Najjače evropske lige i najbolje odbrane: Italijanski treneri znaju posao, Derbi Italije - ispit za Alegrija i Inzagija

Nica je senzacija - primila samo četiri gola i još nema poraz ove sezone u Ligi 1

7183 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Završena je posljednja reprezentativna pauza u 2023. godini, vrijeme je za povratak klupskom fudbalu koji predstojećeg vikenda nudi neke spektakularne duele.

U subotu će se od 13.30 na "Etihadu" sastati Mančester siti i Liverpul, a nedjelja veče je rezervisana za Derbi Italije - Juventus će dočekati Inter (20.45) u sudaru velikana čije su odbrane među najboljim na Starom kontinentu u ovom periodu sezone.

Samo šest timova je, naime, u najjačih pet evropskih liga primilo jednocifren broj golova, među njima su "stara dama" i "nerazuri"...

Inter je lider Serije A, u 12 kola je upisao 10 pobjeda i osvojio 31 bod, a mreža Jana Zomera se tresla svega šest puta.

Dva gola je primio u porazu od Sasuola (2:1), isto toliko od Bolonje (2:2), a iskusnog Švajcarca su matirali još samo Rafael Leao iz Milana u pobjedi 5:1 i Đanluka Skamaka kada je Inter trijumfovao protiv Atalante 2:1.

Masimilijano Alegri
foto: Reuters

Juve ima dva boda manje od velikog rivala, primio je gol više i dao čak 10 manje (29 naspram 19).

Nije teško zaključiti da je odbrana "stare dame" najbolji dio tima, i to je ono što najviše raduje trenera Masimilijana Alegrija. Maks je više puta ponovio da od posljednje linije kreće sve ono što Juve želi i da obožava pobjede od 1:0.

Samo još četiri ekipe u Top 5 evropskih liga su primile manje od 10 golova.

Iznenađujuće, najmanje puta je kapitulirala odbrana Nice - tim sa Azurne obale je primio četiri gola (dao 13) i sve do prije desetak dana je bio lider Lige 1, kada je prvo mjesto preuzeo apsolutni favorit Pari Sen Žermen.

Nica nema poraz poslije 12 kola, upisala je sedam pobjeda i pet puta remizirala.

Kao u Interu, gdje je već treću sezonu Simone Inzagi, i Juveu, na klupi Nice sjedi italijanski trener - Franćesko Farioli.

Nica
foto: OGC Nice (X)

U pitanju je 34-godišnjak koji nikada nije profesionalno igrao fudbal, ali je počeo da se trenerskim poslom bavi još 2019. kada je radio sa golmanima u nekoliko italijanskih niželigaša.

Kasnije je bio u Kataru, pa Turskoj, prije nego je ljetos preuzeo Nicu. Nedavno se dovodio u vezu s Napolijem, mediji sa Apenina vjeruju da nije nemoguće da na ljeto stigne na stadion "Dijego Maradona".

U društvu Nice, Intera i Juventusa su tri sastava koji su favoriti za titulu u svojim šampionatima - Bajern, Real Madrid (italijansko ime je na klupi - Karlo Anćeloti) i PSŽ, koji su primili po devet pogodaka u dosadašnjem dijelu sezone.

Džud Belingem, Real Madrid
foto: Reuters

Bavarci su postigli čak 42, ali su i dalje u Bundesligi drugi iza Bajera, dok je "kraljevski klub", koji igra promjenljivo i uglavnom zavisi od inspiracije Džuda Belingema, na dva boda minusa od Đirone, koja ljubomorno čuva vrh La Lige...

PSŽ je prvi i tu planira da ostane do kraja sezone. Tačnije, bio bi epski neuspjeh da ponovo ne postane šampion Francuske.

Bonus video: