Otamendijev skok za istoriju, Dibuov na policiju: Argentina osvojila Rio; Darvin i Urugvaj se ne zaustavljaju

Ludnica na terenu i tribinima Marakane i prvi poraz ikada Brazila na svom terenu kada su u pitanju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Borbe za Mundijal nastavljaju se tek u septembru naredne godine

13945 pregleda 0 komentar(a)
Trenutak odluke: Otamendi postiže gol za trijumf na Marakani, Foto: Reuters
Trenutak odluke: Otamendi postiže gol za trijumf na Marakani, Foto: Reuters

Superklasiko - superludnica, izgleda da tako mora kada se igra najveći reprezentativni derbi na planeti.

Sve je počelo prekidom nakon tuče navijača i policije na tribinima "Marakane", a završilo se pobjedom Argentine nad najvećim rivalom Brazilom usred njegovog hrama fudbala - 1:0. Meč 6. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo riješio je nebeski skok Nikolasa Otamendija u 63. minutu.

Zvuči nestvarno, ali "selesao" je tako prvi put u istoriji izgubio meč kvalifikacija na svom terenu.

Skočio je Otamendi za istoriju, a skakao je sinoć i zvanično najbolji golman svijeta Emilijano Martines, ali na policiju, nakon očajne organizacije meča na "Marakani" i tuče navijača dvije reprezentacije koji su bili izmiješani na tribinima.

U jednom trenutku policija je udarala koga stigne, a popularni Dibu je skočio na zid koji dijeli tribine od terena kako bi udario policajca.

Trijumf ekipe Lionela Skalonija (trenera koji je ne tako davno na Marakani osvojio i Kopa Ameriku) samo je još jednom potvrdio gdje se trenutno nalaze Argentina i Brazil. Svetski šampion se trijumfom vratio na vrh tabele, ali i sačuvao prvo mjesto na Fifinoj listi, dok se "selesao" nalazi na šestoj poziciji u kvalifikacijama.

Sreća za najveću reprezentaciju svih vremena je što iz Južne Amerike na Mundijal 2026. direktno putuje upravo šest od 10 selekcija, dok sedmo mjesto donosi baraž. Uz to, kvalifikacije se nastavljaju tek u septembru naredne godine, a do tada bi trebalo da na klupu Brazila sjedne i veliki Karlo Anćeloti.

Argentina nastavlja da blista još od SP u Kataru, a u kvalifikacijama posebna priča je jedan drugi "gaućo", legenda te zemlje Marselo Bijelsa.

Legendarni "El loko" prije nekoliko dana sa Urugvajem je prije nekoliko dana srušio upravo Argentinu na "Bombonjeri" (nakon 14 mečeva bez poraza), a sinoć su "urusi" i on nastavili siguran put ka Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi - laganom pobjedom na Bolivijom (3:0).

I ponovo je svoje veče imao napadač Liverpula Darvin Nunjes, koji je dva puta bio strijelac - ukupno je napadač Urugvaja na puti ka Mundijalu pet puta tresao mreže i trenutno je najbolji strijelac južnoameričkih kvalifikacija.

Važne trijumfe prerthodne noći upisali su i Kolumbija i Ekvador - po 1:0 protiv Paragvaja i Čilea.

Kvalifikacije za SP, 6. kolo

Brazil - Argentina 0:1

(Otamendi 63)

Paragvaj - Kolumbija 0:1

(Bore 11)

Ekvador - Čile 1:0

(Mena 21)

Urugvaj - Bolivija 3:0

(Nunjes 15, 71, Viljamil ag. 39)

Peru - Venecuela 1:1

(Jotun 17 - Savarino 54)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: