Veliki derbiji Njemačke i Španije, Bajer i Đirona prijete gigantima

Bajern gostuje Bajeru sa dva boda minusa, Real sa dva boda prednosti dočekuje Đironu. Oba derbija za titulu danas u 18.30

3968 pregleda 1 komentar(a)
Kejn je u septembru pogodio protiv Bajera, kada je bilo 2:2, Foto: ANGELIKA WARMUTH
Kejn je u septembru pogodio protiv Bajera, kada je bilo 2:2, Foto: ANGELIKA WARMUTH

Bajernova nestvarna serija od 11 vezanih titula u Bundesligi preživjela je prošle godine senzacionalan remi Majnca u Dortmundu u posljednjem kolu, ali je utisak da su ovo dani kada je na najvećem iskušenju.

Bajer Leverkuzen je u senzacionalnoj seriji od 30 vezanih mečeva bez poraza u svim takmičenjima, vodi na tabeli sa dva boda prednosti, a danas čeka velikog rivala na svojoj “Baj areni” - ako pobijedi, biće u pol-poziciji da osvoji Salataru, iako će do kraja ostati čak 13 kola.

Veliki derbi Bundeslige, koji bi mogao da ponudi mnoge odgovore, počinje u 18.30 sati.

- Trideset timova je pokušalo, a 30 timova nije uspjelo da pobijedi Leverkuzen do sada - kazao je Tomas Tuhel, trener Bajerna.

“FARMACEUTI” 31 GODINU ČEKAJU NA TROFEJ

- Svaki takav niz je neobičan i potpuno zaslužen, a oni to rade jako dobro. Ali, mi imamo samo dva boda zaostatka. Još je rano za ocjene, ima još da se igrača. Čini se, ipak, da ovo nije obična utakmica - dodao je Tuhel.

Bajern, koji ima 50 bodova, 10 više od trećeplasiranog Štutgarta, ove sezone je dva puta izgubio u ligi. Treći poraz mogao bi da bude koban...

- Za ovu utakmicu sve karte će biti na stolu. Neće se raditi o taktici, već o tome da budete “prisutni”, fokusirani, da date sve što imate od početka do kraja - dodao je trener Bajerna.

Bajer 31 godinu čeka na trofej, a nikada u istoriji nije bio prvak Njemačke. Šansa se prekine ovaj crni niz - i jedan, i drugi - ukazala se ove sezone. Tim Ćabija Alonsa igra sjajan fudbal, a u konkurenciji je u sva tri takmičenja. Za razliku od Bajerna, u Kup Njemačke je stigao do polufinala, ima i Ligu Evrope.

- Pedantno planiranje koje smo napravili prije početka sezone, sada isplaćuje dividendu - kazao je sportski direktor Bajera, Simon Rolfs.

“Farmaceuti” su uoči početka sezone doveli dvocifreni broj novih igrača.

- Znali smo tačno kako želimo da igramo, znali smo koga želimo da dovedemo, ko treba da ide. Ne samo da potpisujemo, već i da prodajemo - dodao je Rolfs, u intervjuu za Rojters.

Najveća potvrda klupske politike Bajera mogla bi da se dogodi danas.

- Mnogi kažu da bi prisutnost u sva tri takmičenja mogla da bude problem, ali ne vidim da su igrači opterećeni. Baš zbog toga smo doveli toliko igrača i mislim da smo napravili dobar balans - istakao je Rolfs.

Bavarci su ostali bez kanadskog beka Alfonsa Dejvisa, koji se povrijedio prošle sedmice. Pod znakom pitanja je i nastup golmana Manuela Nojera.

- Želimo da napravimo sljedeći korak. Leverkuzen igra izvanrednu sezonu, ali se čini da igraju bliže svom limitu, dok mi još vijek imamo prostora za napredak. Bićemo spremni da ih izazovemo. Sada je trenutak da podignemo našu igru. Idemo tamo da dobijemo meč i ništa više - zaključio je Tuhel.

KATALONCI SANJAJU I PRED NAJTEŽE GOSTOVANJE

Kada je Real Madrid u septembru slavio u Đironi sa ubjedljivih 3:0, izgledalo je da su šampionske pretenzije malog katalonskog kluba, nakon sjajnog početka, bile samo fantazija.

Pet mjeseci kasnije, međutim, Đirona stiže u Madrid kao kandidat za titulu - ima dva boda manje od Reala, šest više od trećeplasirane Barselone i u slučaju pobjede na “Santjago Bernabeuu”, preuzela bi prvo mjesto na tabeli.

Nakon pomenutog poraza od Reala, Đirona je odigrala 15 utakmica, ostvarila 11 pobjeda i četiri remija, nije izgubila - pri čemu je njen golgeterski učinak od 52 gola u La Ligi već čak i od Realovog (48).

Biće ovo i duel prvih golgetera lige - napadač Đirone, Ukrajinac Artjom Dovbik, postigao je 14 golova, isto koliko i Realov Englez Džud Belingem.

Bonus video: