, Union Berlin je poslije mnogo sezona konačno ugledao svjetla Bundeslige, a večeras će debitovati na najvećoj mogućoj pozornici, protiv najvećeg kluba planete i simbola Lige šampiona - Real Madrida.

Utakmica na “Santijago Bernabeuu” biće istorijska, prva u Ligi šampiona za kultni klub iz nekadašnjeg istočnog Berlina. O kakvom duelu se radi možda i najbolje govori podatak da će Realu ovo biti 28. sezona u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će Union igrati ukupno tek 24. utakmicu u svim Uefinim takmičenjima.

- Naravno da smo uzbuđeni zbog Lige šampiona, ali za Real se pripremamo kao i za svaku drugu utakmicu - poručio je trener i tvorac ovog Uniona, Urs Fišer.

Bonus video: