Poraz u "el klasiku" je promijenio Barselonu

Brojke govore više nego dovoljno - Katalonci nakon duela sa Real Madridom kao da nisu ista ekipa

5247 pregleda 0 komentar(a)
Barsa je u krizi: Reakcija Rafinje poslije remija u Valensiji, Foto: Reuters
Barsa je u krizi: Reakcija Rafinje poslije remija u Valensiji, Foto: Reuters

Ko se sjeća prvog “el klasika” ove sezone pamti i da je Barselona dominirala protiv Real Madrida, vodila 1:0 do sredine drugog poluvremena, a onda stala i dozvolila velikom rivalu da praktično iz dvije šanse preokrene i dođe do pobjede. Derbi je odigran 28. oktobra na “Monžuiku” i gledajući s distance od nešto manje od dva mjeseca - bitno je uticao na dosadašnji tok sezone katalonskog giganta.

Barsi je poraz od Reala bio prvi u sezoni - prije njega je odigrala 13 utakmica u svim takmičenjima, imala je 10 pobjeda i tri remija uz gol-razliku 30:11. Napad je odrađivao posao, odbrana bila više nego sigurna, pa Mark Andre ter Štegen (koji je trenutno van terena poslije operacije ramena) u sedam od tih 13 mečeva nije primila pogodak.

A onda je došao na red duel sa “kraljevskim klubom”.

- Ne znam kako smo izgubili ovu utakmicu. Imali smo makar šest ili sedam šansi i dali gol. Real je postigao dva iz praktično jedne prilike - rekao je tog 28. oktobra Ćavi Ernandes poslije poraza u derbiju.

Realu je tada pobjedu donio dvostruki strijelac Džud Belingem (za “blaugranu” se upisao Ilkaj Gindogan) i aktuelni šampion je od tada druga ekipa.

Tako je u 10 mečeva učinak Ćavijevog tima samo prosječan - ima po četiri pobjede i poraza, kao i dva remija - posljednji u subotu na “Mestalji” protiv Valensije (1:1). Brojke su slabije i u odbrani i u napadu, Barsa je postigla 13 golova, primila 14, a mreža se nije tresla u samo dva susreta...

I Ćavi je svjestan problema, vjeruje da su oni prije svega u napadu, jer se Barselona ispromašivala u Valensiji prije dvije večeri.

- Poklonili smo dva boda domaćinu. Stvorili smo dovoljno šansi za pobjedu, a na kraju smo samo remizirali. Nismo zadovoljni, bod nije dovoljan, jer već dovoljno kasnimo na tabeli. Svi ovi mečevi su za nas poput finala - kazao je Ćavi.

Jedini pogodak je protiv “slijepih miševa” postigao Žoao Feliks.

- Ovaj manjak efikasnosti nije normalan i mislim da je to veći problem nego nedostatak energije u odbrani. Vrijeme je da budemo kritični prema sebi i da tražimo više od sebe samih. Neefikasnost je najbolji opis naše sezone do sada. Svlačionica je uznemirena i razočarana, kao i ja, ali mislim da smo na dobrom putu - istakao je legendarni vezista.

Bonus video: