Fudbalska lekcija Ćabija Alonsa, Tomas Tuhel priznao da je nadmudren

Bajer Ćabija Alonsa jedina neporažena ekipa liga petice u sezoni - 27 pobjeda i četiri remija

11703 pregleda 0 komentar(a)
Tuhel nije prepoznao mogućnosti Stanišića, Ćabi Alonso to iskoristio u derbiju, Foto: REUTERS
Tuhel nije prepoznao mogućnosti Stanišića, Ćabi Alonso to iskoristio u derbiju, Foto: REUTERS

Utakmicu decenije u Njemačkoj odigrao je Bajer i apsolutnom "terminatoru" Bundeslige, sa 11 uzastopnih naslova prvaka, Bajernu, nije dozvolio ni šansu. "Farmaceuti" su lako slavili sa 3.0, prednsot na tabeli sada je pet bodova za momke Ćabiaj Alonsa, koji konkuriše i za naslov najboljeg trenera na svijetu.

Njegov Bajer jedini ne zna za poraz cijele sezone, u svim takmičenjima i nije ga poremetio ni odlazakl petorice važnih prvotimaca na Afrički kup nacija, ili povrede Bonifejsa i Florijana Virca.

"Ogovoran sam za izbor taktike u utakmici i moram preuzeti krivicu - tu ne mogu biti dva mišljenja. Imali smo cijelu sedmicu za pripreme, a moj je posao bio da osmislim ideje i uvjerim igrače u pravi pristup. Nažalost, nije išlo - ni prvi ni zadnji put u mojoj trenerskoj karijeri. Dobro smo se pripremali i očekivali puno, ali ostali smo praznih ruku", kazao je trener Bajerna Tomas Tuhel.

Bajer je jedina neporažena ekipa u top 5 ligama, 27 pobjeda i četiri remija!

Prvi put ove sezone Tuhel je krenuo sa trojicom defanzivaca, preslikavši uobičajenu Bajerovu formaciju.

Aleksandra Pavlovića, 19-godišnajka je prvi put uveo u startnu postavu ali na lijevom umjesto prirodnog desnog boka, kako bi blokirao brzog Džeremija Frimponga, a De LIhta je ostavio na klupi a šansu dao Eriku Dajeru.

No Frimponga nije bilo u startnih 11 kod Alonsa, već mladić pozajmljen od Bajerna - defanzivniji Hrvat Josip Stanišić. Bajer je krenuo i bez centarfora, Hofman je ostao na klupi a u prvi sastav prekomandovani Natan Tel i Amin Adli.

Pouzdana odbrana i brza rotacija bio je plan Alonsa, Tuhel je želio presing, ali centralni defanzivac Pjero Inkapia je previše izlazio ulijevo, Stanišić odigrao briljantno i bio igrač utakmice.

"Nisam gol slavio iz poštovanja, ali želio sam da dokažem da su pogriješili što nisu računali na mene. Moj zadatak je da do kraja uradim sve da Bajee osvoji titulu, biće teško jer puno je bodova u opticaju", kazao je Stanišić.

"NIsmo bacili peškir. što prije moramo da se vratimo našem standardu i dobijamo utakmice", zaključio je Tuhel.

Bonus video: