"Mornari" uživaju: Timskim duhom do pozitivnog niza

Mornar već šest utakmica bez primljenog gola, trener Zoran Đurašković zasluge pripisuje zajedništvu u ekipi

9030 pregleda 5 komentar(a)
Trener Mornara Zoran Đurašković, Foto: FSCG
Trener Mornara Zoran Đurašković, Foto: FSCG

Sasvim neprimjetno, bez pompi i velikih najava, Mornar se nameće kao najprijatnije iznenađenje domaćeg fudbalskog šampionata. I to ne samo zbog senzacionalne pobjede Barana na gostovanju Sutjesci u prethodnom kolu.

Ekipa Zorana Đuraškovića, naime, nije primila gol na čak šest posljednjih utakmica - pet u prvenstvu i jednom meču u Kupu.

Neočekivano, posebno ako se zna da je Mornar status u eliti prošle sezone obezbijedio kroz baraž, a u međuvremenu su ekipu napustila četvorica ponajboljih igrača - kapiten Kajević, napadač Bećiraj (završio karijeru), talentovani Vukotić koji je pojačao Sutjesku te Amerikanac Rodri, koji je odabrao da igra u Azerbejdžanu. Tu spisak odlazaka iz Mornara nije kompletiran, ali...

- Bilo je zaista previše odlazaka, otuda i naš loš start u ovoj sezoni. Tri remija, pa dva poraza i tek u 6. kolu dobili smo Jedinstvo, a potom opet istog rivala i u Kupu Crne Gore. Dovodili smo igrače uglavnom iz drugoligaških klubova ili omladinskog pogona. Ne volim da ističem pojedince, ali moram Velimira Ljuticu. Ima tek 17 godina, a igra savršeno na poziciji komandanta odbrane. Uostalom, omladinski je i mladi reprezentativac Crne Gore. Smatramo da je velika budućnost i biće ponos naše škole - priča za “Vijesti” Zoran Đurašković, trener Mornara.

540

minuta Mornar nije primio gol - protiv Rudara (0:0), Budućnosti (0:0), Jezera (1:0), Petrovca (0:0) i Sutjeske (1:0) u prvenstvu, te Jedinstva (1:0) u Kupu. Mrežu golmana Stefana Popovića posljednji put je zatresao napadač Jedinstva Žarko Korać, u 94. minutu prvenstvene pobjede Barana 4:3 na meču igranom 28. avgusta

Nakon igračke karijere, uglavnom provedene u Srbiji, te dva poziva za reprezentaciju Srbije i Crne Gore kao najbolji strijelac nekadašnje zajedničke lige, Đurašković je trenerski posao počeo u rodnom Baru, kao pomoćnik, i u omladinskoj školi.

- Od 4. maja prošle godine vodim prvi tim, učinak mi je u finišu prošle sezone bio četiri pobjede, remi i poraz od Budućnosti. No, imam sjajnu ekipu saradnika u Simu Medigoviću, Nemanji Leverdi, treneru golmana Zoranu-Koku Peroviću i kondicionom Mladenu Babiću. Predsjednik kluba Milovan - Mićo Perović i sportski direktor Mitar Novaković su mi omogućili brojan stručni štab dobrih ljudi. Imali smo sreće i da su se svi dovedeni igrači pokazali kao prava pojačanja. Riječ je o jako vrijednim igračima, ali prije svega ljudima, a uprava nam je omogućila odlične uslove za rad. Nije sve idealno, kratak nam je roster, ali ako nastavimo u ovom ritmu u decembru će biti i pojačanja - kaže Đurašković.

U seriji utakmica bez primljenog gola Mornara, bili su prvak Budućnost (0:0) i osvajač Kupa Sutjeska, koja je pala na svom terenu kraj Bistrice (1:0 za Barane).

- Utakmica je bila egal, imali smo sreće da mi iskoristimo neku od šansi, a oni ne. Sutjeska je odličan tim i nikada šampionat nije bio izjednačeniji, jer tri ekipe su u ravnopravnoj borbi za titulu. Budućnost i Dečić su tu, Sutjeska jeste u trenutnoj krizi ali je to skup sjajnih igrača i nijanse će odlučivati. Nama je cilj da nastavimo u ovom ritmu, održimo korak za pozicijama na vrhu tabele, a onda ako se ukaže prilika da napadnemo i izlazak u Evropu, sa pojačanjima na polusezoni, naravno. Trenutno je za nas najvažnije da uživamo u svakodnevnom radu, porodičnoj atmosferi i zaista nevjerovatnoj hemiji koja je stvorena u ekipi. Važno je i da smo ostali u borbi za Kup, jer je to još jedna dodatna mogućnost. Tim prije, jer Mornar ima bezrezervnu podršku Opštine, a i publike, jer igramo lijepo, forsiramo pas i igru po ukusu navijača. Naš najveći dobitak ove sezone su pohvale od rivala za ljepotu u igri. Ne preskačemo je dugim loptama i ne igramo na rezultat, a da nije bilo nekoliko grubih sudijskih grešaka i dva nedosuđena penala, bili bismo samo bod od prvog mjesta. Ali, i greške su dio igre - zaključio je Đurašković.

Bonus video: