UEC: Fudbal su mali i srednji klubovi, ECA je elitistička i u njoj glavnu riječ vode najveći

"Važno je da se klubovima svih veličina ponudi uticajan glas i jednaka zastupljenost kako bi se mogle riješiti njihove vrlo specifične potrebe i brige"

1354 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za fudbal kao sport veoma je loš način na koji se njime rukovodi, poručila je Unija evropskih klubova (UEC).

Ova organizacija koja zastupa interese malih i srednjih fudbalskih klubova, u saopštenju na 13 strana posebno kritikuje Asocijaciju evropskih klubova (ECA).

"ECA je elitistička i u njoj glavnu riječ vode najveći klubovi. Širom Evrope mali i srednji klubovi igraju ključnu ulogu u fudbalskom ekosistemu i tačka su povezivanja za lokalne zajednice. Njima se nude prilike i izazovi drugačije prirode od onih s kojima se suočavaju finansijski jaki klubovi. Bez predstavljanja njihovih interesa i bez podrške, postoji opasnost da će neki klubovi izumrijeti, a dobro koje čine za zajednice kojima služe biti izgubljeno“, navode iz UEC.

Dodaju da je važno da se klubovima svih veličina ponudi uticajan glas i jednaka zastupljenost kako bi se mogle riješiti njihove vrlo specifične potrebe i brige.

"Oni moraju biti odlučujući dio dijaloga o održivosti cijelog fudbalskog ekosistema. Ovi klubovi su temelj fudbalske piramide, baza našeg sporta koji podržava cijeli sistem, ističe se u razvoju igrača i pruža odskočnu dasku za zvijezde da dosegnu vrhunac igre".

Privremeni izvršni odbor UEC koji vodi organizaciju do prve Glavne skupštine čini šest klubova - Osasuna, Lokomotiva Zagreb, RFS, Bohemijan, Union Sen Žiloaz i Makabi Netanja.

Misija UEC jeste da da glas u upravljanju evropskim fudbalskim klubovima koji nisu zastupljeni ili su neadekvatno zastupljeni u postojećim strukturama.

Bonus video: