Potvrda klase na najvećoj sceni: Barsa nemoćna pred Belingemom, Real slavio u "el klasiku"

Engleski as dvostruki strijelac, "kraljevski klub" poslije preokreta savladao aktuelnog šampiona na "Monžuiku"

23514 pregleda 77 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Barselona je možda zaslužila više u velikom derbiju protiv Real Madrida, ali u bijelom dresu postoji fudbaler koji pravi jasnu razliku.

Džud Belingem, skupa akvizija iz Borusije Dortmund, još jednom je lansirao "kraljevski klub" - sa dva gola mu je donio pobjedu u "el klasiku" (2:1) iako je njegov tim u većem dijelu meča bio nadigran.

Englez, koji se upisao 10 puta u La Ligi, tako je donio timu Karla Anćelotija četiri boda prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona.

"Ovaj rezultat nam je donio stav u drugom dijelu, koji je bio suprotan od onog u prvom. Odjednom više nismo bili lijeni, spori, a onda smo odjednom postali agresivni. Ponekad ne možete da igrate onako kako želite, na to utiče i protivnik, ali je fenomenalno što smo se vratili i osvojili tri velika boda", rekao je Anćeloti.

Barsa se na "Monžuiku" ponašala kao prvak, diktirala tempo i rano dobila ono što je željela - prednost joj je donio Ilkaj Gindogan u 6. minutu poslije greške Davida Alabe u svom kaznenom prostoru.

Nakon 1:0 "blaugrana" je nastavila da stvara šanse, Fermin Lopes je pogodio stativu, odbrana protivnika se povijala i pravo je čudo kako je tim Ćavija Ernandesa imao samo gol prednosti nakon 45 minuta.

Onda je Real pokazao zašto je Real, a Belingem da sve što je uradio do sada nije nikakva slučajnost.

Prvo je u 68. minutu sa preko 25 metara poslao strijelu u mrežu Mark Andrea ter Štegena, a onda u 92. iskoristio slučajnu asistenciju Luke Modrića (koji je htio da primi loptu) da konačno slomi Barsu...

Hrvat je 2012. prvi meč u dresu Reala odigrao upravo u "el klasiku", a danas je na terenu bio 500. put kao igrač najvećeg kluba na svijetu.

"Već sam govorio da Belingem igra kao veteran, ima pravi stav na terenu i to je njegova najveća vrlina u ovom periodu karijere. On je igrač koji pravi razliku i gledajući brojke može da dođe do 20-25 golova u sezoni, iako ga nismo vidjeli kao tako dobrog strijelca", istakao je Anćeloti.

Barsa je poražena prvi put u sezoni.

"Dominirali smo 60 minuta. Trebalo nam je pet ili šest šansi da damo jedan gol, a Realu ukupno tri da bi postigao dva. Presjekao nas je pogodak za 1:1, čak sam stekao utisak da je Real zadovoljan remijem. A onda se dogodilo što se dogodilo", kazao je Ćavi.

Bonus video: