Dečić i Budućnost za jesenju titulu

Finiš prvog dijela šampionata u Meridianbet 1. CFL, ali i posljednje kolo prije novembarske reprezentatvne pauze - Dečić, Budućnost i Sutjeska traže pobjede na domaćem terenu

10683 pregleda 36 reakcija 5 komentar(a)
Sa meča Sutjeska-Petrovac u prošlom kolu, Foto: fscg
Sa meča Sutjeska-Petrovac u prošlom kolu, Foto: fscg

Mečevima 16. kola nastavlja danas se nastavlja Meridian 1. Crnogorska fudbalska liga. Prvoligaši nakon današnjih utakmica idu na 14-dnevnu pauzu zbog obaveza reprezentacije, a jesenji dio šampionata biće finiširan sa još tri kola krajem novembra i početkom decembra.

Vodeći, dakle, kreću u finiš borbe za virtuelnu, jesenju titulu. Dva tima su u konkurenciji - vodeći Dečić i Budućnost, koja na drugom mjestu tima tri boda manje.

Oba tima domaćini su u 16. kolu - Podgoričani čekaju Jedinstvo (16 h), Tuzani u posljednjem meču kola, ujedno i derbiju po pozicijama na tabeli, dočekuju posljednjeplasirano Jezero (18.30 h).

Dečić želi da nastavi veliku seriju - sedam uzastopnih pobjeda, osam računajući Kup, ostvario je tim nakom dolaska trenera Milorada Pekovića.

“Bilo bi sjajno kada bismo dodali još jednu pobjedu i u fantastičnom raspoloženju dočekali pauzu”, kaže lijevi bek Tuzana, mladi reprezentativac Crne Gore Robert Đeljaj.

Ipak, gostuje im trećeplasirani tim - tabela govori da neće biti lako.

“Jezero nas je prošle sezone zaustavilo u najvažnijoj utakmici za plasman na evropsku scenu. Oni su se tada borili za opstanak, sada su visoko na tabeli - i to pokazuje koliko su dobar tim, koliko su napredovali i kakav nas posao čeka. Mnogo ih respektujemo, ali želimo još jednu pobjedu”, dodao je Đeljaj.

Tuzani će biti lišeni usluga mladog reprezentativca Andreja Bajovića, koji je nakupio žute kartone.

Budućnost je veliki favorit protiv Jedinstva, i zbog kvaliteta, ambicija, ali i tradicije - nikad Podgoričani u samostalnoj Crnoj Gori nisu izgubili od Bjelopoljaca, a pobijedili su ih devet puta zaredom. U septembru, u Bijelom Polju, bilo je 1:4.

Trener “plavih” Mladen Milinković je, međutim, oprezan u najavi...

“Jedinstvo je dobra ekipa, a uprkos tome što smo prvu utakmicu dobili ubjedljivo - to ne smije da nas zavara. To sam rekao i igračima, jer je protivnik u Bijelom Polju imao na momente dobre šanse, stavio nas je na iskušenja i zahvaljujući golmanu smo čuvali prednost. Kasnije smo postigli drugi i treći gol i sve je bilo lakše”.

Podgoričani su, kao i u svakom meču, pod imperativom, a i kasne tri boda za Dečićem. Kiks protiv Arsenala u prošlom kolu (1:1) ih je koštao.

“Odigrali smo jednu od boljih utakmica u toku prvenstvo. Više bih volio da smo odigrali slabije, ali da smo slavili”, dodao je Milinković.

Sutjeska je u prošlom kolu pobijedila Petrovac 3:2 kod kuće, danas gostuje posljednjeplasiranoj Mladosti Lob.bet na “DG areni” - Nikšićani će pokušati da tek drugi put ove sezone vežu pobjede i dodatno se približe vrhu.

“Nismo favoriti na teškom terenu i gostovanju Mladosti koju jako poštujemo. Vremenski uslovi značiće loše uslove, ali iste za obje ekipe. Mora se u takvim uslovima dati maksimum za pobjedu, jer u ovoj ligi nema favorita. Eto, i protiv Petrovca smo imali sve, promašili šanse za ubjedljivije vođstvo a onda smo se mučili da sačuvamo trijumf. To je opomena mojim igračima - za pobjedu se mora dati maksimum, odigrati takmičarski”, naglasio je trener Sutjeske Vladimir Janković.

U prvom krugu sezone, kraj Bistrice, bilo je 3:3.

Mornar, koji na petom mjestu zaostaje dva boda za četvrtoplasiranom Sutjeskom, dočekuje pretposljednji Rudar i želi da ostane u gornjem dijelu tabele, dok Petrovac i Arsenal, koje na 6. i 7. mjestu dijeli samo bod, igraju derbi Jadrana na stadionu “Mitar-Mićo Goliš”.

Parovi 16. kola

MORNAR - RUDAR (16 h)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

MLADOST - SUTJESKA (16)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

PETROVAC - ARSENAL (16)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

BUDUĆNOST - JEDINSTVO (16)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

DEČIĆ - JEZERO (18.30)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: