Anćeloti ponovo u Napulju, Real traži prvi veliki trijumf

Derbi večerašnjeg programa u grupama A, B, C i D igra se u gradu pod Vezuvom, gdje Napoli dočekuje Real Madrid. Mančester junajted mora da pobijedi Galatasaraj, Inter i Benfika u reprizi četvrtfinala

5050 pregleda 3 komentar(a)
Vraća se u grad u kojem je izdržao 16 mjeseci na klupi: Karlo Anćeloti, Foto: Reuters / ISABEL INFANTES
Vraća se u grad u kojem je izdržao 16 mjeseci na klupi: Karlo Anćeloti, Foto: Reuters / ISABEL INFANTES

Gdje god da je Karlo Anćeloti radio, ostavio je neizbrisiv trag makar u vidu pehara, osim na jednom mjestu - u Napulju. Stigao je poslije Mauricija Sarija, koji je u sezoni 2016/2017. do pretposljednjeg kola bio u igri za titulu sa Juventusom, ali je bilo očigledno da odnos Karleta i ekscentričnog gazde Aurelija de Laurentisa nije sjajan. Zbog toga nikoga nije iznenadio otkaz slavnom stručnjaku 10. decembra 2019, nakon 16 mjeseci na kormilu, samo nekoliko sati nakon pobjede nad Genkom (4:0) i plasmana u osminu finala Lige šampiona.

Jedini čovjek koji je četiri puta kao trener osvojio elitno klupsko takmičenje večeras se vraća na vreli jug Italije, na stadion u međuvremenu nazvan po Dijegu Armandu Maradoni, sa samo jednom željom - da pobijedi aktuelnog šampiona Serije A i ekipu rastereti pritiska. Real Madrid je na vrhu La Lige sa 21 bodom, ali je izgubio najteži meč u dosadašnjem toku sezonu - gradski derbi od Atletika (3:1), a na startu Lige šampiona mu je umalo odolio Union Berlin na “Santjago Bernabeuu” (1:0).

Zbog toga je “kraljevskom klubu” potrebna velika pobjeda, kako bi se dokazalo da uprava i Anćeloti nisu pogriješili kada nisu tražili “pravu” zamjenu Karimu Benzemi, već su doveli samo veterana Hoselua. Sve u iščekivanju Kilijana Mbapea...

- Vraćam se u grad gdje sam doživio lijepe trenutke. Ova utakmica će biti jedna od najtežih za nas, jer je dres Real Madrida jako težak - naglasio je čovjek koji je šest puta podizao “ušati pehar” (dva kao igrač Milana, po dva kao šef struke “rosonera” i “merengesa”).

Slavni trener je već na udaru španskih medija, koji su svjesni da mu vrijeme ističe, jer najkasnije na kraju sezone odlazi i preuzima reprezentaciju Brazila, pa mu se svaki potez gleda kroz lupu. Najviše polemika u posljednje vrijeme se stvara oko Luke Modrića, jer je Florentino Peres od Anćelotija, navodno, tražio da iskusni Hrvat bude rezerva. “Marka” je pisala da mu je svemoćni predsjednik zamjerio što je Modrić počeo meč sa Atletikom, a zamijenjen je na poluvremenu i od tada je prikovan za klupu, pa protiv Las Palmasa i Đirone nije igrao ni sekundu.

- To je bila tehnička odluka za posljednje dvije utakmice. Može da se promijeni, jednom će van tima biti Kamavinga, drugi put Čuameni. Imamo sedam vezista, a samo četiri mogu da igraju. Kada stavim petoricu u sredinu, vi me prvi kritikujete - rekao je Anćeloti novinarima.

U timu Reala neće biti duže povrijeđenih Tiba Kurtoe, Edera Militaoa i Arde Gulera, kao ni Davida Alabe, dok Rudi Garsija ne može da računa na standardnog defanzivca Amira Rahmanija, te rezerviste Pjerluiđija Golinija i Žuana Žezusa.

Anćeloti, naravno, zna od koga prijeti najveća opasnost:

- Imaju dva veoma različita napadača, koji se odlično nadopunjuju. Kvarachelija je odličan u igri jedan na jedan, dok je Osimen veoma moćan, sjajno se kreće i izuzetno je opasan.

Napoli
foto: Official SSC Napoli (X)

Za razliku od Reala, koji i pored svih muka sa povredama i neubjedljivom igrom gura po planu, u Mančester junajtedu su već upaljeni svi alarmi. “Crveni đavoli” su osvojili svega devet od mogućeg 21 boda u Premijer ligi, na “Old trafordu” izgubili od Brajtona i Kristal Palasa, a u sjevernom Londonu od Arsenala i Totenhema. Na startu Lige šampiona su poraženi od Bajerna 4:3 i večeras nemaju izbora - moraju da pobijede Galatasaraj na “Teatru snova” ili će ostanak Erika ten Haga prvi put ozbiljno biti doveden u pitanje.

U konkurenciji za meč je i Brazilac Antoni, koji je bio udaljen iz ekipe jer je bio optužen za silovanje, ali je u međuvremenu oslobođen.

- Razmisliću o Antoniju. Prvi trening je odradio u nedjelju, odluku će donijeti pred meč, ali je svakako u konkurenciji - istakao je holandski stručnjak.

Jedan od derbija večeri je i repriza četvrtfinala iz prošle sezone, između Intera i Benfike, dok je Bajern favorit na gostovanju Kopenhagenu.

Bonus video: